Spotify: nem fizetünk eleget a zenészeknek, de segítjük a karrierjüket

A Spotify a művészeknek nyújtott szolgáltatásokért felelős vezetője (korábban Madonna, Meghan Trainor és más sztárok menedzsere), Troy Carter a nashville-i Music Biz 2017 konferencián, egy beszélgetés keretében ismerte el, hogy a stream szolgáltatók nem fizetnek eleget a művészeknek.

Hogy pontosan hogyan fogalmazott, sajnos nem derül ki a Billboard beszámolójából; mindenesetre a gondolatot úgy folytatta, hogy ezért “az értéklánc újragondolása” szükséges. Példának a dalszerzőket hozta fel: a régi modellben egy eladott album után ugyanannyi jogdíjat kapott minden szerző, míg most a slágerré váló dalok szerzői jóval többet keresnek. (Egyébként ugyanezt szokás felhozni más, jóval negatívabb szempontból, nevezetesen hogy a “szerzői középosztály”, illetve a feltörekvő, a szakmát tanuló következő generáció kerül így veszélybe – lásd e cikkünket.)

Valamint a Spotify eszközöket ad a zenészek kezébe, hogy növeljék a bevételeiket – ha nem is magán a platformon, hanem például a turnézással vagy brand partnerségekkel, amelyekben segítenek a hallgatókról szóló adatok. (A zenészek, menedzsmentek számára elérhető adatokról itt írtunk részletesen.)

Troy Carter egyenesen a Spotify új korszakáról beszélt: az első tíz év a felhasználói élmény optimalizálásáról szólt, de most eljött az ideje, hogy a művészek kerüljenek a cég fókuszába. Így például nem az egyes dalokra helyezik a hangsúlyt, hanem az előadók karrierjének segítésére. (Mint arról itt írtunk, van, aki szerint ma dalokat lehet befuttatni, új előadókat viszont egyre nehezebb.)

Ugyan konkrétumokat nem mondott, de a zenészek “életművének felépítését” segítik majd, amire támaszkodva akár globális turnék is szervezhetők. Az biztos, hogy az adatokat itt is létfontosságúnak tartja. Troy Carter szerint egyelőre még csak a felszínt kapargatjuk abban, hogy mi mindenre lehet ezeket felhasználni. A Variety beszámolója szerint egyenesen arról beszélt, hogy akár a jövő szupersztárjainak kinevelésére is alkalmas eszközöket hoznak létre.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d