A dalok fontos kapaszkodók krízishelyzetben – Friss felmérési adatok

A Gyöngyhajú lány vezeti a „legmeghatározóbb magyar dalok” listáját a Honfoglalás c. film zenéje, illetve Máté Péter Elmegyek c. szerzeménye előtt. Mindez az Artisjus #mutimithallgatsz – Kampány a dalszerzőkért projektjéhez kapcsolódó lakossági felmérésből derült ki.* A válaszadók több mint kétharmadának van olyan kedvenc dala, amely sokat hozzátett a személyiségéhez, és a legtöbben voltak már olyan krízishelyzetben, amikor egy dalszöveg jelentett kapaszkodót.

Az Artisjus nemrégiben zárult kezdeményezésének részeként online felmérést készített, amelyben a kampány üzenetéhez kapcsolódóan – a dalszerzők értéket teremtenek – a dalszövegek jelentőségét vizsgálták.

A dalokon keresztül könnyebben beszélhetünk saját problémáinkról

A válaszadók több mint kétharmada ért egyet azzal az állítással, hogy azért szeret magyar dalokat hallgatni, mert érti a szövegüket, és ez sokat hozzáad a zenei élményhez. Úgy tűnik, a nők számára még fontosabb a szöveg: a női válaszadók több mint 80%-a értett egyet az idézett kijelentéssel.

felmeres_3diagram

„Hiszek abban, hogy a dalszöveg önmagában is a költészet része: egy kötött formájú költészet, ahol a kötelem a zene. Szeretem, hogy ez egy erős tradíció Magyarországon” – mondta el Nyáry Krisztián író-irodalomtörténész, a #mutimithallgatsz kampány egyik kisfilmjének szereplője.

A felmérés egyértelműen igazolta, hogy a dalokhoz erős érzelmek kötődnek. Tízből nyolc válaszadó volt már olyan krízishelyzetben élete során, amikor egy-egy dalszöveg jelentett kapaszkodót a számára. A válaszadók közel kétharmadának pedig van olyan kedvenc dala, amelyről úgy érzi, hogy sokat kapott tőle, és amely hozzáadott a személyisége alakulásához.

„Ami élő szóval nehezen kifejezhető, az sokszor a zene segítségével jobban elmondható. A zene gyógyító erejét széles spektrumban lehet alkalmazni” – mondja dr. Kanizsai Melinda, orvos, zeneterapeuta.

„Nem egyszer tapasztaltuk már, hogy egy probléma megközelítésére egy dal vagy egy zenemű milyen nagy segítséget jelent akkor, amikor elmondhatatlan vagy kimondhatatlan az, ami fáj, ami bánt.

Meghallgatva a kedvenc vagy épp nagyon aktuális dalt, ezen keresztül már könnyebben beszélhetünk a saját problémánkról. Súlyos depresszió vagy szorongás eseteiben így nagy segítségünkre lehet a kapcsolatfelvételt megkönnyítő zene.”

A legnépszerűbbek

A kérdéssor összeállítói kíváncsiak voltak arra is, hogy a válaszadók szerint melyek a hazai könnyűzene történetének legmeghatározóbb dalai. Az így összeállított listát a Gyöngyhajú lány vezeti, ezt a Honfoglalás c. film zenéje követi, a lista harmadik helyén pedig Máté Péter és S. Nagy István Elmegyek c. szerzeménye áll. A legfontosabb dalok hosszú listáján az LGT zenekar 8 alkotása is szerepel.

 A hazai könnyűzene történetének legmeghatározóbb dalai a felmérésben résztvevők szerint

# Cím Zeneszerző Szövegíró Előadó
1. GYÖNGYHAJÚ LÁNY ADAMIS ANNA, PRESSER GÁBOR ADAMIS ANNA, PRESSER GÁBOR Omega
2. KELL MÉG EGY SZÓ (Honfoglalás c. film) KOLTAY GERGELY KOLTAY GERGELY Demjén Ferenc
3. ELMEGYEK MÁTÉ PÉTER S. NAGY ISTVÁN Máté Péter
4. MENNYORSZÁG TOURIST LUKÁCS LÁSZLÓ LUKÁCS LÁSZLÓ Tankcsapda
5. HA ÉN RÓZSA VOLNÉK BRÓDY JÁNOS BRÓDY JÁNOS BRÓDY JÁNOS
6. MOST ÉLSZ MÁTÉ PÉTER S. NAGY ISTVÁN Máté Péter
7. FELKELT A NAPUNK SZÖRÉNYI LEVENTE BRÓDY JÁNOS Rockopera: István, a király
8. EURÓPA VARGA MIKLÓS VARGA MIHÁLY Varga Miklós
9. SZOMORÚ VASÁRNAP SERESS REZSŐ JÁVOR LÁSZLÓ Kalmár Pál
10. MIÉRT HAGYTUK, HOGY ÍGY LEGYEN BRÓDY JÁNOS, ILLÉS LAJOS BRÓDY JÁNOS, ILLÉS LAJOS Illés együttes, Koncz Zsuzsa

 * A felmérés 348 fő megkérdezésével készült, a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében 2017 júniusában.Categories: #mutimithallgatsz, Hírek

Tags: , , ,

1 reply

  1. 348 fő és csak 2000 előtti dalok? Totál téves, félrevezető statisztika

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: