Björk az első ismert zenész, aki komolyan próbálkozik a kriptovalutával

Björk új, november 24-én megjelenő, Utopia című albumának előrendeléséért cserébe nemcsak a lemezt küldik majd, hanem a vásárló kap 100 AudioCoint is. Aki nem tudja, mi az az AudioCoin, annak el is magyarázzák, hogy mi ez a kriptovaluta, vagy mi az az e-wallet, amiben “elhelyezik” – mondta a Music Allynek a Björkkel együtt dolgozó startup, a Blockpool vezetője, Kevin Bacon (aki korábban zenészként és producerként is ismert volt).

A legismertebb ilyen kriptovaluta természetesen a Bitcoin, de a megosztott adatbázis, a blockchain technológia segítségével bárki létrehozhatja a maga valutáját – persze egyáltalán nem biztos, hogy az érni is fog valamit, illetve el lehet majd költeni valamire. A 100 AudioCoin egyelőre nem sokat ér “rendes” pénzre átváltva, bár azért nem egy teljesen új dologról van szó: két éve hozták létre. A vásárló az “ajándékot” beválthatja pénzre vagy más kriptovalutára (Bitcoinra például), de meg is lehet tartani, sőt, szaporítani is.

Kevin Bacon sem tudja, hogy ez utóbbi hogyan történik majd: ők csak a lehetőségeket vázolták Björk csapatának. Mindenesetre azt mondja, hogy a technológia lehetővé teszi, hogy mondjuk linkek megosztásáért járjon a kriptovaluta-jutalom (tehát ha egy rajongó internetes ismerőseivel megosztja, hogy van új Björk-lemez); geolokációs technológiájuk is van, tehát egy adott időben adott helyen tartózkodó felhasználó szintén kaphat jutalmat. Ez akár Pokémon Go! típusú “kincsvadászatra” is jó – voltak már a zeneiparban, akik ilyesmivel próbálkoztak, és elég jól aktivizálták a rajongókat – lásd ezt a cikkünket.

Bacon szerint ez talán túlzás lenne Björkkel kapcsolatban – viszont járhat mondjuk jutalom azért, ha valaki elmegy egy Björk-koncertre. Szóval a zenésszel, az általa létrehozott tartalmakkal kapcsolatos rajongói aktivitás (engagement) “értelmes módon jutalmazása” a cél. Ez egyébként akár a virtuális valóságban végrehajtott “cselekvés” is lehet.

Bár a blockchainről és a kriptovalutáról sok szó esik a lapokban (a zeneiparban egyesek azt várják a blockchaintől, hogy mindent új alapokra helyez – mások jóval szkeptikusabbak), eddig nem túl sok zenész próbálkozott ezekkel; a leghíresebb köztük Imogen Heap volt, de Björk nyilván jóval nevesebb nála. Ráadásul arról is híres az izlandi énekesnő, hogy bátran kísérletezik az új technológiákkal, legyen szó tablet app formájában kiadott “albumról”, vagy virtuális valóságról. Így Bacon szerint ő a legalkalmasabb arra, hogy a blockchain terjedésének hatalmas lökést adjon. Szintén fontos lépés lesz majd, ha más, fiatalabb közönséget megszólító zenészek is használják majd a lehetőséget, ugyanis a blockchain egyelőre inkább izgatja a fiatalokat, de nem igazán tudtak belépni ebbe a világba.

Kevin Bacon egyébként úgy látja, hogy a blockchain körüli felhajtás egy része valóban túlzás, de szerinte olyan lesz ez, mint a dotcom lufi volt: ha egyszer átszakad egy gát, akkor rengeteg blockchainnel, kriptovalutával kapcsolatos akció lesz (köztük feltehetőleg sok rossz marketingötlet, no meg persze lesznek emberek, akik csak a gyors meggazdagodást látják majd benne). Azonban ha ez lezajlik és “kipukkad a lufi”, akkor meg fognak maradni, és hosszú távon ható változást hoznak a valóban hasznos felhasználások.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: