Exporttámogatás, budapesti klubok, sajtó – az első idei CSTP-nyertesek

Három, a Cseh Tamás Program keretében kiírt pályázat eredményét hirdette ki az NKA. A honlapon olvasható a támogatott budapesti klubok, zenei kiadványok listája, és az exporttámogatás eredménye.

Külföldi koncertekre, turnékra százmillió forintot osztott ki a Cseh Tamás Ideiglenes Kollégium száznál több pályázó között. A nyertesek jó része ismerős lehet a korábbi pályázatokból: sokan nem először kaptak exporttámogatást, egy részük pedig még induló előadóként került be a Cseh Tamás Programba. Mint a CSTP honlapja írja, a támogatott koncertek egy része már megvalósult, mire a döntés megszületett. “Remélem, hogy az utólagos támogatás is segíteni fog azoknak, akik egyrészt komolyan gondolják a nemzetközi jelenlétet, másrészt már újabb fellépésekre is készülnek” – olvasható Bajnai Zsolt, a kollégium elnöke nyilatkozatában.

A Bohemian Betyars két pályázattal nyert két-két, összesen négymillió forintot (egyrészt nemzetközi fesztiválokra és spanyol turnéra, másrészt egy német turnéra). A legnagyobb, kétmilliós támogatást a következők kapták még: Firkin, Mörk, Dope Calypso, Middlemist Red, Run Over Dogs, Tankcsapda, Gustave Tiger, Ivan & The Parazol. Egymilliós vagy ennél nagyobb támogatást kaptak még a következő előadók: Belau (1,9 millió), The Kolin (1,8), Ozone Mama, The Immigrants, Jónás Vera Experiment, (1,6), Balkan Jazz Project (Borbély Mihály) (1,5), Halott Pénz (1,4), Váczi Eszter Quartet (1,3), Balázs Elemér Group, Peet Project, Roy és Ádám, Barabás Lőrinc, Ed Philips and the Memphis Patrol, Antonia Vai, Mongooz and the Magnet, Mayberian Sanskülotts (1,2), Eastwing Group, A Nyughatatlan, The Devils Trade, Asphalt Horsemen, Rúzsa Magdi, Gypo Circus (1 millió). Volt néhány pályázat, ahol nem előadó nyert: egyrészt koncerteket támogat a CSTP a Róma közelében lévő Capenában, a horvát Velvet fesztiválon, továbbá Szabó Sándor 400 ezer forintot kapott arra, hogy Venezuelába szervezzen magyar előadókat.

A táblázatot végignézve feltűnő, hogy a vágyott nagy nyugati piacok (brit, német, francia) mellett elég sok zenekar megy a környező országokba, vagy akár Oroszországba (Kerekes Band, Lynd, Meszecsinka, Djabe), Észak-Európába (Gustave Tiger, Tom Lumen, Bohém Ragtime, Jazz Band, Spoon 21, Lajkó Félix Trió). Az Egyesült Államokban koncertezik a CSTP támogatásával a Peet Project, Fekete-Kovács Kornél, a Váczi Eszter Quartet, Barabás Lőrinc, Karosi Júlia és a Dalriada (közülük többen csak néhány százezres támogatást kapnak, miközben a költségek egy amerikai turnénál a legnagyobbak). Japán turnéra kért és kapott támogatást a Run Over Dogs és a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint duó; a Romengo Malajziában lép fel egy világzenei fesztiválon, a Fourtissimo pedig Marokkóban.

A legnépszerűbb zenekarok közül ismét több kapott támogatást olyan külföldi koncertekre, amelyeket egyébként nem lehetne rentábilisra kihozni: a Tankcsapda, a Wellhello és Rúzsa Magdi 2, illetve 1,4 és 1 milliós támogatással turnézik, a Wellhello Amszterdamba és Londonba megy (600 ezer), Kiscsillag Prágában (400 ezer forint támogatással).

Korábban a Cseh Tamás Program a vidéki klubokat támogatta, most először a budapesti klubok is pályázhattak. 35 klub adott be kérelmet, ezek közül 26 nyert is; a legnagyobb összeget, 2 milliót az A38, a Fészek, a Kuplung, a Kobuci Kert, a Budapest Park.

A sajtótámogatásra a tavalyinál többen pályáztak; 28 médium közül 24 nyert. A legnagyobb összegeket ugyanazok nyerték, mint az előző évben, viszont egyenként kevesebbet kaptak, a legnagyobb támogatást 2 millióról 1,5-re csökkent. A Lángoló Gitárok kapott ennyit, vagyis 1,5 milliót, a Recorder, a Rckstr magazin és a Fülesbagoly blog 1,2 milliót – utóbbi tavaly nem nyert, hiszen 2016 januárjában indult el. A Hammerworld külön kapott nyomtatott és online felületére 600-600 ezret.Categories: Hírek

Tags: , , , ,

1 reply

  1. talán lenne ennek a támogatásnak máshol is helye… pl.
    a kereskedelem élénkítésére külföldre…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: