Dal+Szerző Playlist #34: Zenék az őszi Dal+Szerző magazinból

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify – Deezer – YouTube

Ahogy korábban is, ismét összegyűjtöttük azokat a zenéket, amelyekről a Dal+Szerző magazin friss számában olvasni lehet – itt pedig végig is hallgatható, miről szólnak az interjúk, cikkek.

Vad Fruttik

A magazin címlapján Likó Marcell, a Vad Fruttik Artisjus-díjas szövegírója-frontembere látható, és vele készült a nagyinterjú is. Ennek olvasása mellé elsősorban ezt a Playlistünket ajánljuk, ahol részletesen bemutattuk a zenekar pályáját, majd amikor Likó Marcell Artisjus-díjat kapott, ismét bekerült a rovatba. Emiatt most csak az azóta megjelent HighTech című albumról válogattunk be két dalt. Ez az azonos című koncertműsorra épül, és az interjúban ez olvasható róla: “Ezek a dalok samplingekből állnak, nem klasszikus stúdiófelvételek, inkább úgy fogalmaznék, hogy modellezett környezetben létrehozott zene. Előadni csak Budapesten vagy fesztiválokon lehet. Nem tudunk vele klubozni, mert ott nincs rá apparátus, ledfal, miegymás.”

HonlapFacebook

Nekem senkim sincsen I HighTech verzió

Az új album legnépszerűbb dala az első lemezen hallható Nekem senkim sincsen új verziója. Ez a bizonyos első lemez még jóval könnyedebb hangvételű számokat is tartalmazott (pl. Sárga Zsiguli), de ez a dal azért eredetileg sem tartozott ezek közé. HighTech verziója még feszesebb és zaklatottabb.

Zene: Győrffy Gyula, Kerekes Gergely. Szöveg: Likó Marcell. ISWC kód: T-007.058.752-8

Embergép I HighTech verzió

A Fénystopposok című, az új Vad Fruttik-hangzást megszilárdító albumon hallható dal eredetileg is az elektronika és a rock találkozására épített, itt viszont a ritmus jóval hangsúlyosabb, ütős drum and bass lett.

Zene: Győrffy Gyula, Hock Attila, Hock Zoltán, Kerekes Gergely, Likó Marcell. Szöveg: Likó Marcell. ISWC kód: T-007.081.087-5

Lovasi András

Lovasi András idén lett 50 éves, és ezt 50 legjobb dalából összeválogatott koncerttel ünnepli november 11-én, a Sportarénában. Ennek apropóján ír a Dal+Szerző magazin az elmúlt 30 évben a leginkább meghatározó magyar dalszövegírók közé emelkedett Lovasi munkásságáról. A bevallottan szubjektív top 10-ből válogattunk (a Kiscsillag számait kihagytuk, hiszen Lovasi a Kispál és a Borzzal párhuzamosan indult, ma már nem “másik” zenekarát nemrég részletesen bemutattuk.)

Kispál és a Borz: Húsrágó hídverő

Lovasi kedvenc Kispál-dala: szerinte ebben minden benne van, amitől a Kispál az, ami. Talán az egész életmű egyik legmarkánsabb darabja, egy nem egészen evilági vers” – olvasható a magazinban.

Zene: Bräutigam Gábor, Kispál András, Lovasi András. Szöveg: Lovasi András. ISWC kód: T-007.089.619-3

Kispál és a Borz: Zsákmányállat

“Állítólag Lovasi másik kedvenc Kispál-dala, népdalszerű betétjével pedig a koncert egyik nagy, közösen éneklős pilllanata is volt minden egyes alkalommal.”

Zene: Kispál András, Lovasi András. Szöveg: Lovasi András. ISWC kód: T.007.111.155-1

Kispál és a Borz: Szívrablás

“Az egyik legszebb szakítós szám, amiben a melankolikus basszus, a jól bebújtatott bánatos szaxofon, a lassú lépkedés vezet végig a viszonzatlan szerelem fájdalmas stációin.”

Zene: Kispál András, Lovasi András, Tóth Zoltán József. Szöveg: Lovasi András. ISWC kód: T-007.111.145-9

Lovasi András: Itt van az életem

Lovasi András szólólemezének (Bandi a hegyről) “életértékelő dala lassú, filozofikus merengés a létezésről, az elmúlásról és az örökké feszítő kérdésről, hogy létezik-e túlvilág.”

Zene, szöveg: Lovasi András. ISWC kód: T-007.116.448-1

Sonya

A két portrécikk egyike a Gustave Tigert mutatja be, akik itt szerepeltek rovatunkban (majd később rövidebben megint, amikor a kritikusok kedvenc 2016-os lemezeit mutattuk be). Ezért itt az énekes-gitáros-dalszerző Korbucz Sonya zenekarának két dala szerepel csak. Ők a posztrock műfajt “úgy képviselik, hogy elérjen az értő fülekhez és megszerettesse magát a kevésbé avatott hallgatóval is.”

Facebook

Kitchenfloor

Az első klip rögtön Viva Comet-díjat nyert, és a lendületes dal a zenekart berobbantotta a köztudatba. Szerepelt a Sonya eddig egyetlen EP-jén is (Celine Gibasser, 2014).

Zene és szöveg: Korbucz Sonya. ISWC kód: T-007.173.951-9

Krypta (Tales Of Youth)

A zeneipari karrierépítés szabályait figyelmen kívül hagyó, időnként hosszabb időre eltűnő zenekar legutóbbi, szintén díjnyertes klipje (ezúttal a Klipszemle szervezői különdíját kapta). Több mint kétszer olyan hosszú, mint az előző dal, de a lassúságában komoly fenyegetés van, ami aztán ki is tör. (Nem található meg a stream szolgáltatóknál.)

Zene és szöveg: Korbucz Sonya. ISWC kód: T-007.257.300-2

Lemezajánlók

The Somersault Boy: Come On Feel The Misery

A lemez “egyik legnagyobb erőssége – mármint azon kívül, hogy Magyarországon mástól nem nagyon hallhatunk powerpopot –, hogy a zene és a szövegvilág közt van egy érezhető ellentét” – olvasható a lemezajánlóban. (Nem található meg a stream szolgáltatóknál.)

Dal regisztrációja folyamatban. 

NAZA: Az kell, ami nincs

Szűcs Krisztián (ex-Heaven Street Seven) és Mező Misi (Magna Cum Laude) alapította a NAZA zenekart, igen gyorsan elkészült az első lemez, amin “nehezen körülhatárolható, kicsit popos, kicsit rockos, kicsit eklektikus, mégis karizmatikus, de legalábbis szövegcentrikus zene” hallható.

Zene és szöveg: Szűcs B. Krisztián, Mező Mihály, Szepesi Zsolt. ISWC kód: T-007.269.990-1

Dallos Bogi: Már nem zavar

A Dalban feltűnt, azóta már számait nemcsak énekesként, de szerzőként is jegyző Dallos Bogi lemezén “ugyan aktuális lelki állapotáról énekel, de olyan problémákat feszeget, hangulatokat fest, amelyek bárki számára bármikor megállják a helyüket. Érett gondolatokat közvetít közérthető, fiatalos formában, lendületes hangszereléssel.”

Zene: Nyers Boglárka, Sarkadi Szabó Emese, Szebényi Dániel. Szöveg: Márta Alex. ISWC kód: T-007.280.024-8

Deep Glaze: Black Velvet

A pszichedelikus rockzenéből indult együttes debütáló nagylemezére “kísérleti rockzene, egy egy kompakt, összefüggő dalfolyam”. A számokat “16 sávos analóg magnóval vették fel, aminek külön bája, hogy elsőre kellett maximálisan és tökéletesen feljátszani őket”; a maszter Németországban készült.

Zene: Móricz Balázs Benedek, Szőke Zoltán, Topuzidisz Dimitrisz, Golecász Jorgosz, Szőke Bence. Szöveg: Topuzidisz Dimitrisz, Golecász Jorgosz. ISWC kód: T-007.282.297-9

Korai Trancemission: Alhambra

“A 27 éves Korai Öröm tagjai a progresszív trance-etno hazai nagykövetei”; a 2012-ben indult Korai Trancemission egyik projektjük a sok közül. “Az afro-funk, az etno és a pszichedelikus rockzene különböző stílusjegyeit is könnyedén vegyítő album egyszerre hív egy törzsi és egy intergalaktikus utazásra.” (A lemez egyelőre csak audiofil vinylen jelent meg, ez az egyetlen online hallgatható szám róla, és ez sincs fent a stream szolgáltatóknál.)

Zene: Borosi Gábor, Csányi Viktor, Domokos Tibor, Jócsik János, Kilián Zoltán, Kele János, Paizs Miklós. ISWC kód: T-007.281.301-4

Boggie: Végtelen

Boggie 3 című lemezén “a korábbiaknál több az R&B és az elektronika, és az énekes-dalszerző mintha sokkal bátrabban nyúlt volna a különböző stíluselemekhez. Egy határozott, jól átgondolt, mégis őszinte érzelmekről mesélő albumot hallhatunk, aminek központi témája az elengedés.”

Dal regisztrációja folyamatban. 

Binder Károly

Binder Károlyt az Artisjus-díjasok között már bemutattuk két szerzeményével,  de életműve van olyan gazdag és bőséges, hogy a magazinban megjelent nagyinterjú apropóján még kettőt szerepeltetünk itt. “Számomra a szabályos rezgés, azaz a zene, egy isteni energia. Ez jól láthatóan a világon nagyon sokakat megmozgat – és alapjaiban mozgat meg. Ez az egyetlen olyan erő, amely képes közös nevezőre hozni a világon az összes embert, bőrszíntől, politikai nézettől és minden mástól függetlenül. Ráadásul ez egy kifejezetten pozitív, szeretettel teli közös nevező” – fogalmazza meg pályafutásának alapvetését az interjúban.

Honlap

Sodrásban

Ez a darab több változatban is hallható Binder Károly diszkográfiáján: koncertalbumokon és a 2014-es Old Dreams New Dimensions című stúdiólemezen. (A YouTube-on egy élő változat található meg.)

Zene: Binder Károly. ISWC kód: T-007.002.029-9

Pünkösdi Rózsa

Az első, 1998-as Retropolis lemezt (melynek alcíme Old Songs, New Dreams) 2015-ben követte a második rész. “Hatvanhárom lemez, és négyszáz körüli kompozíció közül nincs is más számítógéphez kapcsolódó zeném. A Retropolis azért működött így mégis, mert a rengeteg, Bartók-gyűjtésből származó népzenei anyagot – kvázi hangmintaként –, plusz az élő zenét és az elektronikát így tudtam egy egységes, mozaikszerű formába önteni” – mondta róla az interjúban.

Zene: Binder Károly. ISWC kód: T-007.002.025-5

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: