A ZUP után Muzsik és Volkova

A ZUP zenekar tagjaiként ismerte meg őket a hazai könnyűzenei élet és a közönség, de az elmúlt közel egy évben kisebb inaktív időszak után tért vissza a Farkas Krisztina–Farkas János testvérpáros, akik lépésről lépésre építették fel átalakult projektjüket és készítették fel erre a változásra közönségüket. Ők a Muzsik és Volkova, greengrasst játszanak, minden eddiginél izgalmasabb zenei környezetben akarnak valamit mondani a világról.

A Záhony Unplugged Project 2007-ben alakult, hogy kezdetben akusztikus pop- és rockfeldolgozásokkal szórakoztassa közönségét. Később már csak ZUP néven kezdett túlnyomó többségben saját dalaikat játszani, átállva az elektromos hangszerekre.

A zenekar két frontemberét és egyben állandó magját alkotó testvérpár, Farkas Krisztina és János az évek során sok zenésszel dolgozott együtt, akik hosszabb rövidebb ideig a ZUP tagjai is voltak, ennek ellenére 2015-re mégis magukra maradtak, így egy időre parkolópályára helyezték a projektet.

„A szünet jó volt arra, hogy eltávolodjunk és kicsit objektíven szemléljük, hogy mit is képviseltünk az elmúlt 10 évben. A mi életünk kb. egyszerre hullott szét. Én emiatt pl. teljesen más szférában akartam kipróbálni magam abban az időszakban, beleálltam a munkás életbe, a reklámszakmába. A környezetváltozást és káoszt én áldásként élem most meg, mert rájöttem, hogy mit nem akarok és hogy mit akarok igazán csinálni, és talán tudatosabb lettem a hogyant illetően” – emlékszik vissza Farkas Krisztina erre az időszakra. Míg János, aki a csendes időszakban is aktívan alkotott, arról beszélt, hogy más irányba kezdett haladni, és zenei gondolkodása is változott: „Egyszerre túl sok időm lett agyalni és zenéket írni. Én a hátam közepére sem kívántam ezt az időszakot.”

Ebben a kényszerpihenős, elmélkedős periódusban aztán megszületett a folytatás gondolata. 2016 nyarán jelent meg a Muzsik és Volkova című EP-sorozat első része, majd még ennek az évnek a végén a második rész. Ősszel kezdett el duójuk ezzel a névvel koncertezni.

A Muzsik az orosz nyelvben parasztot, illetve férfit jelent, János úgy fogalmazott, hogy előbbivel inkább tud azonosulni, utóbbihoz még fel kell nőnie. A Volkova pedig a vezetéknevük női ragozású megfelelője. A testvérek édesanyja orosz származású, innen a kötődés, amiről így beszélt Kriszti, azaz Volkova:

„Az elmúlt 5 évben megerősödött az orosz identitásom, az orosz kultúra iránti vonzódásom, ennek az a fő kiváltója, hogy anyukánk orosz.

Meg egyre inkább elmerültem az orosz irodalomban, zenében, festészetben, gasztronómiában és rájöttem, hogy sokkal közelebb áll hozzám, mint azt korábban gondoltam”.

Az addigi zenei irány is megváltozott, kissé eltávolodott az angolszász zeneiségtől, miközben rengeteg orosz, francia, spanyol, marokkói, szír zene kezdett hatással lenni rá.

Ami maradt, az a személyesség, és az aktuális közéletre való reflektálás.

„János elkezdte kigyúrni a multiinstrumentalista zenebohócságot, amivel már jó pár éve kacérkodott olyan one man band előadók hatására, mint pl. Xavier Rudd. Egyszer lementem a próbaterembe és azon flesseltem, hogy a jobb lábával nyomja a lábdobot, ballal egy felfordított pergőt, meg néha csörgőt, mellé énekelt, szájharmonikázott, gitáron pedig egy olyan pengetéstechnikát gyakorolt ki, ahol a basszust is bejátszotta” – mesélte Kriszti, ami után ő is elkezdte fejleszteni magát, hogy minél több hangszert tudjon megszólaltatni. Mindez a Muzsik és Volkova sorozat harmadik részére érett be.

A három kislemez erőssége kétségkívül a sokszínű, jól kidolgozott zenei világ mellett a szövegeiben rejlik.

„Zenészként a színpadon is csak a magánvéleményünk hangzik el a dalokban, amiről civilben, a hétköznapokban is szívesen vitatkozunk, akár zenekaron belül is” – Muzsik így vélekedik erről az érzékenységről. Volkova szerint is fontos ez a szerepvállalás, mert így valamiféle párbeszédet indukálnak az adott témában, persze azzal tisztában vannak, hogy erre nem mindenki nyitott.

Szöveg: Kalocsai Krisztina, Fotó: Lippai Balázs

A cikk eredetileg a Dal+Szerző magazin 2017/02. számában jelent meg.Categories: Dalszerzőkről, Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: