Dal+Szerző Playlist #36: a nemzetközi dalszerző tábor magyar résztvevői

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify – Deezer – YouTube

Mint arról itt részletesen beszámoltunk, hét magyar dalszerző vesz részt a 2018. február 2. és 5. között (a Dalszerző Expo után) rendezett budapesti, nemzetközi dalszerző táborban. A svéd szervezők a következőket választották ki: Palya Bea, Jónás Vera, Csányi Rita (Anahit), Nagy Eszter (Myra Monoka), Törőcsik Kristóf (Margaret Island), Kállay Saunders András, Molnár Tamás. Közülük hárman már szerepeltek a rovatban (be is linkeltük a vonatkozó cikkeket), négyüket pedig itt mutatjuk be.

Kállay Saunders András

Az Egyesült Államokban született énekes-dalszerző története közismert: a Megasztár ötödik szériájában tűnt fel, ezután költözött Magyarországra, majd 2014-ben ő képviselte az országot az Eurovíziós Dalversenyen. Előtte és utána is szerepelt A Dalban, a rádiókban és a YouTube-on is igen sikeres volt több száma. Mint az alább bemutatott négy szám mutatja, rendkívül sokoldalú szerző és előadó.

HonlapFacebook

Tonight feat. Rebstar

A korai single-ök egyike ez a 2012-es, erősen EDM-es (a verzékben lágyabb, a refrénben harsányabb) dal, amelyben a vendégrapper a svéd Rebstar, és producerként az amerikai, a rap nagy sztárjaival is dolgozó DJ Pain 1 is közreműködött rajta. A szám az ötödik helyig jutott a rádiós listán.

Zene: Bayley Pacal Alejandro, Pacsai Márk. Szöveg: Halász Mariann, Shah Rebin, Tabár Zoltán. ISWC kód: T-007.190.261-8

My Baby

Kállay Saunders András elsőként ezzel a számmal indult A Dalban, egy évvel azelőtt, hogy a Running nyert (és az Eurovízión az ötödik helyre futott be). Az előzőtől nagyon eltérő, retrós hangzású dal eddig Kállay Saunders legnagyobb rádiós sikere: 46 hetet töltött a Mahasz top 40-ben, az első helyig jutott. (Nincs fent a Deezeren.)

Zene: BURAI KRISZTIÁN, BODOCZKI ERNŐ, KOCUVIE-TAY LESLIE, KÁLLAY ANDRÁS, PROROK PÉTER, MENDOZA JOHN, PATAKI TAMÁS. Szöveg: BURAI KRISZTIÁN, PATAKI TAMÁS, KÁLLAY ANDRÁS, KOCUVIE-TAY LESLIE. ISWC kód: T0072082166

Kállay Saunders Band: #GRIND

Ez – az immár a zenekarával játszott – dal ugyan nem tartozik a nagy sikerek közé, viszont jól illusztrálja Kállay Saunders sokoldalúságát. Vannak benne rockos gitárok; az elektronikus zenét idéző dobok; R&B-s ének és hiphopos hatások (nemcsak a szövegmondásban, hanem a vokáleffektekben is). Mi több, még egy ragga-betét is belefért. (Nincs fent a stream oldalakon.)

Zene és szöveg: KÁLLAY ANDRÁS, BÉRCZES ÁDÁM, TÓTH ÁDÁM. Zene: SZEPESI ZSOLT. ISWC kód: T-007.272.447-0

Nachos

És még egy újabb stílus: a mai amerikai rap trendjeibe illeszkedik a Nachos (a cím a pénz egyik szleng elnevezése a sok közül): az alap trap, a rap és az ének között mozgó Kállay Saunders hangját alaposan megkezelik AutoTune-nal. Mint a Facebookon írta, nem a magyar piacra készült a dal, mert nem gondolta, hogy ennyien szeretik ezt a stílust, “de ahogy látom, működik”. Ugyanott tisztázta, hogy ez nem “Amcsi Majmolás” (sic), például mert a Bronxban nőtt fel, tehát neki ez az “otthoni” stílusa.

Zene és szöveg: LEHÓCZKI DÁNIEL LÁSZLÓ, BÉRCZES ÁDÁM, BÉRCZES ÁDÁM. ISWC kód: T-007.287.976-5

Palya Bea

Palya Bea a világzene egyik különleges előadója-dalszerzője, aki több különböző népzenéből, valamint az énekes-dalszerzők hagyományából is merít (egyéb műfajok mellett, mint a jazz, a pop vagy a kortárs zene); szövegeiben pedig kivételesen nyíltan, őszintén vall magáról – úgy, hogy érzéseire, történeteire mások is ráismerhessenek. Palya Beával itt közöltünk interjút, itt pedig írását a női dalszerzőkről; (korábbi) menedzserével is beszélgettünk. Alább az általa írt, saját nevén megjelent dalokból válogattunk, vagyis kihagytuk a hagyományos zenéket (ilyen volt első saját lemeze, a 2003-as Ágról-ágra – Tradition in motion, vagy Ezeregy szefárd éjszaka, 2012), és a különleges “táncdalfesztiválos” feldolgozáslemezt (Én leszek a játékszered, 2010).

HonlapFacebook

Hoppá

A pajkos, slágeres dal (aminél persze a szexről jóval nyíltabban beszélő Palya Bea-dalok is vannak, és akkor még pl. a Facebook-bejegyzéseit nem is említettük) az Adieu Les Complexes című albumon hallható, amit 2008-ban a Sony és a francia Naive kiadó gondozott. (A YouTube-listára egy koncertfelvétel került az A38 világzenei csatornájáról.)

Zene: Dés András, Lukács Miklós, Novák Csaba, Palya Beáta, Szokolay Dongó Balázs. Szöveg: Palya Beáta. ISWC kód: T-007.057.798-8

Szülésdal

Az Egyszálének című, tényleg csak énekhangra épülő, 2009-es lemezen hallható dal érdekessége, ahogy ellenpontozza a népi ihletésű dallamot és a többféle regiszterben mozgó szöveget, amibe még a “doktor úr” kicsit lekezelő és orvosias szövege is belefér.

Zene, szöveg: Palya Beáta. ISWC kód: T-007.058.174-6

Szabadon

A című 2014-es, a korábbiaknál “poposabb” lemez slágere – már amennyiben egy slágerben lehet ilyen hosszú instrumentális betét. A YouTube-on (ahol a lemez minden dalához készült egy stúdiókoncert-videó) 2 millió fölött jár a nézettsége, rengeteg komment mutatja, hogy a dal sokakat megérintett. A folytatása a Tovább nő című lemez, ami Fonogram-díjat kapott; ebben a Playlistben ezért szólt már róla egy dal.

Zene, szöveg: Palya Beáta. ISWC kód: T-007.205.875-3

Afrogyerek

Palya Bea második szólóalbuma egy gyereklemez volt (Álom-álom, kitalálom, 2004), amit több másik követett, a legutóbbi a Nappali dalok (2016). A zenében, mint a cím is mutatja, erős az afrikai hatás, ami még a világzenéből kiinduló gyerekzenében is ritkaság nálunk; a szöveg pedig felveszi a gyerek nézőpontját.

Zene, szöveg: Palya Beáta. ISWC kód: T-007.268.515-4

Kalitkához Keserűségemben

Palya Bea 2005-ben jelentette meg a Hangzó Helikon sorozatban a Psychét, Weöres Sándor fiktív költőnőjének verseit feldolgozó lemezét, ami kanyargós pályáján is különlegesnek számít, hiszen a népzene mellett a kortárs (mármint a mai és a szöveg fiktív idejéhez képest kortárs) komolyzenei idézetek, utalások is ott kavarognak benne.

Zene: Palya Beáta, Grillusz Sámuel. Szöveg: Weöres Sándor. ISWC kód: T-007.101.606-2

Myra Monoka

A sokszor Mira néven is szerepelő Myra Monoka tíz évig tanult csellózni, képzett énekes, a hangmérnöki mesterséget Amerikában tanulta – és mindemellett még színészként is ismert. Rengeteg együttműködésben vesz részt, főleg az undergroundabb elektronikus zenében, de hallhattuk a kelendő Bon Voyage fociszurkolós lemezen is a Soerii & Poolek Hurrikán című bulidalában is, vagy a Pappa Piában Lotfi Begi mellett.

Facebook

Countdown

Kevés szólószámának egyike, erős basszusra és meg-megakadó dobritmusra épülő bass music – R&B hibrid, amihez hasonló nálunk nagyon kevés készül.

Zene: KOCSIS BENCE. Feldolgozták: NAGY ESZTER (Myra Monoka), KOCZÁK PÉTER. ISWC kód: T-007.247.224-2

Plastic Heaven: Mesmerized

A Plastic Heaven trió 2008-ban alakult. Mira mellett az elektronikus zenével foglalkozó producer, Tóth Andor (többek között a neves Mindscape volt tagja) és a klasszikus képzettségű, filmzenéket is író Preiszner Miklós gitáros triója. Legsikeresebb számuk a finoman, az előtérbe helyezett gitárral induló Mesmerized, amiből később diszkós beütésű house kerekedik.

Zene: TÓTH ANDOR, PREISZNER MIKLÓS. Szöveg: NAGY ESZTER (Myra Monoka). ISWC kód: T-007.244.377-6

Myra Monoka & Mongoose: Supapowa

Az egyik elektronikus zenei producer, akinek a számaiban gyakran vendégeskedik Mira, az ún. glitch hopot játszó Mongoose, akivel Myra szólószámain is dolgozott. Ez a közös daluk festi alá a Pécs City Karnevál hivatalos videóját.

A dal regisztrációja folyamatban. 

Chris.SU feat. Mira: Together in the Night

A nemzetközi szinten jegyzett magyar drum and bass-producer, Chris.SU több dalában is énekel Mira; ez a 2013-as szám szólt a BBC-n, és a műfaj egyik legismertebb DJ-je, Andy C egy mixlemezére is feltette.

A dal regisztrációja folyamatban. 

Csányi Rita (The Anahit)

Csányi Rita Londonban tanult “egy kortárs zenei egyetemen, és ez a lemez lett a választott végzős projektem” – mondta a Recordernek a bemutatkozó, In The Dark című albumáról. Az R&B és az énekes-dalszerző hagyomány között elhelyezkedő, különleges hangfekvésű ének mellé viszonylag sötét, melankolikus elektronikus kíséret kerül. A lemezfelvételen Csányi Rita mellett Havasi-Hollanda György gitáros játszik, élőben viszont Sashegyi Soma (billentyű, elektronika) zenél az Anahit-koncerteken. (Felvételei a YouTube-on nincsenek fent.)

Facebook

In The Dark

A lemez címadó dala sötéten indul, majd úgy tud egészen slágeressé válni, hogy ez a hangulat a háttérben megmarad.

A dal regisztrációja folyamatban. 

Without You

Egy olyan dal a lemezről, ami a többinél jobban Csányi Ritát helyezi a középpontba.

A dal regisztrációja folyamatban. 

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Dalszerző Táborok, Playlist

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: