A Soundcloud nagy leépítése sokak szerint a vég kezdete

Megszabadult alkalmazottai 40%-ától a Soundcloud, és bezárta londoni és San Francisco-i irodáját. A sokáig a digitális kor egyik legsikeresebb – bár profitot soha nem hozó – platformjának számító Soundcloud többek szerint már a végét járja. Az lehet, hogy nem fogy el olyan hamar a pénzük, mint azt egyesek sejtetik, ám más kérdés, hogy van-e bármilyen stratégiájuk, és hogy nem fogyatkoztak-e meg vészesen a felhasználók.

Az biztos, hogy a 420 alkalmazottból 173-at elbocsátott a berlini székhelyű cég. Ezt egy nagy közös megbeszélésen jelentették be, amiről a TechCrunch több névtelen forrásra hivatkozva számolt be. A legnagyobb figyelmet az az állítás keltette, hogy a Soundcloudnak csak a negyedik negyedév kezdetéig van elég pénze; ezt kemény hangú közleményben tagadta a cég. Mint írják, a szóban forgó negyedévre rendelkezésre állnak a források, és tárgyalnak a befektetőkkel a folytatásról. Sőt, a leépítések végre tényleg növekedési pályára állítják a céget – fogalmaznak, de ez már tényleg hihetetlen túlzásnak látszik még akkor is, ha egy hivatalos blogbejegyzésben az egyik alapító, Alex Ljung arról ír, hogy “csak az elmúlt 12 hónapban több mint duplájára emelkedtek a bevételeink”.

Sajnálják, hogy meg kellett szabadulni az alkalmazottaktól – a TechCrunch szerint sok olyantól is, akiket nemrég vettek fel (mert ha leállítják a munkavállalók felvételét, az gyanút keltett volna), és mondjuk Berlinbe költöztek csak azért. A lap szerint vannak, akik perre készülnek; a hivatalos cáfolat erre azt írja, hogy minden volt munkavállalónak segítenek az átmenetben.

Azonban ennél jóval többet tartalmaz a TechCrunch cikke, amire a cáfolat nem is reagál (úgy fogalmaznak, hogy azért, mert túl sok a pontatlanság, ezért csak néhányat emelnek ki). Nagyon fontos például az az állítás, hogy a Soundcloud a felhasználói jelentős részét elveszítette. Az utolsó nyilvános adat majdnem három éve jelent meg, ezt a 175 millió havi aktív felhasználót szokás mai napig idézgetni – ám a cégen belül az egyik forrás szerint “senki nem hiszi el a számokat”, és van olyan elemző, aki szerint lehet, hogy ennek már csak a fele a valós adat. Egy belső forrás szerint “még az alkalmazottak is titokban a Spotify-t hallgatják, annyival egyszerűbb”.

Nemhogy régi, de semmilyen adat nincs az elvben a Soundcloudot a profittermelés pályájára állítani hivatott előfizetési csomagok felhasználóiról: a Soundcloud Go a reklámoktól mentesít és offline hallgatást tesz lehetővé havi 4,99 dollárért, a Go+ pedig egy normál stream szolgáltató katalógusát teszi elérhetővé a megszokott, havi 10 dolláros árért. Ezek bejelentésekor sok elemző írta, hogy nem látszik, miért érné meg bármelyik a felhasználóknak, és a nyilvános adatok hiánya azt látszik mutatni, hogy valóban nem sokan döntöttek az előfizetés mellett. Arról nem is beszélve, hogy számos országban ezek nem elérhetőek, illetve még reklámok sincsenek. Ezzel együtt a hivatalos álláspont az, hogy az előfizetési csomagokon nem változtatnak.

A nagy megbeszélésen állítólag azt mondták az alapítók, hogy a Soundcloud valódi, a többi platformtól megkülönböztető értékére koncentrálnak, vagyis a független alkotók csak ide feltöltött, sok tízmilliónyi számára. Ugyanakkor pont ezek azok, amikkel komoly jogosítási problémák vannak, hiszen számos engedély nélkül készült remix, mix, mashup stb. található közöttük. Ráadásul nem látszik, hogy lenne valós stratégia arra, hogy az előfizetésen túl hogy lehetne ezekből pénzt csinálni – a TechCrunch egy forrás szerint egyszerűen “nincs stratégia”.

Mindez, azzal együtt, hogy a zeneiparban sokan már évek óta azt hangoztatják, hogy semmilyen terv nem látszik, amivel a Soundcloud nyereségessé volna tehető, sokakban a hivatalos cáfolatok ellenére felkeltette a “közel a vég” érzetét. Megjelent például “how to” cikk arról, hogyan lehet elmenteni kedvenc számainkat, mielőtt késő lesz: sajnos csak akkor lehet letölteni, ha van Download gomb. Legalábbis ez az egyetlen legális opció – írja a cikk, azt már nem kimondva, hogy vannak illegális oldalak, amik erre szakosodtak. Sőt, mint arról már írtunk, manapság már a stream ripping a “kalózkodás” fő formája.



Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading