Itt vannak az NKA Könnyűzene Kollégiuma döntései 557 millió forint támogatásról

Megjelent az Nemzeti Kulturális Alap honlapján az NKA őszi, nagyobb összegű és jelentősen átalakult pályázatai nyerteseinek listája. Az összesen 557 millió forintos összeget alkotói támogatásra (ezen belül külön van egy kiemelt kategória), hang- és képfelvételek készítésére (immár külön-külön), oktatási programokra és koncertekre ítélte meg a Könnyűzene Kollégiuma. Utóbbi kategóriában külön vannak a Magyarországon és a határon túli magyarlakta területeken szervezett, valamint a jubileumi nagykoncertek.

A kategóriák átalakítása mögötti okokat a kollégium elnöke, Dósa Richárd itt magyarázta el a Dal+Szerzőnek. Arról is beszélt, hogy azt szeretnék, hogy mindenki reális összegre pályázzon, és ha a pályázat olyan, akkor ezt ítéli meg a kollégium (ellentétben a “kérjünk sok pénzt, aztán majd adnak valamennyit” gyakorlattal). Továbbá figyelmeztetett arra is, hogy az NKA új alelnöke, Lőrinczy György szeretné elérni a pályázati fegyelem erősítését. Mindkét elem visszaköszön az Könnyűzene Kollégiuma hivatalos közleményében, amit itt idézünk:

A Könnyűzene Kollégiuma évenként két alkalommal ír ki nyílt pályázati felhívást. Az idei második pályázati felhívásra összesen 1371 db pályázat érkezett be, közel egymilliárdos igénnyel. A legnagyobb érdeklődés az alkotói-, a hangfelvétel készítési-, a képfelvétel készítési- és a koncert támogatások iránt volt.  A pályázatok több, mint fele részesült támogatásban. Összesen 797 db pályázatot ítélt a kollégium támogathatónak, a helyes költségvetésű pályázatok esetén a teljes igényelt támogatási összeget megítélte a kollégium.

A Könnyűzene Kollégiuma 9 altémában ítélt meg támogatást, összesen 557 millió forint nagyságban.

Az Artisjus felosztási szabályának figyelembe vételével összesen 131 millió forintot kaptak az alkotói pályázatok nyertesei.

A kollégium a pályázati kiírásban szereplő elbírálási szempontok alapján hozta meg a döntéseit. Csak az kapott támogatást, akit a kollégium többsége támogathatónak ítélt.

Számos pályázót ki kellett zárni a döntésből, mert határidőig nem számoltak el a korábban kapott támogatással.

Gratulálunk a nyertes pályázóknak és egyben kérjük türelmüket a szerződések elkészüléséig. Az NKA-ban az év végi zárás és az év eleji technikai átállás rengeteg energiát és erőforrást igényel, így könnyen elképzelhető, hogy lesz olyan, akinek csak 2018. első hónapjaiban sikerül majd kipostázni a szerződését.

Felhívjuk a nyertes pályázóink figyelmét, hogy a pályázatban vállaltak bárminemű módosítására kizárólag indokolt esetben van lehetőség!

A pályázatok keretösszeg fedezetét a szerzői jogdíj bevétel biztosítja.

Köszönjük a rengeteg pályázatot!

A következő kiírás terveink szerint 2018. tavaszán jelenik majd meg.Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d