Erős az őszi konferenciaszezon: a BuSH és a Budapest Ritmo szakmai programja

Két showcase fesztivál is indult tavaly, a BuSH a régióra koncentrál, a Budapest Ritmo a nép- és világzenére. Idei konferenciáikon is jelentős szakemberekkel lehet találkozni. A Ritmo október elején, a BuSH november közepén lesz.

A BuSH már korábban bejelentette konferenciája “sztárját” – amennyire zeneipari háttérember lehet sztár, annyira Nora Felder az, hiszen számos film és sorozat zenéjét ő állította össze music supervisorként, a Stranger Things sorozattal pedig egyenesen trenddiktálóvál lett. (Bővebben itt írtunk róla.) Ő november 16-án, csütörtökön az előzetesen leadott zenéket fogja értékelni – a jelentkezés részleteiről a BuSH honlapján itt lehet tájékozódni. Nora Felder egy kerekasztal-beszélgetésen is részt vesz, ahol a synch (reklámba, tévébe, filmbe, videojátékba elhelyezett zenék) lehetőségeiről lesz szó. Itt jelen lesz Jesper Gadeberg music stylist, akinek tehát az a munkája, hogy a megrendelő számára kiválassza a megfelelő zenét (műfajt vagy akár számot); rengeteg díjazott reklámon dolgozott már.

A konferencia 16-án, csütörtökön a szerzői jog jövőjéről szóló beszélgetéssel kezdődik: jelen lesz Virginie Berger, a több jogkezelő összefogásából létrejött, online jogosítással, adatokkal foglalkozó Armonia vezetője (hosszú interjúnk itt olvasható), a YouTube-jogosításokra megoldást kínáló Hookd (itt írtunk róluk) és a Believe Digital képviselője. A következő beszélgetés arról szól, hogyan lehet felkerülni a manapság az utóbbi években igen fontossá vált playlistekre. Másnap, tehát 17-én, pénteken a magyar exportkezdeményezés, a HOTS nyári továbbképzésének tanulságait ismerhetjük meg Bali Dávid és a lengyel coach, Magda Cholyst beszélgetésén. A Kinopravda díjnyertes rendezőcsoport nemcsak bemutatkozik, de azt is elárulja, kit választottak a régióból jelentkező zenekarok közül, hogy klipet készítsenek nekik.

A kerekasztal-beszélgetések mellett rengeteg más szakmai rendezvény is lesz. A tavaly is itt járt Wesley A’Harrah (Music Ally) kampányokkal kapcsolatban ad tanácsot. Lesz cseh és magyar fogadás, valamint két speed meeting session, ahol a régiót bejáró turnék szervezéséhez lehet nagyon hasznos kapcsolatokat szerezni: 15 országból lesznek jelen a booking és a PR területéről.

A konferencia programja itt található, az előadók és a speed meetingeken részt vevők listája itt böngészhető, jegyek itt. A tavalyi konferenciáról írt beszámolónk itt olvasható; itt pedig a szervezők tanácsai arról, hogyan lehet egy ilyen showcase-t a legjobban kihasználni.

A Budapest Ritmo a nép- és világzene regionális showcase fesztiválja. Október 6-án és 7-én lesznek beszélgetések praktikus tudnivalókkal a kelet-európai ügynökökről, turnékról és fesztiválokról, illetve arról, hogyan lehet eljutni a tengereken túlra – beleértve nem csak Észak-, hanem Dél-Amerikát, Ázsiát, Afrikát is.

Három beszélgetés tágabbra veszi a fókuszt. A balkáni kerekasztal témája az, hogy ugyan a Balkán-félsziget zenéje jól ismert, mégis elsősorban nyugati ügynökségektől függ – kérdés, hogy lehet-e ezen változtatni. Az Európa kulturális fővárosai beszélgetés a tavalyi, hasonló tematikájú kerekasztal folytatása. Végül téma lesz a nép- és világzene megjelenése a zeneoktatásban.

A Budapest Ritmo konferencia részének programja itt található, akkreditálni itt lehet. A tavalyi konferenciáról írt összefoglalónk itt olvasható.



Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading