A mixeket, rádióműsorokat streamelő Mixcloud előfizetést tervez, a majorökkel tárgyal

A 2005-ben indult Mixcloud mixekre, illetve rádióműsorokra, podcastokra specializált stream oldal, ahová a felhasználók tölthetnek fel tartalmakat. Havi 17 millió felhasználót vonz, sokan azután találkoztak vele, hogy elkezdődött a Soundcloudról a mixek eltávolítása. Vannak természetesen közösségi funkciói is, és a műfajonkénti népszerűségi listákat is szeretik a felhasználók. Tiëstótól a Guardianen át David Byrne-ig sokan használják, magyar DJ-k is.

Mégis jóval kevesebbet hallani róla a zeneipari sajtóban, mint sok versenytársáról. Feltehetően azért, mert nincsenek vele jogi gondok, hiszen a Mixcloud amolyan online rádióként működik, bár az átlagostól eltérő módon. Egyrészt a felhasználói feltöltések miatt, másrészt mert a műsorokba / mixekbe bele lehet tekerni – másfelől viszont letöltési funkciót nem kínál, és teljes tracklistákat sem. Ily módon – hasonlóan az online rádiókhoz – nem szükséges előzetesen megállapodnia a jogtulajdonosokkal, katalógusokat jogosítani, elegendő, ha megfizeti az online rádiókra kiszabott jogdíjakat. A jogtulajdonosok megkereséséhez egyrészt maguk a feltöltők szolgáltatnak információkat, másrészt a Mixcloud saját szoftvere is beazonosítja az elhangzó zenéket.

Most mégis megállapodott a Mixcloud és a Warner, és a hírt közlő Financial Times szerint a másik két major kiadóval is folynak a tárgyalások. Az ok az, hogy a Mixcloud előfizetős szolgáltatást kíván indítani. Egyelőre még dolgoznak a részleteken – valami olyasmi lesz, hogy személyre szabottan, egyes programokra, csatornákra lehet feliratkozni; a befolyt összegből a műsorkészítők, DJ-k is részesednek. Az biztos, hogy nem a megszokott havi 9,99 dolláros csomagot kínálják majd, hiszen “az a piac telített” – mondta a lapnak Nico Perez, az egyik alapító.

A Financial Timesnak egy forrás azt mondta, hogy a megszokott árból csak nagyon ritkán engedő kiadók (ez esetben a Warner) azért volt most rugalmas, mert úgy látják, hogy nem a Spotify-jal, Apple Musickal stb. kíván versenyezni a Mixcloud, így jó esetben nem azoktól szipkáz el előfizetőket. “Ha jól csináljuk, egy-egy felhasználó több szolgáltatásnál is előfizető lehet” – nyilatkozta a lapnak a Warner digitális vezetője, Ole Obermann. A megállapodásról hírt adó közleményben Obermann azt írja: ahogy a stream megnyitotta a “zene univerzumát”, úgy nőtt a zenerajongók igénye a kurátorok által összeválogatott tartalmak, playlistek, mixek, rádióműsorok iránt, és a Mixcloud is ennek köszönheti a sikerét, illetve a felhasználók közösségének.

A magyar Gelkának 55 ezernél több követője van a Mixcloudon.

 Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: