Újítás az Artisjusnál: szabadítsd ki azonosítatlan műveid jogdíját! (+videó)

Az Artisjus online rendszerében mától a szerzők átnézhetik azokat a zenei elhangzásokat, melyekre jogdíj keletkezett, de eddig adathiány miatt azt nem lehetett beazonosítani, kifizetni.

Amikor egy zenefelhasználó jogdíjat fizet, az elhangzásokról is adatot ad az Artisjusnak – ahol a bejelentett (regisztrált) zeneművek között megkeresik, melyik hangzott el, és kifizetik az összeget a szerzőknek.

Vannak azonban olyan esetek, amikor a jogdíj nem talál el a szerzőhöz, mert…

  • …a szerző még elfelejtette a művet regisztrálni az Artisjushoz – de már volt nyilvános játszottsága.
  • …zenefelhasználók (rádiók, tévék, zenei klubok, stb.) pontatlan címmel vagy szerzőséggel jelentik le a játszottsági adatokat.

Eddig ezek a beazonosítatlan elhangzások sokszor így is maradtak, és 3 év elteltével arányosan más szerzők között újraosztásra kerültek. Az érintettek pedig csak személyes ügyintézés során tudták kideríteni, hogy van-e hozzájuk köthető mű, elhangzás a beragadt, „függő” művek között.

A most elkészült fejlesztés ezen a helyzeten változtat.

A beazonosítatlan elhangzásokat mostantól részletesen keresni lehet az Artisjus online rendszerében. Ez pedig közvetlen bevételt jelenthet sok szerzőnek, hiszen a nekik járó jogdíj nem marad a „közös kalapban”.

A kialakítás során kiemelt cél volt, hogy a keresésben és beazonosításban a szerzők érdemi segítséget kapjanak: pontosan mire és hogyan is érdemes keresni az azonosítatlan művek között? Erre a problémára a megoldás egy előkészített lista lett. Amikor a szerző belép az online rendszerbe, ott a feltehetően hozzá köthető művek listája automatikusan elkészül (pl. a szerző neve, a hozzá köthető előadó neve, a műcímek és a dalszövegek alapján). Így előáll azon művek bő halmaza, amik az adott szerzővel esetleg kapcsolatba hozhatók – de nem volt kellő információ ahhoz, hogy az összekapcsolás biztosan megtehető legyen.

Az elkészült új fejlesztést mától 50 szerző használhatja éles próbaüzemben, amihez várják a szerzők jelentkezését a szerzok@artisjus.com címen.

Ha az üzembe helyezés és működtetés komolyabb hibák és fennakadások nélkül megoldható, akkor mindenki más számára automatikusan elérhetővé teszik az új felületet.

Még egyáltalán nincs regisztrációd az online ügyintézéshez? Így pótolhatod.

 Íme, rövid oktató videónk az új felület használatához:Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: