“Kedves EU! Méltányos juttatást kérünk a YouTube-videókért. Köszönettel: az alkotók”

Ezekben a percekben is zajlik Brüsszelben a Meet the Authors esemény, ahol az Európai Parlament, Bizottság és Tanács magas rangú képviselői elé terjesztik Európa alkotói -köztük dalszerzői- közös felhívásukat. Szövegét az ismert francia képzőművész, Daniel Buren olvassa fel a jelenlévőknek. A felhívással az alkotók Európa döntéshozóit szeretnék rábírni arra, hogy tegyenek érdemi lépéseket annak érdekében, hogy az online elérhető művek szerzői méltányos összeget kapjanak az online platformok (pl. a YouTube) játszásai után. Az alkotók szerint a felhasználók által feltöltött tartalmakra építő szolgáltatások üzleti sikerüket a náluk elérhető kreatív tartalomnak köszönhetik, csak éppen azoknak nem juttatnak (elegendő) bevételt, akiktől ez a tartalom eredetileg származik: az alkotóknak.

Ugyanebben a témában már nyújtott be petíciót tavaly az alkotók közössége, akkor azt 20 ezren írták alá, köztük több száz magyar szerző is.

A Meet the Authors találkozón részt vesz és felszólal az EU alelnöke Andrus Ansip, Navracsics Tibor EU biztos, valamint számos EP képviselő és 13 európai ország állami tisztségviselői, köztük négy nagykövet is jelen van. Hatvan alkotó képviseli a szerzőket az eseményen, köztük zeneszerzők, szövegírók, forgatókönyvírók, utcai művészek, fotóművészek vesznek részt.

A találkozó apropója az, hogy a szerzői jogi reformot az Európai Tanács és a Bizottság is kiemelt napirendi pontként tárgyalja. Az alkotók már korábban is hangot adtak aggályaiknak, mivel a Bizottság által javasolt, egyébként is csak minimálisan hatékony megoldási javaslatot is megkérdőjelezték a döntéshozók ahelyett, hogy inkább tovább erősítették volna az alkotók szempontjait.

A Meet the Authors eseményen az alkotók üzenete egyértelmű: mindaddig, amíg világos és tiszta törvényi szabályozás nem lép életbe európai szinten, az online platformok szabadon szívhatják el a kreatív és kulturális tartalomból származó profitot, így hosszú távon megfosztják Európát annak egyik fő gazdasági motorjától, a kreatív szektortól.

Az Oscar-díjas zeneszerző Jan A.P. Kaczmarek mondta az esemény kapcsán:  “Alkotóként szükségünk van egy stabil keretrendszerre, amely biztosítja számunkra, hogy a műveinkből profitáló cégek a mi beleegyezésünkkel és arányos ellentételezéssel tegyék, amit tesznek. Enélkül az alapvető körülmény nélkül elképzelhetetlen az alkotásnak szentelt élet, vagy egyáltalán az alkotói lét”.

Az Artisjus illetve a szervező GESAC meghívására az eseményen magyar résztvevők is jelen vannak: Palya Bea énekes, dalszerző, Czutor Zoltán, énekes, dalszerző, az Artisjus vezetőségi tagja, továbbá Navracsics Tibor EU biztos és kabinetjének tagja, Horváth Szabolcs, Várhelyi Olivér nagykövet, állandó képviselő, Lubóczki Katalin versenyképességi szakdiplomata, Petri Bernadett, aki Comodini EP képviselőasszony asszisztense, Németh Eszter, aki Szájer József kabinetében dolgozik, Pancza Zoltán, aki Ujhelyi István EP képviselő kabinetének tagja. A magyar résztvevők több EP képviselővel is tárgyaltak az esemény előtt tartott találkozón, hogy szűk körben is felhívják a figyelmüket a magyar alkotók érdekeire.

Részlet az EU-nak címzett felhívásából (a teljes szöveg itt olvasható)

Kedves Európai Unió!

Ahogy azt már Önök is felismerték, a felhasználók által feltöltött tartalmakra építő online platformok az elsődleges hozzáférési pontok a műveinkhez. Elfogadhatatlan számunkra, hogy ezek a szolgáltatások vagy egyáltalán nem, vagy alig juttatnak számunkra méltányos bevételt a műveink lejátszása után. Ez a helyzet a kulturális és kreatív iparágak fennmaradását veszélyezteti, pedig ezek a szektorok jelentős mértékben hozzájárulnak az EU gazdasági növekedéséhez. 

A szerzői jogi reform alkalmat ad arra, hogy ezen az állapoton Önök változtassanak. 

Ezért kérjük, hogy

  • a YouTube-hoz hasonló felhasználók által feltöltött tartalmakra építő platformok  csak a szerzői jogi szabályozásnak megfelelően tehessék elérhetővé a műveinket, továbbá
  • a kulturális tartalmakat közvetítő platformszolgáltatások ne alkalmazhassák az elektronikus kereskedelmi irányelv felelősségkorlátozó rendelkezéseit azokra a tevékenységeikre, amelyekkel védett tartalom felhasználását valósítják meg. A felelősségkorlátozó rendelkezéseket kizárólag azok alkalmazhassák, akik valóban csak technikai közvetítők.

Tisztelettel: 

Az Alkotók 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Categories: Hírek

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading