Dal+Szerző Playlist #37: Induló előadók a Hangfoglaló Programban

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify – Deezer – YouTube

Rovatunkban itt már elkezdtük a Hangfoglaló Programban (volt CSTP) támogatott húsz induló előadó bemutatását, most újabb hat együttessel folytatjuk a sorozatot.

Platon Karataev

A Háború és béke parasztfigurájáról elnevezett zenekar melankolikus, visszafogott angolszász indie-folkot játszik, bár, mint mondják, “a koncerteken egymást váltják a lassú vagy középtempós, lírai hangvételű számok, valamint a lendületesebb, szabadabb témák” . Az itthon ritkán művelt műfajt már első számaiktól kezdve olyan magas színvonalon művelik, hogy a kritika figyelmét első, több részletben megjelent For Her című nagylemezük előtt felkeltették, és a közönségsiker sem maradt el: a Spotify-on több számuk is felkerült nemzetközi playlistekre.

HonlapFacebook

Elevator

“Az Elevator a legelső dal, amit véglegesen összetettünk. Felépítésében egyértelmű a célunk: fokozatosan felszabadítjuk a szorongó, fojtogató érzéseket, hogy a végső katarzis után visszatekinthessünk az egészre” – mondta erről a számról Czakó-Kuraly Sebő. Az Elevator rögtön jól szerepelt a Spotify-on német és brit területen is.

Zene: BALLA GERGELY LÓRÁNT, CZAKÓ KURALY SEBESTYÉN. Szöveg: BALLA GERGELY LÓRÁNT. ISWC kód: T-007.271.351-9

Mayfly Song

“Azt szoktam tapasztalni, hogy koncerteken ez az egyik legnépszerűbb dal, vagy legalábbis talán erre mozdulnak meg leginkább a diszkréten álldogáló emberek is” – mondta erről a számról Sebő, vagyis a Platon Karataev lendületesebb dalainak egyike ez.

A dal regisztrációja folyamatban.

Light Trap

A dalról – amihez igazi minimalista klip is készült – Balla Gergely ezt mondta: “Ez a legszemélyesebb szám mind közül, mivel végigkísérte az egész folyamatot, mely tulajdonképpen egy kapcsolat elgyászolása volt. Általában a hajnali órákban nyúltam hozzá, amikor a legnehezebb volt minden, egyfajta menekülés volt ez. A dal a továbblépés nehézségeiről szó: ahogy a madarak sem tudják elhagyni a fénycsapdát, úgy én is csak repetitíven játszottam újra és újra a gitártémát, így végül elhagytam a megszokott dalszerkezeteket és maradtam ennél az ismétlődő motívumnál, amiből sokszor lehetetlen volt kilépnem. A dallamvezetés is erre a reflektál, a magas és a mély hangok hirtelen változásával a hangok mintha próbálnának kitörni a helyükről, de végül minden marad ott, ahol volt.”

A dal regisztrációja folyamatban.

Sin Seekas

Reggae/ska/Balkan groove – jellemzi magát a Facebookon a vajdasági – ezen belül zentai – zenekar, vagyis a bulis jamaicai zenékbe balkáni és egyéb népzenei motívumokat kevernek. A zenekar 2010-ben alakult, énekesnője Sóti Juli, akit más zenekarokból (többek között a korábban CSTP-támogatott Face’n’Base-ből) lehet ismerni.

Facebook

The Marriage of Power and Money

Protest song és jamaicai lüktetés, amit egy kazun előadott balkáni motívum is tarkít. A dal 2012-ben a Festival Omladina zeneszerzői verseny győztese lett. “Egyszer csak kivetítve láttam a nevem. Sóti Julianna és a Sin Seekas. Azt sem tudtuk, miről van szó. Felmentem a színpadra, és átvéve a borítékot, elmondtam egy köszönömöt, és lejöttem. Hanem amikor kinyitottam. Úristen, mi ez a rengeteg pénz? Kiderült, hogy mi érdemeltük ki a zsűri díját. Élmény volt. A pénz jó helyre került. Erősítőt vettünk belőle, mikrofonokat…” – mondta Sóti Juli egy interjúban. (Nem található meg a stream szolgáltatóknál.)

Zene és szöveg: SÓTI JULIANNA. ISWC kód: T-007.277.872-3

Playground

Az idén megjelent két Sin Seekas-klip közül ez az, amiben a balkáni zene hatása erősebben hallható a jamaicai mellett. A videó alátámasztja, amit a stúdiófelvétel alapján is biztosan lehet tudni: koncerteken nem lehet nem táncolni erre a zenére. (Nem található meg a stream szolgáltatóknál.)

A dal regisztrációja folyamatban.

 I Am Soyuz

A név Bozóky Lilit takarja, aki szüleivel gyerekkorában Stockholmba költözött, egyetemre Szegedre járt, New Yorkban is tanult, jelenleg ismét Stockholmban él. “Az egyetemen a barátaimmal csináltunk egy eszeveszett menő együttest, ilyen pszichedelikus-funkos-punkpopost, ahol valahogyan én lettem az énekes. Akkor már megcsapott a zene szabadsága, össze.vissza mászkáltam ukulelével, az utcákon bohémkodtunk és táncikáltunk. Pont olyan volt, mint az űrben lebegni szerelmesen” – mondta a kezdetekről. Ez utóbbi gondolat a Facebookon és Bandcampen olvasható önjellemzésben is megjelenik: “szerelmes dalok arról, milyen az űrben elveszve lebegni”.

Facebook

Weightless Waves

Minimalista, intim hangulatú dal, ami talán sejteti, hogy majd “beindul”, ám valójában ez nem történik meg, sőt, szándékosan nyitva marad a szám vége. (A YouTube-on egy élő felvétel található belőle.)

Zene és szöveg: BOZOKY FELICIA LILI. ISWC kód: T-007.273.468-9

Build On Fire (Just Chillax Remix)

A Build On Fire című dalból (aminek eredeti verziója itt található) Just Chillax készített – mint a magyar producer művésznevéből is kitalálható – könnyed, “chilles” remixet, ami felkerült több playlistre is; a YouTube-on különféle csatornákon 100 ezer fölötti a nézettsége, és a Spotify-on is népszerű.

Zene és szöveg: BOZOKY FELICIA LILI. ISWC kód: T-007.273.457-6

EPMK

Az EPMK annyira induló előadó, hogy még nincs kiadott száma, viszont az underground hiphop világának két jól ismert tagja alkotja: Molnár Ákos Emekajj a Mulató Aztékokból, és PMK vagyis Poormanklinik a Vicc Beatz kollektívából – és kiegészülnek még egy dob-gitár-basszus trióval is, hogy jazzes, kísérletező hiphopjuk méginkább élő legyen. Példaképeik azok a zenészek, akik mindig meg tudnak újulni, úgyhogy ki tudja, hogy az alábbi számok mennyire jelzik előre, milyen lesz a Hangfoglaló támogatásával létrejövő zene.

PMK FacebookVicc Beatz honlapMulató Aztékok Facebook

Mulató Aztékok: Füli Gér

A Mulató Aztékok legismertebb száma, Emekajj jazzes alapjára Tink mondja – és néha énekli – rendkívül laza, szellemes szövegét. A dal a Das Ravist blog szerint az utóbbi tíz év tíz legjobb magyar rapszámának egyike. (Nem található meg a stream szolgáltatóknál.)

Zene: MOLNÁR ÁKOS, szöveg: BALÁZSOVICS MIHÁLY. ISWC kód: T-007.246.403-9

Poormanklinik: Ördögbújtató

PMK Nemlétező album láthatatlan embereknek című albumán több számban is Emekajj volt az egyik producer, ami a hiphopban azt jelenti, hogy ő (és itt Optimus) írta az alapot, ami itt egy minimalista ütemre, fura elektronikus hangokra és csángó gyerekek felvételére épül. Hogy PMK szövege miről szól, azt nehéz megmondani. (Nem található meg a stream szolgáltatóknál.)

A dal regisztrációja folyamatban.

 The Bluebay Foxes

A fiatal, több különálló szám után nemrég első EP-jével jelentkező zenekar fülbemászó, a brit és amerikai indie rock hagyományait követő dalokat ír, olyanokat, amelyek az említett országokban simán beférhetnének egy rádióba.

My Hands

első megjelent daluk, nem sokkal az első – a rovatban itt bemutatott,  népszerű Blahalouisiana lemezbemutató koncertjén, előzenekarként tartott – koncertjük előtt nem sokkal jelent meg, a YouTube-on már 15 ezres nézettséget ért el.

Zene: KATONA ANDRÁS, KOVÁCS ZSOMBOR, LŐRINCZ BALÁZS ATTILA, JUHÁSZ BÁLINT GYULA. Szöveg: JUHÁSZ BÁLINT GYULA. ISWC kód: T-007.264.971-8

Anymore

A Bluebay Foxes az első hivatalos EP megjelenése előtt máris élő videókkal jelentkezett, a két szám közül ez az, ami felkerült a bemutatkozó, háromszámos EP-re, a Waste-re is, egy kicsit más verzióban.

A dal regisztrációja folyamatban.

 Dungaree

Az erős magyar stoner rock színtérhez tartozik a szegedi Dungaree, zenéjükbe grunge-os és bluesos hatásokat is kevernek. Facebookos bemutatkozásukban azt írják magukról: “hangos és mindig torz!” A múltkor bemutatott, szintén Hangfoglaló-nyertes Red Swamppel turnéztak; kés kis- és egy nagylemezük jelent meg. Az énekes László Gergő hangjáról sokaknak Eddie Vedder (Pearl Jam) jut az eszébe, de mint egy kritika írja, néha “olyat bömböl, amire Mr. Vedder talán még az élete árán sem lenne hajlandó”.

HonlapFacebook

Climb Out Of The River

Első és máig legnézettebb videójuk. Egyértelműen mutatja a bluesos hatást, ami különlegessé teszi a zenekart ezen a színtéren.

Zene: BALOGH ATTILA JÁNOS, LÁSZLÓ GERGELY, DENCS DOMINIK LÁSZLÓ, HORVÁTH ZOLTÁN. Szöveg: BALOGH ATTILA JÁNOS, LÁSZLÓ GERGELY. ISWC kód: T-007.234.837-8

Status Quo

A Bipolar World című nagylemezről az első klip, aminek főszereplője szép lassan beleőrül abba, hogy a neten a chemtrail “összeesküvésről” olvas, a való világban viszont senki nem veszi komolyan.

Zene: BALOGH ATTILA JÁNOS, DENCS DOMINIK LÁSZLÓ, HORVÁTH ZOLTÁN. Szöveg: BALOGH ATTILA JÁNOS, LUKÁCS GERGELY. ISWC kód: T-007.268.044-4

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: