Ez a plágiumper nagyot szólhat

A 2014-ben megjelent Uptown Funk, az elmúlt évek egyik legnagyobb slágere számos plágiumvádat szült. Az egyiknek az lett az eredménye, hogy az eredeti hat szerző mellé további ötöt bevettek: a Gap Band 1979-es dalának öt szerzőjét (erről itt írtunk). Emellett a szerb Viktorija és az amerikai Collage is perre ment. Ezeknél is komolyabbnak tűnik egy másik funk-klasszikus, a Zapp jogait birtokló Lastrada zeneműkiadó pere – annyira, hogy sokan már az évtized legfontosabb plágiumperéhez, a 2015-ben lezárult Blurred Lines-perhez hasonlítják az esetet. Az állítólag plagizált dal a Zapp 1980-as slágere, a More Bounce to the Ounce.

A Lastrada az ügyet esküdtszék előtt szeretné tárgyalni – írja a Billboard a megszerzett dokumentumokra támaszkodva. Ez azért fontos, mert az ilyen perek jellemzően nem jutnak el ebbe a stádiumba, és a legtöbb szakértő szerint a Blurred Lines-ügynek sem kellett volna – ugyanis így a laikus esküdtek a szerzők “személyiségéről”, illetve a két dal “feelingjének” hasonlóságáról mondtak (sokak szerint szakmaiatlan) ítéletet.

A Lastrada egyébként nemcsak összehasonlítja a két szerzeményt – hangjegyről hangjegyre, illetve a hangszerelés tekintetében -, hanem azt is bizonyítani igyekszik, hogy mind a szakma, mind a nagyközönség kifejezetten hasonlónak találja a két dalt. Ezt kritikák, illetve zenészek Twitterre írt bejegyzéseinek idézésével támasztják alá. Továbbá Mark Ronson interjúiból, illetve TED-előadásából idézik azt, hogy “nagyon sokat hallgattuk a Zapp számait a meghatározó fiatal éveinkben. Az ilyen hatásokat nem lehet elrejteni, ugyanakkor a cél persze az, hogy valami újat hozzunk létre”; illetve azt, hogy “ha valamit másolsz, de nem pontról pontra, akkor az eredmény valójában már eredeti lesz.” A Lastrada elismeri, hogy Mark Ronson célja az volt, hogy “valami újat” írjon – “de nem sikerült neki”.

Blurred Lines-perben szintén fontos téma volt a hatás, tisztelgés, vagy egy kor megidézése, illetve a plágium közötti különbségtétel – a kritikusok szerint ezt nem sikerült eltalálni az esküdteknek.

A Blurred Lines-perről itt írtunk részletesen; utóhatását, jogi elemzéseit itt foglaltuk össze.



Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading