Tovább nőtt a független kiadók piaci részesedése: már majdnem 40%

Tavaly készült a független kiadók egyik globális szervezete, a WIN megbízásából az első olyan jelentés, amely e kiadók piaci részesedését aszerint vizsgálta, hogy ki egy-egy felvétel jogtulajdonosa. Ez azért fontos – írtuk részletes ismertetőnkben – mert a nagy terjesztők jó részét felvásárolták a major kiadók, és a legtöbb piaci vizsgálat az általuk terjesztett, de független kiadó által megjelentetett zenék bevételét a majorökhöz számolja. Így ezek piaci részesedése nagyobbnak látszik, így a tárgyalásokon (például a digitális szolgáltatókkal) nagyobb erővel tudnak fellépni.

A második éves jelentés legfontosabb adata, hogy a függetlenek piaci részesedése tovább nőtt: 38,4% volt 2016-ban, míg az előző évben 37,6% volt. Ez összesítve, globálisan 6 milliárd dollár bevételt jelent. Ennek az ötöde, 1,2 milliárd dollár az, ami major terjesztőkön át jut el hozzájuk, és aminek a “könyvelése” megzavarja a piaci viszonyok átláthatóságát.

A függetlenek még ennél is egy kicsivel jobban teljesítenek a stream piacon: itt 40% a piaci részesedésük; a stream bevételek 2016-ban 2,1 milliárd dollárra rúgtak. Az ilyen kiadók bevételeinek fele immár digitális, és ennek nagyobb része (59%) jön a stream szolgáltatóktól. A fizikai eladások és a letöltések persze esnek vissza, de nem olyan mértékben, mint a teljes piacon. A jelentés szerint ennek két fő oka van: sok független kiadó jelentős vinyl eladásokat tud produkálni; valamint a nagy japán piac hozzájárulása, ahol egyrészt erős a független szektor, másrészt még mindig dominálnak a fizikai eladások.

Az egyes országok ismét nagyon vegyes képet mutatnak. Így például több európai országban kicsit visszaesett a szektor részesedése, a legnagyobbat pedig az Egyesült Államokban nőtt: ott már 37,3%.

A 660 kiadó megkérdezésével készült felmérés kitér a foglalkoztatás kérdésére is. Eszerint a legkisebb – vagyis évi 1 millió dollárnál kevesebb bevételű – kiadók átlagban négy főt foglalkoztatnak, és még 20 külső szakembernek adnak alkalmi munkát; a legnagyobbak – vagyis amelyeknek évi 20 millió dollárnál több a bevétele – átlag 102 főt alkalmaznak, és még 73 külsőst. Utóbbiakat olyan feladatokkal bízzák meg – fotózás, videókészítés, PR, vagy akár könyvelés -, amiket a major kiadók gyakran házon belül oldanak meg. Ez is mutatja a független szektor fontosságát a teljes zenei szakma számára.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading