Dal+Szerző Playlist #31: Fesztiválszezon 5.

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify – Deezer – YouTube

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Ahogy tavaly nyáron és idén is, néhány Playlistet a számos fesztivált végigjáró zenekaroknak szentelünk.

Kelemen Kabátban

Amikor egy lökött viccből 2011-ben hirtelen novelty sláger lett, senki nem gondolta volna, hogy az eurodance stílust parodizáló formáció évekkel később egy bőven komolyan vehető – bár persze még mindig bulis, és sajátosan kicsavart szövegekkel szórakoztató – elektronikus popzenekarként a fesztiválszínpadok állandó vendége lesz. Ahogy Szerecsenkirály (vagyis Horváth Boldi, akinek testvére, JumoDaddy az alapokért felel – a mag harmadik tagja M-Papa) mondta 2015-ös nagyinterjúnkban: “mindenki azt mondta, hogy ha beskatulyáznak, azon nem lehet változtatni”. Ugyanitt arról is beszélt, hogy bár a zeneírás ösztönös, a zenekar pályáját nagyon tudatosan építik. A névről egyébként egy interjúban azt mondták: “megbeszéltük, hogy erre a kérdésre mindig mást fogunk válaszolni.”

HonlapFacebook

Nyári dallam

Ez az a bizonyos novelty sláger, ami 2011 nyarán szinte véletlenül hódította meg a YouTube-ot. “Leforgattuk a Nyári dallamot, a Viva elkezdte játszani, és véletlenül kikerült a honlapjukra. Öt percig volt ott, de ezalatt máris leszedte valaki, és feltette a YouTube-ra.Még mielőtt hivatalosan megjelent volna, pár nap alatt több százezres nézettséget ért el. Az egy nagyon hirtelen „Úristen, mi történik?!” hatás volt. Mi ebbe nem is tudtunk, meg nem is akartunk beleszólni, mert az egészen csak röhögtünk. Bulvárban szerepeltünk, két oldalas cikk jelent meg rólunk a Blikkben; minden mocskos hülyeséget elvállaltunk, amit lehetett, teljesen megaláztuk magunkat és hülyét csináltunk magunkból – és nagyon jól szórakoztunk” – emlékezett vissza interjúnkban Szerecsenkirály.

Zene: Horváth Boldizsár. Szöveg: Horváth Boldizsár, Pápay Mihály. ISWC kód: T-007.153.792-2

Fesztivál

Több hasonló – bár egy idő után, JumoDaddy belépésének köszönhetően azért profibb megszólalású – dal után a 2013-as Zajlik a világ című EP hozott váltást: “kiadtunk egy kislemezt, amin már egészen értékelhető dalok voltak, és a kutyát nem érdekelte, meg nem értette senki. Ezen a kezdeti érdektelenségen az lendített túl minket, hogy én biztos voltam benne, hogy működni fog ez a zenei arculatváltás, vagy visszatérés önmagunkhoz.” A rockos-elektrós Fesztivál egy jellegzetes, meglepő csavart tartalmaz: a csajozós szövegben egyszer csak megjelenik az az idősík, “mikor nyanya leszel majd sok-sok év múlva”.

Zene: Horváth Gáspár, Kéri András, Szekér Ádám, Dési Tamás, Horváth Boldizsár. Szöveg: Pápay Mihály, Horváth Boldizsár. ISWC kód: T-007.206.080-0

Maradjatok gyerekek

A 2014-es Maradjatok gyerekek sokszínű nagylemez hozta meg a sikert, főleg a címadó dal, amely telibe találta a popos drum and bass reneszánszát, és a magyar hiphop egyik nagy öregje, Eckü (Hősök) is vendégszerepel benne. A szám 2014 nyarán került fel YouTube-toplistánkra, ősszel már a 3. volt, és 2015 nyaráig bent is maradt a top 20-ban – majd 2016 nyarán vissza is került oda.

Zene: Horváth Boldizsár, Horváth Gáspár. Szöveg: Baranyai Dániel, Horváth Boldizsár, Pápay Mihály. ISWC kód: T-007.214.003-4

Fainul a buli

A Kelemen Kabátban egyik legmeglepőbb, legkülönlegesebb dala zárja a nagylemezt: a Fainul a buliban lakodalmas techno (!) és az elmúlt évek egyik legsikeresebb hiphop-irányzata, a trap váltogatja egymást, és a szövegek is kétfajta hozzáállást (“népies” – “urbánus”) mutatnak meg eltúlozva.

Zene: Horváth Boldizsár, Horváth Gáspár. Szöveg: Horváth Boldizsár, Pápay Mihály.  ISWC kód: T-007.216.635-8

Áll a bál

A következő, Szívdöglesztő című EP-n is bőven vannak meglepő húzások. Például az Áll a bál szövege, ami egyértelműen női szemszögből szól, de férfi énekli. “Nagyon egyszerű vicces oka van: egy női énekesnek írtam ezt a refrént. Megmutattam a Gazsinak, aki azt mondta, hogy Boldi, ez életed legjobb refrénje, felejtsd el, hogy bárkinek odaadod, megcsináljuk a Kelemennel. És itt jön ki baromi jól az, hogy mi egy lazább arculattal indítottunk: simán belefér” – mondta erről Horváth Boldi a Dal+Szerzőnek.

Zene: Horváth Gáspár, Horváth Boldizsár. Szöveg: Horváth Boldizsár. ISWC kód: T-007.254.673-6

A hónap dolgozója

A nagylemezeken, EP-ken kívül gyakran jön ki a zenekar különálló dalokkal is. A legutóbbi a júliusban megjelent, igazi könnyed nyári sláger, a reggae-s beütésű A hónap dolgozója. A szöveg azért itt is hoz egy kis csavart; mint azt – a zenekar tagjait fizikai munkásként bemutató – klip bemutatójában olvashatjuk: “énekelheti ezt például nő a férfinak, férfi a nőnek, gyerek a tanárnak, keményen dolgozó kisember a politikusnak, szülő a gyereknek, gyerek a szülőnek, mentős a hülye fesztiválrészegnek stb.”

A dal regisztrációja folyamatban.

Fish!

A Kovács Krisztián avagy Senior Hal vezette zenekar így határozza meg magát: “100% hardpop: nők, ital, műbalhé, popos dallamok, punkrock, korszerűtlen rapmetál, indiediszkó, saskabaré és mindezek ellenállhatatlan ötvözete”. Mint már ebből is látható, a zenekar védjegyszerű gúnyos humorával saját magát sem kíméli, ugyanakkor ez nem megy a bulizós hangulat rovására; illetve az, hogy láthatóan nem veszik túl komolyan magukat, nem jelenti azt, hogy egyszerűnek tűnő dalaik ne lennének igen jól, hatékonyan megírva és összerakva. A punkos-rockos-popos alaphangba rendszeresen más stílusok elemeit is behozzák.

HonlapFacebook

Are You Away?

A Fish! 1999-ben alakult, hamar ismert lett a budapesti klubéletben, azonban csak 2006-ban készült el az első lemez, a még angol nyelvű First of Many. Az Are You Away? lett róla a klipes szám, de ez alapján még aligha mondanánk meg, hogy nemsokára az egyik legjellegzetesebb hangú magyar rockegyüttes lesz a Fish!-ből.

Zene: Binges Zsolt, Kovács Krisztián, Maksi Csaba, Maróti András. Szöveg: Maksi Csaba. ISWC kód: T-007.034.921-1

Majdnem Kalifornia

A 2009-es Csinálj egy lemezt már magyarul ért el jóval nagyobb közönséget, bár a Fish! számára még hosszú idő volt, mire klubkedvencekből igazi fesztiválkedvenccé lettek. A Petőfi által is felkapott, címében a dallamos pop-punk hazájára utaló Majdnem Kalifornia eleje rögtön nosztalgikus lehet azoknak, akik emlékeznek még a MySpace-re: “Csinálj egy lemezt és told fel a ‘spacere / hogy ne csak a haverok vegyék majd észre”. Persze nemcsak azokat figurázzák ki, akik nagy mellű nőket raknak a borítóra: “ha meg senki nem érti, hát ne bánd / majd azt mondják rá, hogy ez az underground.”

Zene: Binges Zsolt, Gajda Mátyás, Kovács Krisztián, Maróti András. Szöveg: Kovács Krisztián. ISWC kód: T-007.067.954-7

 

Sav

A 2011-es Sav című album címéhez méltóan egy “savazós” lemez. Mint egy akkori interjúban Kovács Krisztián mondta: “épp egy gyomortükrözésről mentem próbára, ahol megszületett a lemezt nyitó egyperces dal. Kitaláltam, hogy legyen Sav a címe, a végén pedig erre húztunk fel mindent.” A ténylegesen a gyomortükrözést bemutató, korhatáros klipet viccből elküldték a Viva tévének, ahol persze visszadobták, bár Kovács Krisztián szerint ez meglehetősen képmutató dolog, tekintve, hogy mi mindent lehet még főműsoridőben látni. A lemez attitűdjéről pedig ezt mondta: “Ez nem egy felvett póz: a savazós odamondogatás, a gúnyosság teljesen természetesen fakad. Már 2001 környékén benne volt a zenekarban ez a szurkálódós attitűd, azóta pedig nem lett boldogabb senki.” A lemezt egyébként ingyen le lehet tölteni a honlapról, viszont egy különleges “szeretetcsomagban” meg is lehetett venni.

Zene: Binges Zsolt, Gajda Mátyás, Kovács Krisztián, Maróti András. Szöveg: Kovács Krisztián. ISWC kód: T-007.153.436-5

Mi vagyunk itt

A Savon hallható az egyik legnépszerűbb Fish!-dal, a kissé rapmetálos Mi vagyunk itt, ami látszólag mindenkinek (vagy legalábbis egy meg nem határozott “ti”-nek) beszól, ugyanakkor klipjében ott tátog a magyar rockzenei underground krémje.

Zene: Binges Zsolt, Gajda Mátyás, Kovács Krisztián, Maróti András. Szöveg: Kovács Krisztián. ISWC kód: T-007.153.444-5

Konzervzene

A dühösebb Sav után a 2013-as Konzervzene visszakanyarodott a bulisabb vonalhoz. Nyitó dalában – és annak mókás, önironikus animációs klipjében – persze így is beszólnak mindenkinek, és még egy dubstep betét is található benne, nyilvánvalóan azért, mert akkor mindenbe “kellett” ilyen.

Zene: Binges Zsolt, Gajda Mátyás, Kovács Krisztián, Maróti András. Szöveg: Kovács Krisztián. ISWC kód: T-007.206.052-6

Ne is figyelj rám (Necc Remix)

A 2016-os Idő van című albumon hallható az első olyan Fish!-szám, ami már az összes rádióban nagy sikert aratott; 2015-16-os téli rádiós toplistánkon a második legnépszerűbb magyar dal volt. Kicsivel persze több a szinti, diszkósabb az alap, és a beszólogatás helyett inkább a lazulás a fő téma, de ettől ez még a Fish! maradt.

Zene: Binges Zsolt, Gajda Mátyás, Kovács Krisztián, Hámori Dávid. Szöveg: Kovács Krisztián. ISWC kód: T-007.260.793-2

Pannonia Allstars Ska Orchestra

A Pannonia Allstars Ska Orchestra, avagy PASO az a zenekar, amely az elmúlt bő egy (vagy majdnem másfél) évtizedben leginkább népszerűsítette a ska műfajt Magyarországon. Ez a jamaicai eredetű, igen jellegzetes stílus a reggae előtt alakult ki; második nagy hulláma Nagy-Britanniából indult a hetvenes években (a Madness innen a legismertebb); majd a kilencvenes években egy újabb hullám lett népszerű (a No Doubt lett a legnagyobb sztár ebből a vonulatból). Magyarországon a nyolcvanas évek undergroundjában is felfutott valamennyire a műfaj (pl. Skanzelizé), és a Galla Miklós-féle GM49 is ezt játszotta (bár szövegeik talán elfedik ezt a tényt). Ezután ha nem is felejtették el a műfajt Magyarországon, kisebb körben terjedt csak, azonban a 2003-ban alakult PASO hamar a klubok, majd a fesztiválszínpadok kedvencévé nőtte ki magát, a ska megújulását is elhozva. Több nagylemezüket is az amerikai Megalith Records gondozta.

HonlapFacebook

Hello Gagarin

A PASO rögtön első demójával nagy kritikai aratott (“minden idők egyik legjobb magyar demója“, “ma nem nagyon tudok jobb magyar együttest mondani náluk“). A hivatalosan meg sem jelent felvételen még három énekesük volt, a bemutatkozó 2005-ös Budapest Ska Mood idejére már csak KRSA maradt. A demó korszakából származik máig az egyik legnépszerűbb számuk, a mókás, dallamvilágában is az orosz zenére utaló Gagarin, ami a nagylemezen Hello Gagarin néven szerepel. (A Spotify-on nem található meg, a YouTube-on és a Deezeren igen.)

Zene: Burszán Vera, Csáki Zoltán, Hargitai Péter, Ignácz Ádám, Nagy László, Pozsgai Vince, Rácz László, Riger János, Tóth Kristóf, Vajay László. Szöveg: Rácz László. ISWC kód: T-007.002.450-8

Babylon Focus

A 2007-es The Return Of The Pannonians albumon hallható a PASO egyik legnépszerűbb saját száma (mármint nem feldolgozás), a háborúellenes Babylon Focus, amelyben Mr. Bush ugyanúgy megkapja a magáét, mint Mr. Osama.

Zene: Benkő Dávid, Rácz László, Tóth Kristóf. Szöveg: Tóth Kristóf. ISWC kód: T-007.022.779-0

Miu Miújság feat. Harcsa Veronika

A magyar örökzöldek ska-verziójának elkészítése a PASO egyik specialitása. A 2007-es albumon hallható A Tenkes kapitánya, a 2009-es Feel The Riddim!-en pedig a Macskafogóból ismert Miu Miújság verziója, Harcsa Veronikával. (A stream szolgáltatóknál nem található meg. A Deezer-playlistben A Tenkes kapitánya szerepel helyette.)

Zene: Deák Tamás. Szöveg: Hajnal István. ISWC kód: T-007.003.145-6

No Love In Town

A 2011-es EP címadó dalához New Yorkban készült okostelefonos felvételekből vágták össze a klipet, de még ennél is különlegesebb, hogy az EP alkalmából készült el a PASO okostelefonos alkalmazása, amelyben zenék, információk mellett csengőhangok és még egy játék is található. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene: Tóth Kristóf, Benkő Dávid. Szöveg: Tóth Kristóf. ISWC kód: T-007.156.085-4

Star Wars – Imperial Reggae

John Williams ikonikus zenéjének reggae-s feldolgozásához szórakoztató klip készült: KRSA-t három, meglehetősen ügyefogyott birodalmi rohamosztagos üldözi Budapesten, és végül a PASO koncertjén sikerül is elkapni. A legvégén kiderül, miért volt fontos a küldetés Darth Vader számára. A szám 2016-os Ghost Train lemezen szerepel. Később a zenekar feldolgozta a Trónok harca főcímzenéjét is, ennek videója az egyik legnépszerűbb a YouTube-on.

A dal regisztrációja folyamatban. (Az eredeti mű szerzője John T. Williams.)

PASO’s Roots Rockers: Me Love Rub-A-Dub

A PASO’s Root Rockers a zenekar reggae-dub side projectje; a Lovemonster / Lost in Space dupla albumból a másodikat e néven jegyezték. A Me Love Rub-A-Dub ezen található, de külön EP-n is megjelent; a YouTube-on hallható változat egybekeverve tartalmaz két másik számot is, amelyeken két veterén jamaicai, Kojak és Trinity vendégeskedik.

Zene: Nagy László, Pozsgai Vince, Rácz László, Tóth Kristóf. Szöveg: Tóth Kristóf. ISWC kód: T-007.168.483-7

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: