Az Artisjus Budapestre hozza a svéd dalszerző tábort 2018-ban

NEMZETKÖZI SZERZŐI EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ABBA-TAG BJÖRN ULVAEUS KEZDEMÉNYEZÉSÉRE

Az adományokból fenntartott Songwriting Camps 2015 óta szervez dalszerző táborokat Európa-szerte. Most partnereivel közösen – az Artisjusszal, a Youtube-bal és a jogkezelőket tömörítő nemzetközi CISAC-kal – együtt már dolgozik a jövő évi budapesti tábor megvalósításán.

Az időpont és a helyszín is tudható már: 2018 februárjában rendezik meg az eseményt, ahova 21 tehetséges dalszerzőt és producert várnak a világ minden tájáról. Ők három napon keresztül a budapesti Brody House Hotelben fognak együtt dolgozni, új zenéket írni. Minden nap más és más csoportokba osztják őket a szervezők, és hét produceri stúdiót rendeznek be számukra, ahol akár a nap huszonnégy órájában elmerülhetnek a kreatív munkában. Az eszközöket szponzorok biztosítják: az M-Audio, a Genelec, a Fender és az Air Music Technology. A magyarországi támogató és szervező az Artisjus.
Szerencsésnek tartom magunkat, hogy olyan partnerekkel és támogatókkal dolgozhatunk együtt, akik osztoznak a céljainkban és lehetővé teszik, hogy a tábor szervezése során a szerzőkre és az igényeikre koncentráljunk. Mostanra felépült egy állandóan bővülő kapcsolati háló körülöttünk, amelyben a résztvevők megbízhatóan előreviszik a projektet. Nagyon hálásak vagyunk nekik” – mondta az esemény kapcsán Niclas Molinder, a tábor alapítója.
A Songwriting Camps stábját a CISAC mutatta be az Artisjusnak tavaly. Az együttműködés első eredménye az volt, amikor Molnár Tamás Junior Artisjus-díjra jelölt dalszerzőt választották Magyarországról a szervezők, és a fiatal zenész ki is jutott az év elején tartott Stockholm Songwriting Campre.  A tábor korábbi résztvevői között van például Raphaella, Yemi Alade, Maegan Cottone, WIll Simms, Elof Loelv, Nate Campany, Krishane, Renaud Rebillard és Era Istrefi.
527A1343

“Életem eddigi talán legmeghatározóbb alkotói pillanatait élhettem meg Svédországban. Végtelenül nyitott, elhivatott, kreatív szerzőkkel volt szerencsém dalokat írni és kapcsolatot teremteni a világ számos országából. Büszke vagyok rá hogy első magyarként vehettem részt a Stockholm Songwriting Camp-en és hogy 2018-ban Párizs és London után Budapesten is találkozhatnak dalszerzők a komfortzónán kívüli alkotás jegyében” – mondta el Molnár Tamás.

A tábor ötlete Niclas Molinder és az ABBA egyik tagja, Björn Ulvaeus fejéből pattant ki. A céljuk az volt, hogy olyan alkotói teret teremtsenek a szerzőknek, ahol tanulhatnak egymástól, és közösen írhatnak zenét anélkül a kényszer nélkül, hogy piacképes zenei anyagot kell elkészíteniük. Mind a szerzők, mind a képviselőik nagy örömmel fogadták az azóta egyre népszerűbbé váló kezdeményezést. A projekt a zászlajára tűzte a kulturális sokszínűséget, a nemek közötti egyenlőséget, az oktatást és a fenntarthatóságot, miközben a legfőbb célkitűzése az, hogy összehozza egymással a világ dalszerzőit és elősegítse a közös jövőbeli alkotómunkát.

Emil Nils Nylander Photographer 30
Azt hiszem, minden partnerünk nevében mondhatom, rendkívül izgatottak vagyunk, hogy a projektbéli családunk következő tagja Budapest lesz. Amikor újabb városokba visszük a tábort, a munka egyik legszebb része az, hogy felfedezhetünk helyi tehetségeket. A másik szépsége a munkánknak, amikor látjuk, hogy a teljesen különböző kulturális háttérrel és élettörténettel rendelkező szerzők összejönnek és közösen alkotnak” – mondja Molinder.
A dalszerzői táborok izgalmas lehetőséget biztosítanak arra, hogy egymástól tanulhassanak a dalszerzők és a producerek. Örömmel támogatjuk a kezdeményezést, és nagyon várom, hogy a résztvevőknek segíthessünk a YouTube-ismereteik bővítésében” – fűzte hozzá Christophe Muller, a YouTube nemzetközi zenei kapcsolatokért felelős vezetője.
527A1305
A magyar könnyűzene egyre több színtéren megmutatja magát a világnak. Úgy gondoljuk, a nemzetközi siker felé vezető úton az első fontos lépés egy igazán átütő dal. A dalszerzők a zene origói, az ő munkájuk az alap, amire a zenei iparág épül. Rendkívül izgatottak vagyunk, hogy a Songwriting Camps 2018-as állomása Budapest lesz, hiszen összeköti a régió tehetséges szerzőit a nemzetközi zenei élettel”- mondta el az esemény kapcsán dr. Tóth Péter Benjamin, az esemény magyarországi szervezője, az Artisjus nevében.
Az elmúlt két évben közösség szerveződött a tábor új és visszatérő résztvevőiből. Dina Mystris, a táborok tehetségkutatásért felelős menedzsere azt mondta: „Szeretnénk, hogy a táborozó szerzők többet kapjanak a puszta élménynél, hogy részt vettek egy alkotótáborban. A célunk ennél messzebb mutat: támogatni akarunk egy kreatív emberekből álló, egész világra kiterjedő közösséget. Jövőre olyan izgalmas dalok jelennek majd meg, amelyek a táborban íródtak – és olyanok is, melyek szerzői a táborokban ismerkedtek meg egymással.
A jelentkezés a magyar dalszerzők számára is ősszel indul, a végső döntést a résztvevők személyéről a svéd szervezők hozzák meg.

A BP Songwriting Camp “nulladik napján”, azaz 2018. február 1-jén az Artisjus egész napos expót szervez a dalszerzőknek a Budapest Music Centerbe. A DEX néven futó eseményen magyar és külföldi zeneszerzők, szövegírók,  producerek tartanak majd előadásokat, mesterkurzusokat és workshopokat. Az Artisjus célja az expóval, hogy kifejezetten a zenék szerzői számára teret adjon a szakmai kapcsolatépítésnek és a tapasztalatcserének. Így, aki lemarad a táborról, a DEX-en hasonlóan értékes élményeket gyűjthet és ismeretségeket köthet.

527A1207


Categories: Artisjus, Dalszerző Táborok, Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: