Berlin: 1 millió euró a klubok hangszigetelésére

A berlini önkormányzat megszavazta, hogy a város költségvetéséből 1 millió eurót költsenek arra, hogy a klubok és a zajra panaszkodó lakosság közötti konfliktusokat megelőzzék, enyhítsék. Többféle módon: a klubok hangszigetelésével, szabadtéren zajvédő falak felállításával, a környező lakóházak ablakainak felújításával, illetve kampányokkal. Az érdekesség az, hogy a javaslatot a konzervatív CDU képviselője, Christian Goiny nyújtotta be, aki 5 millió eurót szeretett volna költeni erre a célra.

A döntés elismeri azt, hogy a berlini klubélet nagyon sokat jelent a város számára, nemcsak kulturálisan, hanem anyagilag is: mint a Tallinn Music Week konferenciájáról írt beszámolónkban olvasható, a berlini Clubcommision szóvivője szerint a Berlinbe látogató turisták 28%-át az éjszakai élet vonzza a városba. Az egyes klubok ezzel együtt gyakran nem tudják megfizetni a hangszigetelés magas költségeit. Ahhoz, hogy a belvárosban tartsák a kulturális életet, az önkormányzat beavatkozása szükséges – olvasható a Der Tagesspiegel cikkében. Ugyanitt idézik azt az adatot, hogy 2011 és 2015 között 170 berlini klub zárt be.

Szintén a klubok és a környező házak lakóinak konfliktusait kívánja csökkenteni London polgármestere, aki egy olyan szabályozást terjesztett elő, amely szerint új házak építésénél az ingatlanfejlesztő feladata lesz, hogy saját költségén biztosítsa, hogy megfelelően hangszigeteltek a lakások, és a beköltöző lakókat nem fogják zavarni a közeli klubok, kocsmák. Az olyan építési terveket, amelyek ennek a zajcsökkentési előírásnak nem tesznek eleget, nem lehet elfogadni.

Továbbá a polgármester arra kéri az egyes kerületeket, hogy “álljanak ellent” az olyan ingatlanfejlesztéseknek, amelyek a helyi kultúra intézményeihez túl közel vannak és azokat fenyegetik. A londoni pubok turistavonzó ereje is ismert: egy felmérés szerint a városba látogatók külföldi turisták 54%-a megy el legalább egy kocsmába, amíg itt tartózkodik.

King Size Berlin

A nemrég bezárt berlini King Size bárCategories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: