Zenei homokozó, avagy automatikus jogosítás a kis zenei startupoknak?

A zeneiparral a tech cégek és a velük szimpatizáló újságírók, elemzők oldaláról szemben gyakran elhangzik, hogy olyan költséges, bonyolult és hosszadalmas a jogosítás folyamata, hogy sok tehetséges fejlesztő emiatt inkább messziről elkerüli a zenei világot, és ez hátráltatja az innovációt. A másik oldalról pedig ez úgy néz ki, hogy a tech cégek olcsón (ha nem ingyen) szeretnék megkapni világ összes zenéjét, és úgy ítélkeznek az iparágról, hogy valójában alig tudnak róla valamit.

Egy megoldás, ami már korábban felvetődött, a jogosítási “homokozó” (sandbox), ami nagyjából azt jelenti, hogy a katalógusok jogait ingyen vagy olcsón megkaphatnák a startupok, ám ez csak egy bizonyos ideig és/vagy egy meghatározott méret eléréséig él számukra. Ez az ötlet szerepel például a Music Moves Europe beszélgetéssorozat jegyzőkönyvében is (a pdf-ben a 47. oldalon); itt az olvasható, hogy egy ilyen “homokozó” irányításához olyan szakemberekre volna szükség, akik egyfelől a jogtulajdonosokkal, másfelől a startupokkal is hatékonyan tudnak egyeztetni, tárgyalni. (A Music Moves Europe beszélgetéssorozatról itt írtunk bővebben.)

Az ötlet talán közelebb van a megvalósuláshoz, mint gondolnánk – derül ki a Music Ally cikkéből. Ez a blockchain technológia zenei felhasználásáról szóló riportból idéz. A blockchain lényege szempontunkból az, hogy elvben minden felhasználásról pontos, a résztvevők számára hozzáférhető, biztonságosan rögzített adat tanúskodik. Ez azt jelenti, hogy pontosan lehet tudni, hogy egy adott startup felhasználói elérték – az egyik megszólaló példáját kölcsön véve – az előre megszabott tízezer felhasználás határát, ami után egy előre meghatározott összeget kell fizetni, aztán egy újabb határ után egy másik összeget stb. – egészen addig, amíg szerencsés esetben akkorára nő egy népszerű startup, hogy a homokozóból kilépve immár a normál jogosításról kell tárgyalnia.

A Music Ally által megkérdezett, a blockchainnel foglalkozó szakértők szerint egy ilyen ötlet megvalósítása nagyot lökne a zenei startupok világán. Egyikük szerint a jogtulajdonosokat is meg lehetne nyerni ehhez. Ahhoz viszonylag könnyen, hogy a bétatesztelés időszakára biztosítsák a jogokat – jóval nehezebb kérdés az, hogy a már piacra kilépett alkalmazások bizonyos méret alatti támogatására is hajlandóak lennének-e. Mindenesetre az óvatosabb vélemény szerint is legalábbis középtávon még fogunk hallani a jogosítási homokozó ötletéről.

 Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d