Ők lesznek a Budapesten rendezett nemzetközi dalszerző tábor magyar résztvevői

Mint arról már hírt adtunk, a svéd Songwriting Camps az Artisjusszal együttműködve 2018-ban Budapesten rendezi meg egyik nemzetközi dalszerző táborát. A Niclas Molinder dalszerző-producer és az ABBA tagjaként világhírűvé vált Björn Ulvaeus által alapított Songwriting Camps Stockholmon kívül Párizsban és Londonban szervezett korábban hasonló tábort. A budapestin, amit közvetlenül a február 1-én rendezett első Dalszerző Expo után, február 2. és 5. között tartanak, 21 szerző vesz részt, a házigazda országból heten. Névsorukat itt hozzuk nyilvánosságra:

Palya Bea
Jónás Vera
Csányi Rita (Anahit)
Nagy Eszter (Myra Monoka)
Törőcsik Kristóf (Margaret Island)
Kállay Saunders András
Molnár Tamás (JETLAG)

Kiválasztásuk több lépcsőben történt. Első körben nyolcvan szerző jelentkezett; a svéd szervezők kérésére az Artisjus könnyűzenei vezetősége huszonháromra szűkítette a mezőnyt, amiből végül a svédek kiválasztották a hét résztvevőt. A szempontok között szerepelt például az, hogy a nemek (közel) azonos arányban szerepeljenek; valamint az, hogy jól tudjanak majd együtt dolgozni a kiválasztottak.

A szerzők minden nap más-más csoportokban dolgoznak együtt. Mindannyian (vagyis a magyarok is) a Brody House Hotelben fognak lakni. Hét stúdiót rendeznek be számukra, ahová a nap bármely órájában bemehetnek. A tábor támogatója az Artisjus, a jogkezelők nemzetközi szervezete, a CISAC és a YouTube. Az eszközöket szponzorok biztosítják: az M-Audio, a Genelec, a Fender és az Air Music Technology. Molnár Tamás 2017-ben részt vehetett a stockholmi dalszerző táborban, beszámolójából részletesen meg lehet ismerni, hogyan zajlanak ezek, és mit nyújtanak a résztvevőknek.

 

Emil Nils Nylander Photographer 10

A legutóbbi ilyen, svéd szervezésű tábor Párizsban volt. A résztvevők a hotelszobákból kialakított stúdiókban írtak dalokat. A képen a mexikói és a hongkongi résztvevő alkot. (Fotó: Emil Nils Nylander)

 

A résztvevők teljes névsora még nem ismert, de azt már lehet tudni, hogy jönnek Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, Franciaországból, Hong Kongból, Ruandából és Izlandról is. Itt lesz például Yael Meyer, aki három albumot adott ki, dalai rengeteg filmbe, sorozatba kerültek be, vagy éppen Ralph Lauren divatbemutatóin szóltak; Will Simms, aki a brit listák élére jutott The Vamps és a dél-koreai Girls’ Generation számára is írt már slágert; Courtney Harrell, az amerikai The Voice egyik versenyzője; Josh Wilkinson, akinek Alexandra Burke számára írt dala a brit listán 3. lett; Ebonie Smith, aki hangmérnökként a hatalmas musical-siker, a Hamilton lemezfelvételén is dolgozott.

A svéd szervezők, Niclas Molinder és a tehetségek kiválasztásáért felelős Dina Mystris ezt nyilatkozták a Dal+Szerzőnek arról, hogy mit jelenthet a szerzők számára a részvétel:

“A Songwriting Camps táborai azért egyedülállóak, mert rendkívül sokszínű csapatok jönnek itt össze olyan emberekből, akik másként nem találkoznának egymással. Mindannyiuk számára esélyt nyújt a tábor arra, hogy másféle kultúrákkal ismerkedjenek meg, új technikákat próbáljanak ki és zenei stílusokkal kísérletezzenek. Az egyetlen elvárás velük szemben annyi, hogy próbáljanak ki valami olyasmit, amit korábban soha. Lehetőséget nyújtunk számukra a kapcsolataik kiterjesztésére, a tudásuk fejlesztésére, és remélhetőleg ezzel inspirációt nyújtunk számukra. Még az is lehet, hogy itt írják meg a következő világslágert!”

A tábor az egész magyar szerzői társadalom számára is jelentős. Mint a szervezők mondták:

“a tábor lehetőség arra, hogy terjedjen Budapest jó híre, és kiderüljön, milyen tehetségek vannak Magyarországon – hogy jó zene nemcsak Londonban vagy Los Angelesben születhet, hanem Budapesten is, a városban, ami pezseg a kreativitástól, és aminek oly gazdag a zenei múltja, még akkor is, ha ezt nem mindenki tudja róla.”

“Az Artisjusnál a jövő zenéjének megszületését szolgáljuk. Ezt tesszük, amikor jogdíjat fizetünk ki a dalszerzőknek – és akkor is, amikor új lehetőségeket biztosítunk nekik az alkotásra” – mondta a táborról Tóth Péter Benjamin, az Artisjus kommunikációs igazgatója. “A svéd szervezésű budapesti dalszerző tábor kiváló alkalom arra, hogy bekapcsolja a magyar dalszerzőket a világ zenei vérkeringésébe. Sok szó esik arról, hogy vajon mikor lesz magyar világsztár. Erre persze nem tudom a választ. De az valószínű, hogy előbb lesz világslágert író dalszerzőnk, mint egy nagy zeneipari gépezetként működő előadói szuperprodukciónk. Most jön a dalszerzők aranykora!”

A BP Songwriting Camp “nulladik napján”, azaz 2018. február 1-jén az Artisjus egész napos expót szervez a dalszerzőknek a Budapest Music Centerbe. A DEX néven futó eseményen magyar és külföldi zeneszerzők, szövegírók,  producerek tartanak majd előadásokat, mesterkurzusokat és workshopokat. Az Artisjus célja az expóval, hogy kifejezetten a zenék szerzői számára teret adjon a szakmai kapcsolatépítésnek és a tapasztalatcserének. Így, aki lemarad a táborról, a DEX-en hasonlóan értékes élményeket gyűjthet és ismeretségeket köthet.



Categories: Dalszerző Expo, Dalszerző Táborok, Hírek

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading