Dal+Szerző Playlist #33: Nyári toplisták

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify – Deezer – YouTube

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Szokás szerint bemutatunk néhány előadót az itt részletesen elemzett nyári toplistákról. A YouTube toplista élén álló Pamkutya a legutóbbi, a magyar zenei parodistákat bemutató Playlistünkben szerepelt; a videómegosztón második legnépszerűbb dal apropóján megnézzük az X-Faktor győzteseinek utóéletét, valamint áttekintjük Dér Heni karrierjét. Ezután egy nagyobb váltással következik az albumlista egyik újonca, a mocskos rock and rollt játszó, felvidéki Rómeó Vérzik.

X-Faktor győztesek legsikeresebb dalai

A 2016-os X-Faktor győztese, Opitz Barbi első saját dalával lett a YouTube-lista második helyezettje. Ennek nyomán végigvesszük a tehetségkutató nyerteseinek a rádiókban és/vagy a YouTube-on legsikeresebb dalait, áttekintve ezzel azt is, hogy ki hogyan tudott élni a lehetőséggel, amit a népszerű tévéműsor adott – vagy másképpen: hogy mit érhet ez a tévéműsor a saját karrier elindításánál. (Természetesen a dalok sikere vagy sikertelensége nem kizárólag az X-Faktoron múlik.) A dalokban közös, hogy mindegyik hangszerelése olyan, hogy “nagy éneklésre” adjon lehetőséget, és ezt ki is használják az előadók – amit persze a keverés is kiemel. Időrendben visszafelé haladunk a győztesek között. (Négyen egyébként egy közös dalt is énekeltek.)

Opitz Barbi: Végem

A ritmus a refrén alatt a világverő reggaetonból jön, sok az R&B-s elem, a szintik a tropical house-t idézik meg, hasonló vokáleffektek a Lean On sikere (vagyis 2015) óta számítanak kihagyhatatlannak – vagyis a Végem számos olyan elemet felvonultat, ami a sikerre predesztinálta. Az igazán különleges viszont Opitz Barbi hangja és előadásmódja.

Zene és szöveg: Burai Krisztián, Báder János. ISWC kód: T-007.284.585-2

Tóth Andi: Legyek én

Tóth Andi rádiós listákon nem szerepelt, az albumlistára Az első X-szel került fel, ez a dal az egyetlen, ami ha csak egy hétre is, de felkerült a Mahasz single listájára – viszont a klip nézettsége a YouTube-on az 1,4 milliót közelíti. Pedig a Legyek én főleg a refrénben igazán nagyra törő rádiós pop. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene: Rakonczai Viktor, Rácz Gergő. Szöveg: Erdős Virág. ISWC kód: T-007.250.167-7

Danics Dóra: Most vagy soha

Danics Dórának ez volt a bemutatkozó saját dala, és ezzel az egy számmal került be a rádiókba (három héten át szerepelt rajta, a 15. helyig jutott). A YouTube-on 190 ezres nézetséget szerzett az erőteljes, sőt, lehengerlő hangzást többek között hangsúlyos fúvósokkal elérő dal.

A dal regisztrációja folyamatban.

Oláh Gergő: Törj ki a csendből

Két szám is versenyezhet az “Oláh Gergő legnépszerűbb dala” címért: a Törj ki a csendből és a Fekete Fehér különböző verziókban együttvéve 4-4 millió fölött jár. Viszont ez utóbbi, a roma zenei örökségre erősen építő dal nem ment a rádiókban (a saját nevén és az általa alapított Roma Soul számaként is felkerült a netre), míg a Törj ki a csendből 73 héten át benne volt a top 40-ben, a 12. helyig jutott. Nem csoda, hiszen a kíséret a magyar rádiókból régóta ismerős, tipikus “rádiós pop”, amit nem csoda, hiszen kipróbált profik írtak.

Zene: Rácz Gergő, Rakonczai Viktor. Szöveg: Szabó Ágnes. ISWC kód: T-007.174.004-9

Kocsis Tibor: Lásd a csodát!

Kocsis Tibornak több rádiós slágere is van, a top 40-ben is ez szerepelt a legtöbbet, és a YouTube-on is kimagaslóan ez a legnézettebb (1,4 millió). Inkább elektronikus, enyhén house-os beütésű a kíséret, de azért még innen attól, hogy inkább az elektronikus tánczene kategóriába tartozzon.

Zene: Rácz Gergő, Rakonczai Viktor. Szöveg: Major Eszter. ISWC kód: T-007.174.003-8

Vastag Csaba & Vastag Tamás: Őrizd az álmod

Vastag Csaba az az X-Faktor-győztes, aki a legtöbb rádiós slágert mondhatja magáénak, és az albumlistára nemcsak a két, a műsorhoz kapcsolódó lemezzel került fel, hanem a Conecto című saját albummal és annak élő változatával is. A rádiós listán a legjobb helyre az Őrült éjjel jutott, azonban ez a YouTube-on nem szerepelt olyan jól. Testvérével, a versenyt szintén megjárt Tamással közös dala kimagaslóan a legnépszerűbb videómegosztón: különböző verziókkal (és remixekkel stb.) együtt 4 milliós nézettséget ért el. Ráadásul az elektronikus zenére emlékeztető lüktetésű, de gitárszólóval is megspékelt dal jól jelképezi azt is, hogy Vastag Csaba különösen erős az együttműködésekben (Zsédával is volt slágere, az Egy szabad országért közös dalban is szerepelt).

Zene: Rácz Gergő, Rakonczai Viktor. Szöveg: Major Eszter. ISWC kód: T-007.158.803-8

Dér Heni

A Vajdaságban, Csantavéren született Dér Heni még a Megasztár első sorozatában tűnt fel, aztán 2005-től a Sugarloaf énekesnője volt kilenc éven át. Rendszeres vendég a kereskedelmi tévékben, a bulvársajtó is rendszeresen foglalkozik vele – mondjuk a netre feltöltött fürdőruhás képei hírértékűek -, de szakmailag is elismert: tagja a Rock és Musicalszínháznak, megkapta a Kornay Mariann Alapítvány díját. Zeneileg, mint látni fogjuk, meglehetősen sokoldalú, sok stílust kipróbált. Dalaiban rendszeresen társszerző is.

HonlapFacebook

Sugarloaf: Barbie

A Sugarloaf ugyan névleg rockzenekar, de több slágerük inkább szintis rádiópop (pl. a Hajnalig még van idő). A legnagyobb sikert azonban a rockosabb megszólalású, a címben jelzett típusú lányokon ironizáló Barbie aratta: 23 héten át szerepelt a rádiós top 40-ben.

Zene: Dér Henrietta, Tóth Szabolcs. Szöveg: Dér Henrietta, Orbán Tamás. ISWC kód: T-007.041.958-7

Ég veled

Dér Heni legnagyobb szóló sikerét második saját számával aratta. Az innentől kezdve stabil alkotótársnak számító Burai Krisztián produceri felügyelete mellett készült retrós, még egy szvingbetétet is tartalmazó, csípősen gúnyos szakítós szám A Dalban szerepelt, a rádiók pedig annyit játszották, hogy a 2014-es éves rádiós Mahasz-listán a 2. helyre került. Több későbbi szólódalhoz hasonlóan angol nyelvű változata is készült, Next Please címmel.

Zene: Bodóczki Ernő, Burai Krisztián, Dér Henrietta, Prorok Péter. Szöveg: Burai Krisztián, Szabó Norbert. ISWC kód: T-007.208.214-4

Ébresztő

Romantikus, nagyot éneklős dal 2015-ből.

Zene: Szabó Norbert, Temesi Bertalan, Bodóczki Ernő, Burai Krisztián, Csicsák Norbert, Dér Henrietta, Prorok Péter. Szöveg: Szabó Norbert, Temesi Bertalan, Bodóczki Ernő, Burai Krisztián, Csicsák Norbert, Dér Henrietta. ISWC kód: T-007.244.380-1

Szedjük széjjel

Egy újabb arc: a latinos, de az R&B-ből is bőven merítő dal 2016 nyarán jelent meg.

Zene és szöveg: Dér Henrietta, Báder János, Burai Krisztián. ISWC kód: T-007-273-402.1

Szemtelen feat. Burai Krisztián x G.w.M.

A hiphopos és R&B-s, de Burai Krisztián megszólalásában a dancehallt is megidéző dalban Dér Heni rappel és énekel is. Minden megvan benne, ami egy slágerbe kell: az énekdallamok mellett tapadós gitár- és szintitémák, erős ritmusszekció, neves vendégek, jól idézhető sorok. Az Ég veled évek alatt összeszedett, összesített nézettsége ugyan nagyobb, ez viszont rövidebb idő alatt szedett össze sok nézőt, így került a nyári YouTube-lista 3. helyére.

A dal regisztrációja folyamatban.

Rómeó Vérzik

A “dirty rock and roll “(ahol a “mocskos” a hangzást és a szövegeket is jellemzi) zenekar 1995-ben alakult a Felvidéken, ezen belül Somorján. De még ezelőtt megszüetett Kovács László és testvére, Koppány Rómeó vérzik című dala, a hasoncímű amerikai film által ihletve. Kovács László (Kova) gitáros később kiszállt a zenekarból, Koppány azóta is a frontember. Több demó után 1999-ben jelent meg első nagylemezük. Idővel egyre ismertebbek lettek Magyarországon, a legismertebb rock és metal zenekarok társaságában játszanak, fesztiválok, motoros találkozók rendszeres fellépői. Sikerüket, rajongótáboruk elhivatottságát jelzi, hogy 2000 óta tartanak tábort, valamint mind a tíz-, mind a húszéves jubileumi koncertről DVD-t adtak ki (10 év rock and roll, illetve Jön egy új nap címmel), és ezek is rendesen fogytak is. Utóbbi, 2015-ös jubileum jelmondata ez volt: “Az elmúlt 20 évben bebizonyítottuk elsősorban önmaguknak, hogy akár egy elszakított országrészből származó három kutyaütő rockzenész is megvalósíthatja álmait.”

HonlapFacebook

Térdelj elém

Egy “mocskos” dal, ami meglehetősen egyértelműen a szexről szól. Az Engedd belém! című 2004-es albumon jelent meg. Egy interjúban az olvasható, hogy “az igazi áttörést egyértelműen az Életöröm és az Engedd belém! albumok jelentették. Ez a két lemez volt, amivel minket megismert a magyarországi közönség.”

Zene és szöveg: Kovács Koppány.

Keleti rock és roll

Indulószerű dal arról, hogy “Los Angeles túl messze van, de ide eljöhet bárki”, és “Itt ugyanúgy szól a rock ‘n roll / néha még talán jobban is tol”. Kis vicc benne, hogy a “Mert itt ugyanolyan jól szól minden gitár” sort ez követi: “A dobos nem üt félre, csak többet piál”. A 2010-es Hadd égjen! lemezen hallható.

Zene: Csiba Richárd, Kálmán Zsolt, Kovács Koppány, Szamaránszky János. Szöveg: Kovács Koppány. ISWC kód: T-007.163.331-2

Kalózhajó

Egy komoly témájú dal, amelynek klipje ráadásul a családi konfliktusok miatt otthonukat elhagyó gyerekekkel foglalkozik. Kalózhajó egyébként a neve a Rómeó Vérzik saját sörének. A szám a A három… című, 2014-es albumon hallható; a cím arra utal, hogy többszöri tagcserék után végül hárman maradtak, és úgy döntöttek, nem vesznek be újabb zenészt. (A felállás alakulását a honlapon olvasható biográfiában lehet követni.)

Zene: Csiba Richárd, Kovács Koppány, Szamaránszky János. Szöveg: Kovács Koppány. ISWC kód: T-007.206.070-8

Nyár van végre!

“Csak napfény legyen és rock and roll fesztivál” – nem véletlenül igazi fesztiválos rocksláger az Újratervezés című új lemez első klipes dala, hiszen ez volt az Ukk&Roll fesztivál himnusza. Feltehetően ez az első szám, amiben elhangzik a “fesztivál – defibrillál” rímpár. Az album négy év várakozás után jelent meg, és az előzőhöz hasonlóan az albumlista első helyére került – az egész nyarat tekintve pedig ez volt a 19. legkelendőbb magyar lemez.

Zene és szöveg: Kovács Koppány.  ISWC kód: T-007.285.910-9

Amíg élünk (Csalló zenekar cover)

A felvidéki, 1977 óta működő, népzenét játszó Csalló zenekar a 20 éves zenekar egy budapesti koncertjére kapott meghívást, itt játszották el saját műsoruk mellett A három… című lemez egyik slágerének feldolgozását. Mint ebből az interjúból kiderül, a Rómeó Vérzik frontembere, Kovács Koppány valamikor a Csalló néptáncegyüttesben táncolt, innen az ismeretség. (A stream szolgáltaknál ez a verzió nem található, a Jön egy új napon hallható koncertfelvétel szerepel helyette a playlistekben.)

Zene, szöveg: Kovács Koppány. ISWC kód: T-007.206.250-0

A Playlist a YouTube-on

és a Spotify-on:



Categories: Playlist

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading