Nagyobb eséllyel kaphat jogdíjat, ha az internetre feltöltött hangfelvételei adatait megadja az Artisjusnál

Novemberben olyan új szolgáltatással bővíti online rendszerét az Artisjus, ami várhatóan jelentősen megkönnyíti az interneten elérhető magyar zeneművek azonosítását.

A digitális világ zeneszolgáltatói (YouTube, Spotify, iTunes, stb.) több tízmillió magyar és külföldi hangfelvétellel „kereskednek” sikeresen világszerte, és ezzel nagyságrendekkel nagyobb „forgalmat” (hallgatást, megtekintést) tudnak elérni, mint a hagyományos rádiók vagy televíziós zenei csatornák.

Összehasonlításul: amíg a teljes 2016-os évet figyelembe véve a magyar rádiók összesen ~4,5 millió elhangzást jelentettek le az Artisjus felé, addig egy-egy nagyobb online zenei platform önmagában is képes „kitermelni” több mint 1 milliárd játszási eredményet.

A korlátlanság mellett a digitális világ további sajátossága, hogy

  • a szerzeményeket hangfelvétel formájában ismeri, és ún. ISRC-kóddal azonosítja,
  • a szerzők helyett az előadó személyére helyezi a hangsúlyt.

Ezzel ellentétben az Artisjus

  • szerzemény-központú, és az azokhoz rendelt ISWC-kóddal azonosítja a művet,
  • a szerzőket helyezi előtérbe, nem az előadókat.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy amíg a koncertek vagy a rádiós játszások esetén az Artisjus a világrepertoárt képviselheti, de csak Magyarország területére terjed ki ez a jogköre, addig bizonyos online zenefelhasználásoknál pont fordítva kell eljárnia, és csak a magyar művek után szedhet be jogdíjat, azt viszont több ország tekintetében is („páneurópai jogosítás”). Ez a kettősség elsősorban a zenefelhasználóktól érkező elektronikus adatállományok feldolgozása során kíván többletmunkát a szervezettől.

Ez azt jelenti, hogy az online zenefelhasználások esetén nincs valós esély a manuális azonosításra: ha az informatikai rendszerek nem találják meg az elhangzott művet, akkor az arra eső jogdíj nem jut el a szerzőkhöz.

Ezért az Artisjus úgy döntött, hogy több forrásból hangfelvétel adatokkal dúsítja fel műadatbázisát. A hangfelvétel-kiadóktól már évek óta kötelezően bekérjük az ISRC-kódokat a lemezek kiadása során – most ezt a kört szeretnénk bővíteni magukkal a szerzőkkel.

A magyar szerzők ezentúl az online rendszeren keresztül megadhatják:

  • a track ISRC kódját
  • a track címét
  • a track előadóját

Mutatjuk hogyan.

A rendszeren belül két helyen alakítottunk ki lehetőséget az adatok rögzítésére.

1.) Online műbejelentéskor a Műfeltöltés oldalon

20171127_1

2.) Az Artisjushoz korábban már bejelentett zeneműveknél a Művek oldalon.

 

Első lépés:

Az oldal tetején látható első kereső mezőnél állítsa be a „Hiányzó adat” sort. Ezt követően a második mezőbe az „ISRC kód” sor már automatikusan beállításra kerül. Kattintson a képernyő jobb oldalán látható „Keresés” gombra.

20171127_2

Második lépés:

A keresés eredményeként megjelenő műlistában azokat a műveket láthatja, melyekhez még egyetlen ISRC kódot sem kapott az Artisjus sem a felhasználóktól, sem a szerzőktől. Kattintson arra a műre, amihez új ISRC kódot szeretne rögzíteni, majd lépjen át a „Hangfelvételek” fülre.

20171127_3

 Harmadik lépés: Kattintson az „Új hangfelvétel” gombra, majd írja be a hangfelvétel (track) ISRC kódját, a felvétel címét és a felvétel előadóját. Végül kattintson a „Végleges beküldés” gombra.

20171127_4

Honnan tudhatja meg, hogy mi a műről készült hangfelvétel ISRC kódja?

ISRC kódot az IFPI, a lemezkiadók nemzetközi szövetsége ad a hangfelvétel előállítójának. Mindenki hangfelvétel-előállítónak számít, aki valamilyen (pl. zenei) hangok felvételét elkészítteti, tehát megszervezi és kifizeti a stúdiófelvételt. Ez a szereplő, a hangfelvétel-előállító lehet egy kiadó, de sokszor az is előfordul, hogy a zenész / zenekar saját maga szervezi és fizeti a stúdiómunkálatokat, ilyenkor ő(k) lesz(nek) előállítók, azaz a hangfelvétel jogtulajdonosai.

Hogyan kell ISRC-kódot adni saját felvételeinknek? 

A teljes ügymenetet példával is illusztrálva blogunkon részletesen leírtuk.Categories: Artisjus, Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: