Több mint egymilliárd forint jut az NKA könnyűzenei kollégiumainak az 1,67 milliárdnyi üres hordozó díjból

Felosztotta a Nemzeti Kulturális Alap a különböző kollégiumai között azt az 1 666 044 402 forintot, amelyet az Artisjus átutalt, vagyis a 2016-ban beszedett üres hordozó díj negyedét. Ez a tavalyi összegnél 17,3%-kal magasabb.

Az öt különböző jogkezelő közölte az NKA-val azt is, hogy a tagok által elfogadott ráosztási szabályok szerint mely területeknek milyen arányokban jutott volna ez az összeg. Az NKA honlapján megtekinthető táblázat azt mutatja, hogy az Alap ezeket az arányokat követte a kollégiumok közötti felosztásnál.

Ha a jogkezelőknél marad, könnyűzenei jogosultaknak járt volna az összeg 70%-a (az Artisjus, a Mahasz és az Előadóművészi Jogvédő Iroda keretéből). Ebből az 1,17 milliárd forintból

  • a Cseh Tamás Program kapott 525 milliót a nyílt, 100 milliót a meghívásos pályázatokra; (ez forintra megegyezik a tavalyi összeggel)
  • a Könnyűzene Kollégiuma 274,4 milliót; (+18,6% az előző évihez képest)
  • a Halmos Béla Program 170 milliót.  (+13,3% tavalyhoz képest)

Mindez – a kollégiumok között fel nem osztott 100 millióval együtt (ez a kategória nem létezett 2016-ban) – pont kiadja az 1,17 milliárdot. A komolyzenével foglalkozó Zeneművészet Kollégiuma keretét 104 millióval (+15,4%) emeli az üres hordozó díjból nekik kiosztott összeg.

Ugyan az Artisjus, Mahasz és EJI kereténél alacsonyabb mértékben, de a HUNGART (vizuális művészek) és a Filmjus (filmszerzők és -előállítók) is jogosultja az üres hordozó díjnak, illetve az EJI sem csak zenei előadók számára gyűjti a jogdíjakat, hanem a színház-, tánc- és artistaművészet is az egyesület jogköréhez tartozik. Ennek megfelelően, mint a táblázatban látható, a film-, színház-, tánc-, fotó-, képző-, iparművészeti és szépirodalmi kollégiumok is kaptak a keretből, a legtöbbet (150 millió) a Filmművészet Kollégiuma. A felosztási arányok itt is megfelelnek azoknak, amelyeket a jogkezelők eljuttattak az NKA-nak.Categories: Artisjus, Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: