Az NKA elhatárolódott ByeAlex és Majka támogatott, explicit klipjétől

ByeAlex és Tembo Senkise nevű duója Majka vendégeskedésével készítette az u, u, u című számot, amelynek szövege nagyon explicit módon szól a szexről, és a hozzá készült klipben is okkal kapta meg a 18+ besorolást. Sokan észrevették, hogy a videó elején ott a Nemzeti Kulturális Alap logója. Ezzel kapcsolatban adott ki az NKA egy közleményt, amit teljes egészében idézünk. Alatta ott a klip, még egyszer mondjuk: korhatáros.

Az elmúlt napokban több jelzés érkezett a Nemzeti Kulturális Alaphoz, a Senkise x Majka – u, u, u című videoklip kapcsán.

A klip a Könnyűzene Kollégiuma KÖNNYŰZENEI KÉPANYAGOK KÉSZÍTÉSÉRE, TERJESZTÉSÉRE meghirdetett pályázaton 2017 júniusában részesült 100.000,- Ft támogatásban. A Könnyűzene Kollégiuma által megítélt támogatások az Artisjus által kezelt zenei jogdíjakból származnak, mely bevételeket nagymértékben sikeres előadók tevékenysége biztosít, mint például a klip alkotói.

Jelen pályázati felhívás nem írta elő a klipek forgatókönyvének, illetve dalszövegének benyújtását, ebben az esetben a két előadó eddigi munkássága alapján szavazott bizalmat a Kollégium.

A Nemzeti Kulturális Alap kirekesztő, rasszista, obszcén, szélsőséges politikai elemeket tartalmazó produktumokhoz nem nyújt támogatást, ugyanakkor tiszteletben tartja a művészi szabadságot.

A fenti elvek figyelembevételével az ügy kapcsán a jövőben bővítjük, pontosítjuk a pályázati dokumentáció tartalmát. Emellett azt is haladéktalanul megvizsgáljuk, hogy milyen arányú támogatás esetén, milyen formában indokolt az NKA logójának használata.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: