Fotósok, filmesek, írók, sőt, fociligák is csatlakoztak az értékhézag elleni európai küzdelemhez

Mint arról részletesen itt írtunk, tavaly készült el az Európai Bizottság javaslata a szerzői jog reformjára, amiben többek között az értékhézag vagy értéktranszfer (value gap / transfer of value) problémáját is igyekeznek kezelni. Mint azt blogunk olvasói már tudják, arról van szó, hogy egyes online platformok (kiemelten a YouTube) hatalmas profitot generálnak például zenés videókon, amiből csak kevés jut el az alkotókhoz.

A Bizottság javaslata azonban csak az induló lépés: most az Európai Parlamenten a sor, és – mint az a Midemen is elhangzott, lásd beszámolónkat – itt újra kell kezdődnie a lobbizásnak. Ennek keretében írt nyílt levelet számos szervezet a téma frissen kinevezett előadójának, Axel Voss néppárti képviselőnek. Lényegében arról van szó, hogy az aláírók felsorakoznak a Bizottság tervezete mögött.

A levél tartalmánál is érdekesebb, hogy milyen szervezetek írták alá. Itt van például a Premier League, a DFL és a La Liga, tehát az angol, német és spanyol labdarúgó-liga szervezetei. Valamint olyan különböző szakmák képviselői, mint a képügynökségeket és stock photo könyvtárakat tömörítő CEPIC; a kereskedelmi tévéhálózatok szövetsége; a legnagyobb európai újságíró-szervezet; a filmipar különböző ágai a forgatókönyvíróktól, rendezőktől, producerektől a filmforgalmazókig és mozikig; írók és könyvkiadók. Valamint persze a zeneipar különféle ágainak képviselői: szerzők, zeneműkiadók, lemezkiadók különféle szervezetei.

A levélben az aláírók hangsúlyozzák, hogy a kreatív iparágakban dolgozók számára csak az jelenthet megoldást, ha a jog egyértelműen kimondja, hogy nem vonatkoznak a semleges tartalomszolgáltatókra érvényes engedmények (safe harbour) azokra a platformokra, amelyek jogvédett tartalmak bemutatásában aktív szerepet játszanak, ezek megjelenítésére vannak optimalizálva. A szöveg a Bizottság javaslata mellett számos albizottság álláspontját is támogatja, és az Európai Unió Bírósága (CJEU) döntéseire is hivatkozik.

EU logók

Az aláíró szervezetek logóiCategories: Hírek

1 reply

Trackbacks

  1. Fotósok, filmesek, írók, sőt, fociligák is csatlakoztak az értékhézag elleni európai küzdelemhez – Music Industry Magyarország

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: