Nagy siker a csendes szám az iTuneson, mert megold egy idegesítő problémát

A teljes mértékben csendből álló számokat inkább amolyan a rendszert kijátszó trükkökként szokták számon tartani (lásd a Vulfpeck híres esetét) – leszámítva persze John Cage klasszikus 4’33” című művét. A majdnem tíz perces, teljesen csendes A a a a a Very Good Song viszont inkább a rendszer egy hiányosságára nyújt kényszermegoldást (hack, magyarul talán buhera).

Amikor ugyanis az iPhone-t egy autóhifi rendszerhez csatlakoztatják, az automatikusan elkezdi lejátszani az abécében legelsőként található számot. Ez még akkor is idegesítő, ha amúgy az ember nagyon szereti az adott dalt, hiszen feltehetően nem akarja minden egyes alkalommal meghallgatni legalábbis a kezdő taktusait. A csendes, és minden gyűjteményben az ábécé legelejére kerülő A a a a a Very Good Song viszont nem idegesít, amikor megszólal (nem szólal meg), és bőven ad időt arra, hogy az ember kiválassza, ténylegesen mit szeretne hallani.

Az igazán érdekes az, hogy milyen sikert ért el vele az “alkotó”, Samir Mezrahi. Már az első, róla szóló hír is arról számolt be, hogy a 67. helyen áll az amerikai iTunes toplistán; később a 44. helyig jutott. Samir Mezrahi egyenesen a Despacitót szeretné letaszítani a trónról a számmal… Ez persze valószínűleg nem jön össze, sőt, az a kérdés is felmerült, hogy az Apple esetleg törli-e a csendes számot a katalógusból. A “szerző”, Samir Mezrahi egyébként a Buzzfeed social media vezetője volt egy ideig, és azóta is hasonló területen dolgozik, ami nyilvánvalóan segített abban, hogy a különleges szám híre elkezdjen terjedni.

A történetben még az az érdekes, hogy egyáltalán nem nehéz létrehozni egy csendes számot és megfelelően elnevezni, de úgy látszik, elég sokan vannak, akiknek ez vagy nem jutott eszébe, vagy a vesződség helyett inkább kifizetik a 99 centet. Vagy 249 forintot – bár a magyar iTunes top 200-ba nem került be az A a a a a Very Good Song. És persze az is megoldás lenne, ha az Apple valamit kezdene a problémával, ami ezek szerint elég sokakat idegesít.

 Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: