Dal+Szerző Playlist #30: Fesztiválszezon 4.

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify – Deezer – YouTube

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Ahogy tavaly nyáron, idén is néhány Playlistet a számos fesztivált végigjáró zenekaroknak szentelünk.

Punnany Massif

A 2003-ban alakult, büszkén pécsi zenekar eleinte a hiphop undergroundban mozgott, de már első albumukon is többre törtek, mint ami az akkori hazai színtéren jellemző volt. Kis kihagyás után egy dupla lemezzel tértek vissza (ShenKick), amit azóta több EP követett. Elsőként a Sun Kick, amelyen a Punnany-t a legnépszerűbb magyar együttesek közé emelő Élvezd is hallható. Stílusuk már régóta nem színtiszta hiphop: az elektronikus stílusoktól a népzenéig rengeteg minden megtalálható a tucatnyi tagból álló Punnany zenéjében, amelynek magja az alapító duó: Rendben Man (zeneszerző-producer-rapper) és Wolfie (rapper). További jellemzőjük a pozitív életszemléletet sugárzó, a rap kliséivel szemben a hétköznapi ember szemszögéből írt szövegek, amelyek azonban sokszor komolyabb kérdéseket is feszegetnek.

HonlapFacebook

Tisztelet

A 2006-os bemutatkozó lemez, a Körkorkép egyik legnépszerűbb darabja. Egyrészt tiszteletet tesz a hiphop több hagyománya mellett (lásd pl. Grandmaster Flash említését a refrénben), ilyesmit azért aligha hallhatunk sok rapszövegben: “Mi tiszteljük a rend őrét meg a nőjét, a törvényt meg az örvényt, ami húz magával, de minket nem rettent meg.” (A stream oldalakon nem található meg.)

Zene: Felcser Máté, Iványi Szabolcs, Farkas Roland. Szöveg: Felcser Máté, Farkas Roland. ISWC kód: T-007.270.302-6

Hétvégre

Némi szünet után 2010-ben tért vissza a zenekar, és a következő nagylemezt ezzel a bulis, reggae-s számmal harangozták be.

Zene: Felcser Máté, Iványi Szabolcs, Lipics Gergely, Piszkár Bálint Antal. Szöveg: Farkas Roland Sándor, Felcser Máté, Meszes Balázs. ISWC kód: T-007.079.813-8

Csönded vagyok feat Beck Zoli

A ShenKick dupla lemez másik végletét mutatja meg ez a szintén igen népszerű, Cseh Tamás-Bereményi Géza hasoncímű számából bőven idéző dal.

Zene: Felcser Máté, Beck Zoltán, Iványi Szabolcs. Szöveg: Bereményi Géza, Farkas Roland, Felcser Máté. ISWC kód: T-007.079.812-7

 

Élvezd

A 2011-es Sun Kick EP-n megjelent, finoman reggae-s lüktetésű, de dobok nélküli (!) dal 26 millió megtekintés fölött jár a YouTube-on. Még több mint öt évvel a megjelenése után, idén tavasszal is ott volt a videómegosztó húsz legnépszerűbb dala között (lásd toplistánkat). “Ha mondjuk a nap 24 órájából mondjuk nyolcat dolgozol egy gyárban vagy egy irodában; azt gondolod, hogy az életed szar és szürke – akkor jó, hogy kikapcsolnak ezek a számok. Ahogy a szövegben is benne van: “egy percig lennék oltalom” – vagyis nem akarjuk megváltani a világot, csak azt szeretnénk elérni, hogy az emberek arra a pár percre, amíg ezt a számot hallgatják, próbáljanak másképp gondolkodni, lépjenek ki a hétköznapi mederből” – mondták róla.

Zene: Felcser Máté, Kerekes Kornél. Szöveg: Meszes Balázs, Felcser Máté, Farkas Roland. ISWC kód: T-007.153.512-0 

Hétköznapi hősök

Szintén a legnépszerűbb videók közé tartozik a Fel című, három részesre tervezett EP-sorozat második, tavalyi darabján hallható szám. Klipje a Veszprémi Utcazene Fesztiválon készült, ahol a rajongók szedték össze a “szemtelen széláramlatok” által “szanaszét szórt” óriási hangszereket – mint arról a Facebookon lehetett értesülni. A zenekar amúgy igen korán, az elsők között ismerte fel, milyen ereje lehet a közösségi médiának.

Zene: Farkas Roland Sándor, Felcser Máté, Fodor Máriusz, Meszes Balázs. Szöveg: Felcser Máté. ISWC kód: T-007.242.764-5

Ami VOLT az majd lesz! feat. Pásztor Anna, Charlie, Pető Szabolcs

A Punnany Massif Szabadon (Na-Na-Na) című száma (ami nagyjából az Élvezd párdarabja) volt a 2013-as Sziget himnusza, idén pedig a Volt himnuszát szállították, rövidebb kihagyás után visszatérve a rivaldafénybe. A Punnany-átlagnál kicsit rockosabb ízű dalban több vendég is közreműködik, közülük Charlie a legmeglepőbb.

A dal regisztrációja folyamatban. 

Péterfy Bori & Love Band

Az idén a tizedik születésnapját ünneplő Péterfy Bori & Love Band az Amorf Ördögök utódzenekaraként indult: Péterfy Bori énekesnő (és színésznő), Tövisházi Ambrus zenekarvezető mellett mások is a “kacatpop” zenekar utolsó felállásából jöttek. Tariska Szabolcs is, aki itt már nem áll színpadon, viszont az utóbbi évtizedben a magyar pop egyik meghatározó szövegírója lett. Az ő zenéjük is nehezen besorolható (a Facebookon az About szekcióban az olvasható: “Fák denevérek piócák”; vannak, akik az “alternatív díva” meghatározást használják), hiszen számos irányzatból áll össze, a sanzontól a rockig, a fura szintihangokat használó pszichedelikus poptól a reggae-ig, az aktuális nemzetközi irányzatoktól a magyar könnyű sajátos hagyományaiig sok mindenből merítenek.

HonlapFacebook

Hajolj bele a hajamba (Labamba)

Ez az a dal, amely rögtön ismertté tette a zenekart, amelynek indulása szerencsésen egybeesett a Petőfi Rádió irányváltásával, és rögtön rotációba került ez a reggae-s, könnyed, fülbemászóan védjegyszerű refrént használó szám.

Zene: Tövisházi Ambrus. Szöveg: Tariska Szabolcs. ISWC kód: T-007.039.677-8

Napba néző

A második, 2 című lemezen “kevesebb a sanzon, és több a nyers erő” – olvasható a leírásban. Ezen hallható ez a Péterfy Bori-szám, ami a Petőfin kívüli rádiókban a legtöbbet ment: a Mahasz rádiós listáján a 10. helyig jutott.

Zene: Tövisházi Ambrus. Szöveg: Hujber Szabolcs. ISWC kód: T-007.204.379-8

Téged nem (elszállt)

A zenekar több lemezéből is készült különleges változat. A 2 után jött a 2B, részben új, intimebb, kísérletezőbb dalokkal, részben önfeldolgozásokkal. Ez a dal az egyik legnagyobb Péterfy Bori-sláger “elszállt”, vagyis inkább nagyon lelassított változata (az eredeti itt található, az egyik legnépszerűbb daluk a YouTube-on).

Zene: Tövisházi Ambrus. Szöveg: Péterfy Borbála, Tariska Szabolcs. ISWC kód: T-007.204.413-3

Csodaidő feat. Sena

A harmadik sorlemez, a Fehér éjszakák egyik legnépszerűbb dala példa a zenekar együttműködéseire: minden lemezen legalább egy-két vendégénekes is hallható. (Abból a szempontból kivétel a Csodaidő, hogy sokkal inkább férfiak duetteznek Péterfy Borival, mint nők.)

Zene: Drapos Gergely, Laskai Viktor, Mészáros Ádám, Pápai István, Tövisházi Ambrus. Szöveg: Dagadu Veronika, Péterfy Borbála, Tariska Szabolcs. ISWC kód: T-007.192.914-0

Szép halott

A 2016-os Szédülés című album egyik slágere, amelyet azonban az átalakult Petőfi Rádió először elutasított (mint Tövisházi Ambrus elmondta), Péterfy Bori megfogalmazásában azért, mert “nem egyezik a közszolgálati rádió egységes nőképével” – később, ha nem is sokszor, de játszották. Az “Én vagyok a nő, aki most megszivat / körömmel kell kiásnod a sírodat” témára épül a nagyszabású, filmszerű klip is.

Zene: Tövisházi Ambrus. Szöveg: Péterfy Borbála. ISWC kód: T-007.262.549-0

Ne keresd az igazit, az én voltam

A zenekar eddigi legutolsó száma, amelynek videója “az első kínai-magyar-gameplay szövegvideó”, vagyis a 10. születésnap alkalmából készült mobiljátékot is népszerűsíti (illetve egy erős keleties motívum is hallható a dalban). Aki az appban elér egy bizonyos pontszámot, ingyen letöltheti a korábbi albumokat, és az októberre ígért új album is itt lesz először hallható.

A dal regisztrációja egyelőre még folyamatban. 

Kiscsillag

A Kiscsillagot 2005-ben alapította Lovasi András (Kispál és a Borz) és Leskovics Gábor (Pál Utcai Fiúk). Sokáig elsősorban a Kispál és a Borz mellékprojektjeként tekintettek rá (pláne, hogy Leskovics gyakori vendég volt abban a zenekarban is), ám a magyar alternatív rock alapzenekara 2010-ben feloszlott. A Facebookon azt írják magukról, hogy kezdetben “hobbi garázszenekarként” határozták meg magukat, viszont mára inkább art rockként definiálja magát a Kiscsillag sokféle hatást ötvöző, gitáralapú zenéjük, kísérletezéseik, többszólamú énektémáik, megújulásaik miatt. Több színházi estet is készítettek, az Idáig tudom a történetet címűből kettőt, ezután pedig a Semmi konferenciát.

HonlapFacebook

Állnak a férfiak

Az első, 2006-os lemez az ironikus Greatest Hits Vol. 1. címre hallgatott, nyitó száma rögtön jelezte, hogy itt tényleg direkt, “garázsos” lemezre kell számítani.

Zene, szöveg: Lovasi András. ISWC kód: T-007.116.468-5

Menetszél

A debütáló lemez egyik legnépszerűbb dala mégis a lassú Menetszél. Egy korabeli kritika azt írta róla: “Ha meg kéne jósolnom, hogy korunk mely dalai lesznek alkalmasak rá, hogy tíz év múlva felidézzék, milyen is volt 2006-ban az EU perifériáján kínlódó, önmocskában totyorászó magyar menedzserkapitalizmusban élni és gondolkodni, a Menetszél és a Tűkön táncol egyszerre nyomasztó és katartikus párosát biztosan felírnám a tipplapra”.

Zene, szöveg: Lovasi András. ISWC kód: T-007.116.452-7

Örökre

A 2009-es Örökre szívembe zártalak borítója ironikusan giccses, és az album egyik legnépszerűbb dala a címadó közhelyet fordítja ki, vagyis inkább szó szerint veszi.

Zene: Leskovics Gábor. Szöveg: Lovasi András, Lovasi Eszter. ISWC kód: T-007.116.067-2

2014

Mint Lovasi András mondta, “az a játszótér, ami anno a Kispál és a Borz és a Pál Utcai Fiúk mellett Kiscsillagként maradt nekünk, körülbelül a harmadik lemezig volt folytatható.” Ennek megfelelően a negyedik, Szeles című album új irányokba nyit. A 2014 is ilyen. Lovasi azt mondta róla: “A popzene elvárja tőled, hogy legyél fiatalos, próbálj meg nem öregedni. De én rájöttem, hogy nem akarok  fiatalos lenni, azokról a dolgokról akarok énekelni, amik engem mint középkorú pasit foglalkoztatnak.”

Zene: Mihalik Ábel. Szöveg: Lovasi András. ISWC kód: T-007.219.748-8

Ollé, ollé

A Szeles album másik újdonsága a direkt társadalomkritika. Ebben a meglehetősen zavarba ejtő dalban Lovasi (saját szavai szerint) “egy debil csávó, aki szavalva köszönti az élet nyerteseit.” Érdekesség, hogy a régi nagy – bár talán kissé a sajtó által is felfújt – “Lovasi – Ákos szembenállás” a dalszövegben is megjelenik: “2084-ben, mint addig minden évben, Ákos után tűzijáték”.

Zene: Leskovics Gábor, Mihalik Ábel, Ózdi Rezső Sándor. Szöveg: Lovasi András. ISWC kód: T-007.219.739-7

Szomszéd kisfiú

A Kiscsillag idei lemeze a Semmi konferencia színházi est alapján készült, de nem annak pontos lenyomata. “A Kiscsillag most vált olyan zenekarrá, ami megvalósítja azt, ami a fejemben van, és ez egy kurva jó érzés. Sose volt olyan zenekarom, ami pontosan leképezte volna az elképzeléseimet. (…) most nagyon jó képességű zenészek álltak össze egy jó szellemiségű társasággá” – mondta Lovasi András, aki szerint “a dalok 70 százaléka szembemegy azzal, amit ma a popzenéről gondolunk”. Az bizonyos, hogy például a Szomszéd kisfiú is messze eltávolodik a kiszámítható dalszerkezettől. Klipje a színházi est készülésének folyamatába enged bepillantást.

Zene és szöveg: Lovasi András. ISWC kód: T-007.281.622-8

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:

 Categories: Playlist

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: