Dal+Szerző Playlist #35: Induló előadók a Hangfoglaló Programban

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify – Deezer – YouTube

Ahogy korábban is, ismét bemutatjuk az egykori Cseh Tamás Program, tehát a Hangfoglaló Program által támogatott induló előadókat. Mint azt már feltehetősen sokan tudják, két-kétmillió forintot kapnak a kiválasztott zenekarok stúdiófelvételre, klipforgatásra, promóciós anyagok elkészítésére és egy kijelölt mentorral együttműködésre. Idén a korábbiaknál kevesebb, húsz előadót választott ki az NKA kuratóriuma, aminek munkáját egy 15 tagú zsűri segítette – a névsor a Hangfoglaló honlapján olvasható.

Aurevoir.

A 2015-ben alakult zenekar első EP-jének címe egyben önmeghatározás is: Ethno-beat. Vagyis a beatmozgalom és a táncházmozgalom volt rájuk legnagyobb hatással, de a viola da gamba révén régizenés hatások is kerülnek bulizós, nem egyszer kocsmazenés hatású dalaikba. Több tehetségkutatón is az élbolyba jutottak, és jártak már Erdélyben, a Felvidéken, Berlinben, Prágában, sőt, a shanghaji magyar pavilon megnyitóján is játszottak. A nyolctagú Aurevoir. felállása: két akusztikus gitár, basszusgitár, viola da gamba, hegedű, mandolin, tangóharmonika, dob – plusz alkalmilag még néhány hangszer (buzuki, szaxofon stb.), és többen is énekelnek.

Facebook

Mocsár

Egy hosszabb lágy felvezetés után egy gyors fokozás, és egy nagy kiabálás jelzi, hogy most valami más jön: vidám, ugrálós kocsmafolk.

Zene és szöveg: Agócs Márton, Fejér Mihály Márk. ISWC kód: T-007.278.922-0

Rejtettelek

Radnóti Miklós versének feldolgozása a zenekar másik oldalát mutatja meg. Ezt mondták róla: “tettünk bele egy olyan közép részt/intermezzo-t, ami megbontja a dal „cukiságát”, sőt: már-már őrületbe csap át. S bár ez nem volt tudatos, de többen mondták, hogy mennyire örülnek annak, hogy a dal nem csak a már említett „cuki” oldalát jeleníti meg a szerelemnek.”

Zene: Agócs Márton, Fejér Mihály Márk, Fejér Simon Pál.  Szöveg: Radnóti Miklós. ISWC kód: T-007.288.385-2

Ažur

Az öttagú, két lány + három fiú felállású, tavaly alakult Ažur “pesti alternatív rockzenekarnak” mondja magát, de könnyed zenéjükben nagy szerepet kap a szinti is, és rapbetétek is hallhatók számaikban. Ezekből egyelőre három jelent meg a YouTube-on (a stream szolgáltatóknál nem). Azt írják még magukról, hogy dalaikat “súlyos szerelmi csalódások ihlettlék. Ezekről nem is szabadna beszélni.”

Facebook

Nem vagy egyedül

A három dal közül a legslágeresebb, nem véletlenül ehhez forgattak videót is. Egyébként a Hangfoglaló Program díjátadásán is fellépett az Ažur, és ott is ezzel nyitottak.

Zene: Kőhegyi Bence, Bakos Zita, Miklós Dávid, Baka Rebeka Borbála, Bakos Attila. Szöveg: Baka Rebeka Borbála. ISWC kód: T-007.280.582-3

Saját garázs

Ez pedig a legrockosabb daluk.

Zene: Kőhegyi Bence, Bakos Zita, Miklós Dávid, Baka Rebeka Borbála, Bakos Attila, Miklós Dávid. Szöveg: Lackfi János. ISWC kód: T-007.285.055-5

Papaver Cousins

A duó, amelynek mindkét tagja énekel és gitározik – és egyébként nem unokatestvérek: Szendrey-Nagy Olivér és Nagy Barnabás – a folk és a blues hagyományából merít, visszanyúlva akár Bob Dylanig. Egyébként a két tag egy Tom Waits-lemez hallgatása közben döntött úgy, hogy együtt fognak zenélni. Egy EP-jük jelent meg, az élőben, egy kápolnában rögzített A Holy Night with Papaver Cousins, majd egy nagylemezük a Lone Waltz kiadó gondozásában, amit Zanzinger, Upor András és Duke Bluebeard alapított a folkos-bluesos akusztikus színtér fellendítésére. Angol nyelvű szövegeik kifejezetten mélyre hatolnak.

Facebook

Unborn Child

A lírai dal pozitív sorait beárnyékolja az, hogy egy meg nem született gyermekhez szólnak. Mint mondták: “valamelyik Kundera-könyvben volt egy jelenet, amikor egy anyuka kimegy a temetőbe és a gyereke sírjánál köszönetet mond, hogy az ő halála felszabadította annak bűnétől, hogy már egy rossz világba kellett megszületnie. Ennek a kegyetlensége és szépsége volt az, ami inspirálta a dalt.”

Zene és szöveg: Szendrey Nagy Olivér. ISWC kód: T-007.270.738-0

Oh Brother

Hangzásában ez sem áll messze az előző számtól, de jóval emelkedettebb, reménytelibb.

Zene: Nagy Barnabás. Szöveg: Szendrey Nagy Olivér. ISWC kód: T-007.270.696-7

No God Can Cage My Love

A Papaver Cousins dühösebb és bluesosabb oldalát mutatja meg ez az első single-ön megjelent, az idei Lack Of Lightness nagylemezen is megtalálható szám. A lemez “arról szól, ahogy megtanuljuk, hogy amit leszakítottunk, nem állítható helyre, nem lehet visszatenni oda és úgy, ahogyan találtuk. Mert ez épp úgy nem működik virágokkal, ahogy emberekkel sem. A könnyedség akkor veszik el, amikor az ember fájdalmas dolgokat tanul meg, amik aztán egy életre vele maradnak. Lehet, hogy ezt hívják felnőtté válásnak.” (A YouTube-on egyben hallható a kislemez másik számával.)

Zene : Nagy Barnabás, Szendrey Nagy Olivér. Szöveg: Szendrey Nagy Olivér. ISWC kód: T-007.249.099-3

Shaibo

A jazz a pophoz közeli oldalát és a soult keverő Shaibo zenekart 2015-ben alapította Szigeti Zsófi énekesnő, a konziban, illetve a Kőbányai Zenei Stúdióban megismert társaival (Cseh Péter – gitár, Nyitrai Péter -basszusgitár, Klausz Ádám – dob). Amikor rájöttek, hogy ezt komolyan kell csinálniuk, egy hét intenzív munkával összehozták első EP-jüket, a Corraliumot – erről itt mesélt Szigeti Zsófi.

Facebook

Tales

Az együttes egyik lendületesebb dala, hosszabb gitárszólóval.

A dal regisztrációja folyamatban. 

Be Still My Soul

Az együttes lágyabb oldalát mutatja meg az EP első single-je, amiben a koncerteken is gyakran vendégeskedő Táborszky Bence (trombita, szárnykürt) játéka is hallható.

A dal regisztrációja folyamatban. 

Freakin’ Disco

A név sejtetése ellenére ez valójában egy “techno jazz” vagy “psychojazz”, tehát “az elektronikus zene precizitását ötvözi a jazzes improvizációval”, és harmadik hatásként még az “űrzenét” is felsorolják, vagyis hosszan kibomló, elszálló számaik vannak. A négytagú zenekar 2013-ban alakult egy jól sikerült jam session után. Megnyerték a Szimpla Kert Lemming Program tehetségkutatóját, felléptek az Ozora fesztiválon is. Első albumuk, a National Jazz Fuckers a Budabeats netlabelnél jelent meg.

Facebook

Disco Shit

A végig húzós alap és az improvizáció együttélését nagyjából mindegyik számban meg lehet találni, ezt egyszerűen azért választottuk, mert egy jó minőségű, a Bánkitó Fesztiválon készült koncertfelvétel is van róla a YouTube-on. A lemezverzióban Jónás Vera vendégeskedik.

Zene: Komjáti Áron, Keresztes Gábor, Szabó Sipos Ágoston, Csizmás András. Szöveg: Keresztes Gábor. ISWC kód: T-007.270.168-8

Red Swamp

A Swamp néven alakult budapesti zenekarnak jól összerakott honlapja van részletes ismertetővel, de érdemes a facebookos önjellemzésüket is megnézni: “stoner sludge metal zenekar, a zenénkre a whisky, sör, fű és az élet volt hatással, na meg azok a gitárhangzások, amiktől azt mondod: ooooh.” Azért említenek néhány zenekarnevet is: Down, Lamb of God, Pantera, Crowbar, Clutch – utóbbi a budapesti koncertjére őket választotta előzenekarnak. A súlyos – ahogy gyakran mondják: “mocsári” – riffek meghatározta műfajokban zenélő Red Swamp még megalakulása évében megnyerte az A38 Talentométer tehetségkutatóját. Ebben az évben jelent meg első EP-jük, amelynek dalai felkerültek a 2016 őszén megjelent Tiszassippi című nagylemezre. Ennek különlegessége, hogy a metal műfaj nagyjaival dolgozó Jens Bogren maszterelte Svédországban.

HonlapFacebook

Tiszassippi

A nagylemez címadó dala már az első EP-n is szerepet, ehhez készült az első klip is.

Zene: Bereczki Zoltán, Kovács Gergely Tamás, Giba Nándor, Szabó Sándor, Micskó Viktor. Szöveg: Kovács Gergely Tamás. ISWC kód: –

Holy Burden

Az egyik szám, ami csak a nagylemezen jelent meg. A stoner/sludge mellett a ritmusközpontú groove metal stílusjegyei is megjelennek benne.

Zene: Bereczki Zoltán, Kovács Gergely Tamás, Giba Nándor, Micskó Viktor. Szöveg: Kovács Gergely Tamás. ISWC kód: T-007.270.589-5

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:



Categories: Playlist

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading