Bezár a legnagyobb YouTube-ról mp3-at letöltő oldal

Tavaly ősszel jelent meg az a felmérés, aminek legfőbb és legmeglepőbb eredménye az volt, hogy a jogsértő letöltések legfőbb formája immár nem a “hagyományos kalózkodás” (fáljcsere, fájlmegosztó, torrent), hanem az ún. stream ripping. Vagyis a jogtulajdonosok és a platform által egyaránt csak streamelésre engedélyezett tartalom (audio részének) átalakítása és letöltése mp3 formátumban. Így a jogtulajdonos és a platform elesik az újabb és újabb lejátszások után keletkező reklámbevételtől – miközben a stream ripping oldalak persze tele vannak szórva reklámokal. Az említett felmérésből az derült ki, hogy a netezők több mint harmada csinálja ezt, ráadásul többségük nem is tudja, hogy ezzel jogot sért.

A legnagyobb ilyen oldal a YouTube-mp3.org, ami havi több mint 60 millió felhasználót vonz, és a Music Business Worldwide cikke szerint a YouTube-ról jogsértően letöltött zenék akár 40%-át itt alakítják át. Az oldal tulajdonosát tavaly perelte be több major kiadó, az RIAA képviselte őket, és most kiderült, hogy a felek peren kívül megállapodtak. A bíróság által még jóvá nem hagyott dokumentumban a YouTube-mp3.org tulajdonosa, Philip Matesanz elismeri bűnösségét, és vállalja, hogy nem nyilvános összeget fizet a kiadóknak. Az oldalt bezárja, tulajdonjogát átadja, és a jövőben tartózkodik bármilyen hasonló oldal működtetésétől, stream ripping technológia fejlesztésétől stb.

Az IFPI éves jelentésében azt ígérte, hogy a pert további hasonlóak követik majd. Kérdés persze, hogy az ismert stream ripping oldalak bezárása milyen mértékben tudja a felhasználókat a legális csatornák felé terelni, és mennyire szoknak át más, hasonló oldalak használatára; hiszen a torrentek világából tudjuk, hogy ilyenek valószínűleg újra és újra létre fognak jönni.



Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: