Havi egy dollár a digitális terjesztés az online maszterelő cégnél

A Landr 2014-ben indult, és online, automatikus maszterelési szolgáltatásáról híresült el, amelyet ráadásul a Soundcloud fizető (zenész) ügyfeleinek ingyenesen kínálnak. Új ajánlatuk: havi egy dollárért teljes digitális terjesztés, statisztikákkal, később még több eszközzel.

A szolgáltatást havi 1 dollárért lehet igénybe venni, ezért cserébe terjesztik a feltöltött zenéket az összes fontos platformon: iTunes, Spotify, Deezer, Apple Music, Google Play, Tidal, Pandora stb. A havi díjon felül mást nem vonnak, vagyis minden bevétel a jogtulajdonosé. Havi tíz új feltöltött szám a limit, ami annyiban szigorú, hogy azért nem ritka, hogy egy nagylemezen ennél több dal van. Ha valaki többet szeretne, havi 2 dolláros előfizetésért havi 30, 4 dollárért korlátlan mennyiségű számot tölthet fel.

Statisztikákat is kínálnak, egyelőre például a hallgatottság platformok közötti és földrajzi megoszlásáról, de azt ígérik, hogy októbertől már a megkeresett pénz dalonkénti megoszlása is megtekinthető lesz, és külön eszköz segíti azt, hogy ha több jogosult van, akkor megfelelően megosszák a bevételt. Azt, hogy valaki ténylegesen jogosult feltölteni azt a zenét, amit szeretne, audio ujjlenyomat technikával ellenőrzik; ha megfelelően bizonyítja a felhasználó, hogy övék a jogok, akkor ezt a folyamatot le lehet rövidíteni.

Van amúgy digitális terjesztő, ahol ingyenes a feltöltés, viszont minden mást felárért kínálnak. Figyelni kell azonban arra, hogy a digitális terjesztést végző aggregátorok általában nem pusztán eljuttatják a zenéket az online felületekre. Mint az ilyen magyar cégekről szóló részletes áttekintő cikkünkben írtuk, sok minden mást is csinálnak: segítenek a megfelelő formátumra hozni és metaadatokkal ellátni a zenét, kiemeléseket és online kampányokat tudnak intézni, YouTube-csatornát menedzselnek, illetve tanácsokat is adnak.

A Landr masztering szolgáltatása egyébként mesterséges intelligenciát használ, amely ráadásul a korábbi “munkái” alapján tanulni is képes. Már több mint kétmillió számon dolgozott, amelyek tapasztalatait beépíti az újabb dalok maszterelésébe. Mint az oldalon röviden bemutatják, a folyamat a feltöltött szám műfajának, “produkciós stílusának” azonosításával kezdődik, majd az algoritmus kiválasztja, milyen eszközökre lesz szükség, és ezeket igen aprólékosan alkalmazza; “itt nincsenek presetek” – írják.

A maszterelést több csomagban kínálják: havi, alacsony bitrate-es mp3-mal akár ingyen is kipróbálhatjuk, ezen kívül havi 4, 9 és 25 dolláros csomagok is vannak; az olcsóbbaknál a wav és hd wav formátumokért különdíjat számolnak fel. A Landr ajánló szövege szerint egy előfizetés birtokában a maszterelés nemcsak a legvégső fázis lehet, hanem érdemes akár még félkész állapotban is elküldeni nekik a dalt, hogy a jobban megszólaló változat tanulságai alapján dolgozhassunk rajta tovább.Categories: Hírek

Tags: , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: