Dal+Szerző Playlist #27: a 2017-es Nagyszínpad előadói 2. rész

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify Deezer – YouTube

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Ismét bemutatjuk a Nagyszínpad versenyzőit. A 2017-es indulók közül három – köztük a nyertes Lóci Játszik – az előző Playlistben szerepelt, most pedig még három, a rockzene különböző fajtáit játszó előadó következik.

The Qualitons

A Qualitons 2008-ban alakult, és mint már a névválasztás is mutatja (a Qualiton a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat egyik labelje volt), eleinte a magyar könnyűzene hőskorának bűvöletében játszottak: főleg a korai beat, illetve az ennél kevésbé ismert funk volt a forrás. Nagyobb közönség a Kovács Katival adott koncertek után figyelt fel rájuk. Tagcserék után stílusok is megváltozott: a rock nyersebb és pszichedelikus változata is jobban érvényesül zenéjükben. A korábbi, főleg – ha nem is kizárólag – instrumentális irány helyett pedig előtérbe kerültek az itt gitáros-énekes (egyébként dobos) G. Szabó Hunor vokáljai. Még a kereskedelmi tévék híradóiba is bekerültek, amikor 2016-ban a Budapesten koncertező Red Hot Chili Peppers tagjai a Qualitons koncertjére ugrottak be, aztán másnap meg is hívták az együttes tagjait. Erről ebben az interjúban mesélnek, ahol az is kiderül, a tagok hány másik zenekarban játszanak még.

Facebook

Kovács Kati & The Qualitons: Add már, Uram, az esőt

2009-2010-ben több koncertet is adott Kovács Kati a régi dalokat újrahangszerelt formában eljátszó Qualitonsszal. A turné nagy kritikai és közönségsikert aratott, szó volt még közös lemezről is, ez azonban végül nem valósult meg. Ezért csak koncertvideók maradtak fenn a közös munkáról (így persze csak a YouTube-on van fent a szám, a stream szolgáltatóknál nem).

Zene, szöveg: Koncz Tibor, Szenes Iván. ISWC kód: T-007.031.557-9

Wandering Will

Az első hivatalos nagylemez a 2010-es Panoramic Tymes volt, a német Tramp Records gondozásában. A főleg instrumentális beat- és funkszámokat tartalmazó albumon néhány énekes dal található, többek között ez is, amelyhez klip készült.

Mellbimbó

Az első album néhány ponton kitekint a választott műfajokból, például ebben az afrobeat-számban.

Stain

A második, 2014-ben megjelent, a pszichedelikus rockból nagyot merítő Tomorrow’s News című album első klipes dala olyan elsöprő lendületű, hogy akár punknak is beillene. A végén a megőrülő orgona fokozza a hatást.

Gone To You

Szintén a 2014-es albumon szerepel ez az egészen másféle dal, ami – talán meglepő módon – az egyik legnépszerűbb Qualitons-szám, pedig hét és fél perces, három tételből áll, amelyek egy téma több különböző variációját mutatják be. Ráadásul a hozzá készült videót szándékosan lassúra vágták – és egyébként a rajongók segítségével tudták befejezni.

Shallow

A Nagyszínpad alatt kiadott új dal az eddigi hangzásba illeszkedik, bár klipje vadnyugati témájú – pontosabban egy Óbudára tévedt cowboyról szól (rendező: Fatér Ambrus). (A stream oldalakon nem található meg.)

Konyha

A 2010-ben alakult zenekar rádióbarát, dallamos rockzenét játszik, ezen belül meglehetősen sokfélét. A “rádióbarát” esetükben elsősorban a Petőfi Rádiót jelentette, ahol hamar elkezdék játszani az – amúgy a magyar könnyűzenei élet ismert tagjaiból álló, Szepesi Mátyás énekes-gitáros-dalszerző vezette – trió dalait. Három sorlemezt jelentettek meg, de befért ezek közé még egy rendhagyó koncertlemez is. A névválasztásról több verziót is lehet olvasni: “”A konyhában mindig jó, mert a hűtőben mindig ég a villany” – szól a honlapon a biográfia. “Egy igazi konyha élettér – szeretünk, sírunk, mulatunk, világmegváltunk benne minden nap – a főzésen innen, a sütésen túl” – ez pedig a Nagyszínpad honlapján található magyarázat.

HonlapFacebook

Feltörték a szíved

Az első, Konyhanyelv című album könnyedebb, slágeresebb dalainak egyike. A címbeli költői képet a szöveg szó szerint véve bontja ki, így nem várt fordulatok következnek.

Kiskifli

Ez a kifejezetten és szándékoltan nyers és durva rockdal a Konyha legnépszerűbb száma a YouTube-on; szintén az első lemezen található.

Leteszem, lerakom

Elmentek a szörnyek című második lemezen hallható dal a Konyha az alternatív rockhoz közelebbi oldalát mutatja meg.

Idő van elég

Különbéke című lemez harmadik, 2016-os album felvezető dala (a lemezen az utolsó) könnyed akusztikus dalnak indul – bár a szöveg alapján akár súlyos is lehetne -, majd a harmadánál elektronikusra vált. “Ez az a dal, aminek hangzásába társproducerünk, Horváth Gáspár aka Jumo Daddy a legmélyebben belenyúlt” – mondta róla a zenekar a lemezt számról számra bemutató interjúban.

Szerelem

A legutóbbi Konyha-klip ehhez a számhoz készült. “Hangszerelésében és hangvételében is új irányt mutat ez a dal” – mondják róla az említett interjúban. A fúvósok tényleg újfajta ízt hoznak a zenekar világába.

Dope Calypso

A trió felállású Dope Calypso egyszerű, nyers, punkos garázsrockkal hódította meg a klubok közönségét és a kritikusokat is. Évente kiadott lemezeik rendre az év végi listákon szerepelnek, és 2016-ban megnyerték az Index dalversenyét is (egyúttal “megmentve a rockzenét“). Általában azt szokás írni róluk, hogy ugyan rendkívül egyszerű a zenéjük, valójában pont ezt nagyon nehéz jól csinálni. A tavalyi, harmadik album kissé dallamosabb és kevésbé zajos, mint a korábbiak. A felállás különlegessége, hogy a két gitár és dob mellett nincs basszusgitár.

HonlapFacebook

Black Swamp Thing

A 2014-es Farewell to the Fairy, Goodbye to the Ghost nyitódala, amelyhez szórakoztató, látványosan alacsony költségvetésű ironikus “horror”-klip készült.

Boys from Heaven

Az Index dalversenyén nyertes szám a második, Banzai! Banzai! Banzai! című lemezen található.

Caspian Sea Surfin

A 2016-os Mau Mau című album több lap szerint is az év legjobb magyar lemezei között volt, így szerepelt a kritikusok kedvenceit bemutató összeállításunkban. E kétperces dal végén a megjelenő kolomp mutatja, hogy ebben a stílusban az ilyen apró ötletek milyen fontosak lehetnek.

All hearts come home for Christmas

Karácsonyi dal Dope Calypso-módra; hülyülős klipje 2016. december 24-én került fel a YouTube-ra (ami egyébként garantálta a címlapi helyet az ilyenkor témahiánnyal küzdő online lapoknál).

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: