Három zenés videó 10 millió fölött – 2017. őszi toplisták

Nagyon megugrott a nyárhoz képest a zenés videók összesített nézettsége a YouTube-on. Míg korábban egy-egy szám jutott egy háromhavi periódusban 10 milliós nézettség fölé, most ez háromnak is sikerült. A YouTube- és rádiós lista között ismét minimális az átfedés, utóbbin ismét nagyon kevés az új dal.

Az őszi listákon a legfeltűnőbb az, hogy mekkorát nőttek a zenés videók nézettségei a YouTube-on. A húsz legnépszerűbb videó ősszel összesítve 114,1 millió kattintást szedett össze – az előző évszakban, nyáron ez 74,6 millió volt, és ez jó ideje folyamatosan nő, bár nem ekkora ugrásokkal. A listákat három havonta készítjük, ez alatt – vagy jellemzően rövidebb idő alatt – eddig egy-egy videó jutott 10 millió fölé: Pápai Joci Origója (ez idén tavasszal 17,7 millióval lett első), aztán a Pamkutya Despacito-paródiája (nyáron lett első 13 millióval – és most is az első helyen áll). Az őszi listán viszont az első három helyezett videó is 10 millió fölé került, a negyedik is közelíti ezt. A huszadik helyhez is közel 2,6 millió megtekintés kellett, míg nyáron ez a határ kb. 2 millió volt.

A legutóbbi ilyen nagy növekedés 2015-16 telén volt,  amire aztán tavasszal jött a visszaesés, úgyhogy most inkább nem jósolgatnánk még olyan óvatosan sem, mint akkor.

 

toplista__osz

Kattintásra nagyobb lesz a 3GM, a Mahasz és a Zeneszöveg.hu közreműködésével készült lista.

Több újonc is van a YouTube-listán, köztük a 3. helyen, 10,3 milliós nézettséggel debütáló Hiro, aki a Párizs egy másik számmal is a top 20-ba jutott: Cristiano Ronaldo. Hiro azért nem teljesen újonc, csak szólóban, hiszen az AK26 nevű, Mr. Busta köréhez tartozó duójával (amiben testvérével rappel) már többször szerepelt a listán. Ronaldo mellett egy másik sportoló is van, Hosszú Katinka (a címben HosszúKatinka) juttatta be a top 20-ba a Pribelszki Norbi x trapboi x Realecta hármas igen sajátos videóját. Új előadó még Dorina és Gabi; korábban Majka mellett vendégelőadóként szerepelt az “Eléglesz” című dalban Kollányi Zsuzsi, most viszont “elsődleges művész” a slágergyáros Lotfi Begi mellett, és itt Majka a “feat.”.

Az előző YouTube-listán második helyen nyitó Opitz Barbi a Végem című számával még nagyobb nézettséget szerzett ősszel, mint nyáron, és a folytatás is bekerült a top 20-ba (itt Burai Krisztán szerző és előadó, az előzőnél csak szerző volt). Majka két szám előadója, egy vendégelőadója. Utóbbi dal, Kollányi Zsuzsié az egyetlen, ami YouTube- és a rádiós listán is fent van – ahol Majka a YouTube toplistáról már kikerült Partykaranténja még mindig ott van. Azt hinné az ember, hogy a rapper elégedett a helyzettel, főleg azután, hogy még a Belehalok sem volt közel ilyen sikeres a rádiókban – ám nemrég egy hosszú posztban fakadt ki a Facebookon amiatt, hogy a Mindenki táncol /90’/ című számot nem játsszák a rádiók. (Az iránt érdeklődött, hogy hogyan lehet elérni a Music FM, a Rádió 1 és a Petőfi programigazgatóit, mert kérdezne tőlük hármat-hármat.)

A rádiós listán a YouTube-bal való minimális átfedés mellett ismét az új dalok száma a legérdekesebb. Mint arról korábban részletesen írtunk, korábban konzisztensen 8-10 új szám került a 20 legnépszerűbb magyar sláger közé egy-egy három hónapos periódusban; 2016-2017 telén azonban ez 15-re megugrott, aztán tavasszal 4-re visszaesett, nyárra ismét a szokásos 10 lett. Most ismét mindössze négy új dal van a húsz legnépszerűbb között (és Rúzsa Magdolna és a Kowalsky meg a Vega egy-egy már kiesett száma visszakerült). Ez ismét egy olyan terület, ahol már nem igen lehet jósolni. A rádiós lista érdekessége továbbá, hogy a Magna Cum Laude két év kihagyás után vissza tudott térni a top 20-ba, a 11. helyre a Volna-e kedved? című számmal.

Az őszi immár zsinórban a harmadik olyan albumlista, ahol nem a Tankcsapda az első. Talán még az átlagosnál is jobban dominál a rockzene. Három veterán áll az élen, Kowalsky és a Hooligans után Ákos: Arany című albuma. Valószínűleg egyedülálló a világon – vagy inkább sokat elárul a magyarok lemezvásárlási és nemvásárlási szokásairól -, hogy egy 19. századi költő verseiből készült hangoskönyv az albumlista 3. helyén található. A negyedik helyen egy rétegzenei előadó: Leander Kills, akit Playlist rovatunkban itt mutattunk be. Ő metalban megosztó figura, rendkívül sok rajongóval – de a műfajt követőkön kívül valószínűleg sokan először akkor hallották a nevét, amikor A Dalban szerepelt.

2016 nyara óta nem közlünk stream toplistát, ugyanis – mint akkor ezt részletesen megírtuk – ezt korábban a Mahasz a heti top 40-ekbe jutott magyar számokból állította össze, és azóta legfeljebb egy-egy dalnak sikerült néha a 40 közé jutnia. Most ősszel már három dal is szerepelt itt, ami még mindig nem tesz ki egy listát, de legalább már valami. Ezek sorrendben: Halott Pénz: Ahol a május földet ér (november 5-én jelent meg a videó, a YouTube top 20-ba nem volt elég ideje bekerülni); Majka: Mindenki táncol /90’/; Senkise x Majka: U, u, u  – utóbbi a nőket lealacsonyító, erősen szexuális szövege és a klip az NKA által később közleményben magyarázott támogatása miatt keltette fel sokak figyelmét.

A lista szerkeszthető .xlsx formátumban letölthető innen.

A rádiós lista:

A YouTube-lista:

A Spotify-on nincs fent a szolgáltatónál a húszból a következő nyolc szám: Pamkutya: Despacito paródia, Hiro: Párizs, Dorina: Buli Buli, Horváth Tamás: Tiszánál, Pribelszki Norbi x trapboi x Realecta: HosszúKatinka, Bódi Csabi: Még az angyalok is irigykednek ránk, Hiro: Cristiano Ronaldo, Gabi: La kamav (Őt szeretem).Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: