Dalszöveg és irodalom kapcsolatát járja körül a #mutimithallgatsz beszélgetés a Margó fesztiválon

Az Artisjus #mutimithallgatsz kampánya a dalszerzők, illetve dalok fontosságára hívta fel a figyelmet, és az ennek keretében készült videók is érintették a kérdést, hogy mi a kapcsolat a dalszövegek és az irodalom, ezen belül a költészet között. Nyáry Krisztián például így fogalmazott: “A dalszöveg önmagában is a költészet része: egy kötött formájú költészet, ahol a kötelem a zene.”

Ez a kérdés régóta viták tárgya, amik a korábbiaknál hevesebben lángoltak fel, amikor 2016-ban Bob Dylan kapta az irodalmi Nobel-díjat. Kevesebben tudják, hogy a 2017-es díjazottnak is volt köze a zenéhez, csak a “másik irányból”: Kazuo Ishiguro eredetileg dalszerző szeretett volna lenni.

A magyar popzenében is többekkel kapcsolatban elhangzott, hogy “dalszövegei irodalmi igényességűek”; Lovasi András szövegeit például egyetemi órák keretében is elemezték. Irodalom és zene kapcsolatát új szempontból helyezte középpontba a nagy sikerű Rájátszás koncert-, könyv- és lemezsorozat is. A könyvben többen válaszolnak arra a kérdésre, mi a különbség vers és dalszöveg között, homlokegyenest eltérő álláspontokat megfogalmazva.

Van egy magyar eredetű, sokat idézett, frappáns bon mot is, Keresztesi Józseftől: “a versszöveg meghal, ha van benne egy rossz sor, a dalszöveg működik, ha van benne legalább egy jó.” Erre egyébként Szabó Benedek azt válaszolta egy interjúban, hogy “az emberek megengedőbbek a dalszövegekkel, de szerintem mindkét műfajban fontos, hogy minden sor tökéletes legyen.”

Ő, tehát Szabó Benedek az egyik résztvevője a Margó fesztiválon tartott beszélgetésnek; a másik Berg Judit József Attila-díjas író. Szabó Benedek egy dalát Kőhalmi Zoltán választotta a kampány keretében, Berg Judit pedig a Quimby egy számát, amelynek szövegét Varga Lívius írta.

Beszélgetésüket Winkler Nóra vezeti majd. Körbejárják majd azt, hogy a résztvevők életében hogyan találkozik zene és irodalom, illetve bizonyára általánosabb kérdéseket is érintenek: mi van előbb, szöveg vagy zene; mi a szerepe a dalszövegeknek az életünkben. Hiszen, mint a kampányhoz tartozó felmérésből kiderült, a dalok például krízishelyzetekben sokak számára nyújtanak kapaszkodót.

Az Artisjus által támogatott, #mutimithallgatsz – Kölcsönhatásban: irodalom és zene című beszélgetésre október 20-án, pénteken 19:45-től kerül sor a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár keretében, annak helyszínén, a Teslában (Budapest, Kazinczy utca 21. / C). A program ingyenes.Categories: #mutimithallgatsz, Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: