Szabadítsd ki azonosítatlan műveid jogdíját! (+videó)

Az Artisjus online rendszerében a szerzők, jogutódok, zeneműkiadók átnézhetik azokat a zenei elhangzásokat, melyekre jogdíj keletkezett, de eddig adathiány miatt azt nem lehetett beazonosítani, kifizetni. 

A cikk utoljára 2021 szeptemberében frissült.

Amikor egy zenefelhasználó jogdíjat fizet, az esetek többségében az elhangzásokról is adatot ad az Artisjusnak – ahol a bejelentett (regisztrált) zeneművek között megkeressük, melyik hangzott el, és kifizetjük az összeget a szerzőknek, jogutódoknak.

Vannak azonban olyan esetek, amikor a jogdíj nem talál el a szerzőhöz, mert…

  • …a szerző még nem regisztrálta a művét az Artisjushoz – de már volt nyilvános elhangzása.
  • …a zenefelhasználók (rádiók, tévék, zenei klubok, stb.) pontatlan címmel vagy szerzőséggel jelentették le a zenemű, a dal adatait.

Ha a befizetéstől számított 3 éven belül nem sikerül tisztázni a mű szerzőségét, akkor az elhangzásaiért járó jogdíj lejár, és az Artisjust törvény kötelezi arra, hogy a lejárt jogdíjakat átadja a Nemzeti Kulturális Alapnak. (Korábban ezek a jogdíjak a 3 év elteltével arányosan a szerzők között újraosztásra kerültek.)

Ezért fontos, hogy minden szerző, jogutód legalább évente egyszer ellenőrizze az Azonosítatlan művek listáját a saját online ügyintézési felületén, a SZIR-ben.

A beazonosítatlan elhangzásokat ugyanis részletesen keresni lehet az Artisjus online rendszerében. Ez pedig közvetlen bevételt jelenthet sok szerzőnek.

A kialakítás során kiemelt cél volt, hogy a keresésben és beazonosításban a szerzők (és a többi jogosult) érdemi segítséget kapjanak: pontosan mire és hogyan is érdemes keresni az azonosítatlan művek között? Erre a problémára a megoldás egy előkészített lista lett. Amikor a szerző vagy jogutód belép az online rendszerbe, ott a feltehetően hozzá köthető művek listája automatikusan elkészül (pl. a szerző neve, a hozzá köthető előadó neve és a műcímek alapján). Így előáll azon művek bő halmaza, amik az adott szerzővel esetleg kapcsolatba hozhatók – de nem volt kellő információ ahhoz, hogy az összekapcsolás biztosan megtehető legyen.

Még egyáltalán nincs regisztrációd az online ügyintézéshez? Így pótolhatod:

 Íme, rövid oktató videónk az új felület használatához:Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: