Zenei homokozó, avagy automatikus jogosítás a kis zenei startupoknak?

A zeneiparral a tech cégek és a velük szimpatizáló újságírók, elemzők oldaláról szemben gyakran elhangzik, hogy olyan költséges, bonyolult és hosszadalmas a jogosítás folyamata, hogy sok tehetséges fejlesztő emiatt inkább messziről elkerüli a zenei világot, és ez hátráltatja az innovációt. A másik oldalról pedig ez úgy néz ki, hogy a tech cégek olcsón (ha nem ingyen) szeretnék megkapni világ összes zenéjét, és úgy ítélkeznek az iparágról, hogy valójában alig tudnak róla valamit.

Egy megoldás, ami már korábban felvetődött, a jogosítási “homokozó” (sandbox), ami nagyjából azt jelenti, hogy a katalógusok jogait ingyen vagy olcsón megkaphatnák a startupok, ám ez csak egy bizonyos ideig és/vagy egy meghatározott méret eléréséig él számukra. Ez az ötlet szerepel például a Music Moves Europe beszélgetéssorozat jegyzőkönyvében is (a pdf-ben a 47. oldalon); itt az olvasható, hogy egy ilyen “homokozó” irányításához olyan szakemberekre volna szükség, akik egyfelől a jogtulajdonosokkal, másfelől a startupokkal is hatékonyan tudnak egyeztetni, tárgyalni. (A Music Moves Europe beszélgetéssorozatról itt írtunk bővebben.)

Az ötlet talán közelebb van a megvalósuláshoz, mint gondolnánk – derül ki a Music Ally cikkéből. Ez a blockchain technológia zenei felhasználásáról szóló riportból idéz. A blockchain lényege szempontunkból az, hogy elvben minden felhasználásról pontos, a résztvevők számára hozzáférhető, biztonságosan rögzített adat tanúskodik. Ez azt jelenti, hogy pontosan lehet tudni, hogy egy adott startup felhasználói elérték – az egyik megszólaló példáját kölcsön véve – az előre megszabott tízezer felhasználás határát, ami után egy előre meghatározott összeget kell fizetni, aztán egy újabb határ után egy másik összeget stb. – egészen addig, amíg szerencsés esetben akkorára nő egy népszerű startup, hogy a homokozóból kilépve immár a normál jogosításról kell tárgyalnia.

A Music Ally által megkérdezett, a blockchainnel foglalkozó szakértők szerint egy ilyen ötlet megvalósítása nagyot lökne a zenei startupok világán. Egyikük szerint a jogtulajdonosokat is meg lehetne nyerni ehhez. Ahhoz viszonylag könnyen, hogy a bétatesztelés időszakára biztosítsák a jogokat – jóval nehezebb kérdés az, hogy a már piacra kilépett alkalmazások bizonyos méret alatti támogatására is hajlandóak lennének-e. Mindenesetre az óvatosabb vélemény szerint is legalábbis középtávon még fogunk hallani a jogosítási homokozó ötletéről.

 



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading