460 milliós keret, új pályázati formák: az NKA új könnyűzenei kiírásai

5Megjelentek a Nemzeti Kulturális Alap Könnyűzene Kollégiuma őszi pályázati kiírásai. A honlapon itt lehet megtalálni az összesen 8 kiírást, amelyek benyújtási határideje: szeptember 5., éjfél.

Mint azt már megszokhattuk, a Könnyűzene Kollégiuma évente kétszer jelentet meg pályázati kiírásokat, és ezek közül a második a nagyobb volumenű, hiszen ennél (mint a kiírás fogalmaz)  “a keretösszeg fedezetét a szerzői jogdíj bevételből származó bevétel biztosítja.” (Részletesen lásd alább.)

A jelenlegi pályázati kiírás keretösszegei összesítve 460 millió forintot adnak ki, ami jelentős növekedés a tavaly őszi pályázatok összesítve 368 milliós keretéhez képest. Az idei első kiírás ehhez képest 46 milliós volt – mint az NKA honlapján olvasható, erre 789 darab kérelem érkezett, összesen 417 milliós igénnyel (ami az akkor igényelhető összeg kilencede volt, viszont a mostani teljes keretnél kevesebb), ezek közül 188 pályázatot ítéltek támogathatónak.

Az összeg növekedése mellett más jelentős átalakulások is vannak az NKA könnyűzenei pályázati rendszerében. (A kiírásokat a tavaly, ugyanebben az időszakban megjelent pályázatokkal vetettük össze.)

A két leginkább szembetűnő változás az, hogy mind az alkotó, mind a koncerttámogatások esetén megjelent egy új, kiemelt kategória. Az első esetében ennek teljes leírása a következő: „Kiemelt alkotói támogatás tartalmában és megvalósításában nagyszabású (színpadi művek, balett, filmzenék, jazz kompozíciók stb.) nagy apparátust (szimfonikus zenekar, kórus, bigband stb) igénylő könnyűzenei művek létrehozására.” A „normál” alkotói támogatás keretösszege 110 millió forint, a legnagyobb igényelhető támogatás félmillió; a kiemelt alkotói támogatás kerete 20 millió forint, egy-egy alkotó legfeljebb 2 milliót igényelhet. Az elbírálás szempontjai mindkettőnél ugyanazok. („a pályázatban vállalt megvalósítandó mű műfaja, terjedelme, hangszerelése, kidolgozottsága, eredetisége, művészi értéke, szakmai színvonala; a szerző korábbi szakmai eredményei, sikerei, díjai, kitüntetései, egyéb elismerései, a szerzői pályán eltöltött éveinek száma; megpályázott mű várható bemutatásának terve (pl. helye, ideje, megjelenése).) Az alkotói támogatások keretösszege emelkedett a tavaly őszi kiíráshoz képest: akkor 100 millió volt, most 110+20 millió.

Szintén megjelent egy kiemelt kategória a koncerttámogatásokban: „Kiemelt támogatás legalább 10 éve aktívan koncertező előadók/együttesek részére, tartalmában és megvalósításában nagyszabású, nagy apparátust igénylő, jubileumi könnyűzenei koncert megrendezésére.” Ennek keretösszege 20 millió forint, a maximális pályázható összeg 2 millió; a normál koncertekre összesen 90 millió lesz, a maximális támogatás 1 millió. Az elbírálási szempontok itt is megegyeznek a két kiírásban. Ez a keret is emelkedett a tavaly őszi kiíráshoz képest, hiszen akkor 82 millió volt.

Szintén emelkedett a legnagyobb érdeklődéssel övezett pályázatok közül a hang- és képfelvételek készítésének és terjesztésének támogatása. Itt az a legjelentősebb átalakulás, hogy míg tavaly ez egy kategória volt, idén külön kiírás van a hangfelvételekre és külön a képanyagokra – mindkettőnek 90-90 milliós a keretösszege, míg tavaly 120 millió volt a kettőre együtt. Komoly változás, hogy míg tavaly legfeljebb egymillió forint támogatást lehetett kérni egy-egy pályázatban, idén legfeljebb félmillióval támogatja az NKA az egyes hang- és a képanyagok készítését egyaránt.

A kisebb pályázatok közül a zenei nevelést támogató kiírás kerete ugyanannyi maradt, 20 millió, viszont egy-egy projekt 2 milliós támogatást is kérhet, míg tavaly ősszel ezt 400 ezer forintban maximalizálták. 30 millióról 20-ra csökkent a külföldi, magyarlakta területeken megvalósítandó koncertek támogatására szánt összeg. Három kisebb kiírás, amit tavaly ősszel 10, 4 illetve 2 milliós keretösszeggel kiírtak, idén már nincsen: a külföldi vendégszereplő felléptetési magyarországi koncerten, a művészeti díjak összegéhez hozzájárulás, illetve a nemzetközi szervezetek tagdíjainak támogatása.

A pályázatok forrása kettős. Egyrészt benne van üres hordozó díjak az NKA számára átutalt 25%-ából finanszírozzák. Ez idén 1  666 044 402 forint volt; arról, hogy a különböző művészeti területek, kollégiumok között hogyan oszlik meg, itt írtunk részletesen. Másfelől az Artisjus és a külföldi jogkezelők közötti kölcsönösségi szerződések alapján a külföldi szerzőknek járó nem mechanikai jogdíjak 10%-át itthon lehet szociális és kulturális célokra fordítani. Ennek az összegnek a 30%-a megy szociális támogatásra (az idei rászorultsági és nyugdíjkiegészítési pályázatokat már be lehet adni), 70%-át pedig 2011 óta az NKA útján lehet kulturális támogatásra használni. Idén ez az összeg 531 millió forint volt, ennek fele, 265,5 millió a könnyűzene, a másik fele pedig a komolyzene támogatására megy majd.

 Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: