Egyszerűen jogosíthatnak zenéket a youtuberek a Hookd startuppal

A Music Ally vette észre, hogy zárt béta verzióban elindult a Hookd startup, ami megoldást kínál a YouTube-videókban felhasznált zenék problémájára. A youtuberek egyszerűen jogosíthatnak zenéket, amiket aztán anélkül használhatnak fel, hogy aggódniuk kellene.

Ugyanis jelenleg azt kockáztatják a legtöbb zene felhasználásával, hogy ha a Content ID azonosítja ezeket, akkor vagy leszedik a videójukat, vagy a zene jogtulajdonosáé lesz minden bevétel. (A Google kínál ugyan szabadon használható zenéket, de nem biztos, hogy ezekkel mindenki elégedett.)

“Eddig nem volt jó megoldás a kalózkodás és a leszedetési kérelmek kultúráján kívül” – írja a Hookd bemutatkozásában. A zeneiparnak szóló üzenet pedig az, hogy persze eddig is lehetett monetizálni a felhasználók által feltöltött, azonosított zenefelhasználásokat – azonban a “valódi alkotók” (értsd: a profi youtuberek) inkább elkerülték az olyan zenéket, amikből tudták, hogy gond lehet. Így viszont a zeneipar bevételtől esett el.

A jogosítás díja nagyon tág határok között mozog, a csatorna átlagos nézettségétől függően 7 és 150 font (2400 és 51 ezer forint) között lehet számonként. Állítólag ennek a “túlnyomó részét” tovább utalják a jogtulajdonosoknak. A startup elsősorban a YouTube-alkotóknak szól, vagyis ők feliratkozhatnak, hogy értesítést kapjanak, ha elindul a nyílt béta verzió. Arról, hogy a zenék jogtulajdonosai jelentkezhetnek-e náluk egyáltalán, nem találtunk információt.

Jelenleg több ezer számot lehet itt jogosíttatni (itt lehet böngészni közöttük); egy-két jó nevű független cég, például a drum and bassben meghatározó Hospital Records, illetve a sikeres zeneműkiadó, a Sentric Music is megállapodott a Hookd-dal. Olyan előadók számai licencelhetők, mint a Camo & Crooked, Danny Byrd vagy a Sleaford Mods. A Music Ally szerint nem a Hookd az első olyan cég, ami a YouTube-korszakhoz igazítja a “library music” gyakorlatot, azonban ha tényleg ismert(ebb) előadók zenéit is lehet itt jogosíttatni, az komoly vonzerő lehet a youtuberek számára.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: