Dal+Szerző Playlist #39: Zenék a téli Dal+Szerző magazinból

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify – Deezer – YouTube

Ahogy korábban is, ismét összegyűjtöttük azokat a zenéket, amelyekről a Dal+Szerző magazin friss számában olvasni lehet – itt pedig végig is hallgatható, miről szólnak az interjúk, cikkek. (A stream szolgáltatóknál a számok kb. fele található csak meg.)

Milkovics Mátyás

A magazin egyik nagyinterjúja a Populär zenekarral a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulója körül színre lépett, majd a Neo tagjaként országos hírnévre szert tett Milkovics Mátyással készült. Gazdag, több évtizedes pályájáról az alábbi számokkal a legutóbbi évekből válogattunk. (Sajnos egyik sem található meg a stream szolgáltatóknál.)

Honlap – Neo FacebookIO Facebook

Neo: Darklighter

Bár a legutolsó Neo-nagylemez 2011-es, azóta megjelent több új szám, amelyek talán már az idénre várható, hatodik albumot vetítik előre. A legutóbbi ez a 2016-os, emelkedett hangulatú dal, ami arról szól, hogy a fény győzedelmeskedik a sötétség fölött.

Zene: Milkovics Mátyás. Szöveg: Hodosi Enikő. ISWC kód: T-007.258.847-6

Neo feat. Dancshow: Videomania

A zenekar egészen más oldalát mutatja a Dancsó Péter YouTube-csatornájának, a Videómániának készített “himnusz”, ami egy pörgős drum and bass-szám – vagy talán azt is mondhatjuk, hogy túlpörgetett, illően a média világát kifigurázó szöveghez. (A Videómánia a második legtöbb feliratkozóval rendelkező csatorna – egészen addig az első volt, míg a Pamkutya meg nem előzte a nyáron.)

A zene regisztrációja folyamatban van.

IO: Eternal Waves

Milkovics Mátyás saját projektje az IO, és ezen a néven írta meg és adta elő a 2014-es vízilbabda EB megnyitójának zenéjét. Az interjúban is emlegetett elektronikus zenei hősök közül ez leginkább Jean-Michel Jarre világához áll közel. Érdekessége, hogy theremin is hallható benne, azonban nem a különleges hangszertől inkább megszokott, lebegős hangszínnel.

Zene: Milkovics Mátyás. ISWC kód: T-007.258.847-6

Mass Effect 3 teaser

Az interjúban Milkovics Mátyás említi egyéb munkáit, például Mass Effect 3 nevű, 2012-es sikerjáték felvezető kampányában használt videóhoz írt zenéjét. Mint mondja: ” Ezek teljesen más kihívások, más emóciók vannak mögötte és teljesen más világ, még ha mindig van is egy közös nevező. Nagyon jó kirándulások, de a szívem csücske a NEO.”

A zene regisztrációja folyamatban van.

László Attila

A zeneszerző, gitáros, hangszerelő, tanár László Attila éleművéből szemezgettünk már e rovatban, amikor 2017-ben megkapta az év könnyűzeneszerzőjének járó Artisjus-díjat. Akkori playlistünkben populárisabb arcát is megmutattuk (Horváth Charlie, Cserháti Zsuzsa által énekelt dalokat), a magazin nagyinterjúja apropóján inkább a jazzre koncentrálunk. A két műfaj közötti különbségről ezt mondja: “a rockban minden előre el van készítve szépen, és amikor bekövetkezik, az okozza az örömet. A jazzben is elő van készítve valami, de mikor bekövetkezne, jön helyette esetleg valami más. Na, hogy mi az a más, az az igazán érdekes…”

HonlapFacebook

László Attila Band: Brother I.

A 2002-es szerzeményről ezt meséli László Attila: “Megkeresett egyszer IlayaRaaja – akiről kiderült, hogy India egyik legjelentősebb zeneszerzője. Tényleg mint egy mesében, valahogy eljutott hozzá a Once Upon A Time lemezem, ami akkora hatást gyakorolt rá, hogy meghívott, megismerkedtünk, és három év alatt ötször dolgoztunk együtt, többek között egy egymillió példányban megjelent lemezen is. Még a házába is meghívott, fel volt téve a CD-játszóra a lemez, onnan is a Brother I. című darab, ami különösen a kedvence volt. Ami érdekes, hogy azzal a számmal kapcsolatban nekem is az volt a benyomásom, amikor felvettük, hogy sikerült belekódolni valamit, hogy jól sikerült. És furcsa volt szembesülni vele, hogy a kód működött, méghozzá pont nála.”

Zene: László Attila. ISWC kód: T-007.006.714-9

Things & Tony Lakatos: When You Came

A Things 1990-es, Tony Lakatossal közös Mother Nature című albumáról egy vokális (énekel: Torita Quick), könnyedebb fúziós-táncos darab. A zenekart – mint többi formációját – László Attila így jellemzi: “Mindig azokat a megoldásokat keresem,
amikkel azonosulni tudok. Ez érvényesült minden zenekaromban, a Thingstől a László Attila Banden át a mostani, Oláh Kálmánnal közös kvartettünkig. És ezek mind hosszú távú zenekarok és együttműködések, amik lehetőséget adtak rá, hogy mindig kialakuljon és kifejlődjön valami egyedi hangvétel, egyfajta érzés, ami körüllengi ezeket a zenekarokat.”

Zene: László Attila. Szöveg: Bradányi Iván. ISWC kód: T-007.006.743-4

László Attila – Oláh Kálmán Quartet: Bridal Dance

Ez az előbbi interjúrészletben is említett formáció hivatalosan 2009 óta létezik, de László Attila évtizedek óta játszik együtt Oláh Kálmánnal: a zongorista tagja volt az 1992-ben alakult László Attila Bandnek is. (A YouTube-on egy László Attila csatornájára feltöltött koncertváltozat található; a stream szolgáltatóknál a László Attila Band által előadott stúdióverzió van fent.)

Zene: László Attila. ISWC kód: T-007.006.713-8

Szabó Benedek / Zombie Girlfriend

Szabó Benedek a – nemrég kis pihenőre vonult – Galaxisok zenekarral előadott, magyar nyelvű dalait már többször is bemutattuk a rovatban (amikor felléptek a 2016-os Nagy-szín-padon, majd a #mutimithallgatsz kampány apropóján). Ezért itt most csak a másik zenekarától szerepelnek dalok. A Zombie Girlfriendről sok szó esik a magazin nagyinterjújában. “A Zombie Girlfriend volt az első zenekarom, amivel nagyon nagy terveim voltak. A mai napig ugyanolyan fontos nekem, mint a Galaxisok.” A két zenekar viszonyáról ezt mondta: “Zombie Girlfrienden sokkal inkább számítanak a dallamok, a vokálok és a témák”, és nem feltétlenül az “erős sorok, idézhető szlogenek”, amiket a hallgatók elvárnak egy Galaxisok-daltól.

Zombie Girlfriend Facebook

Zombie Girlfriend: The Only Boy On The Planet

Az újjáalakult Zombie Girlfriend egyelőre két új dallal állt elő, de tavaszra új nagylemezt ígérnek. A régi-új formációról Szabó Benedek ezt mondja: “Most tehát van egy Zombie Girlfriend, ami a legközelebb áll ahhoz, amit én mindig akartam, hogy legyen. Olyan, mint egy új zenekar, és nagyon jó benne lenni.”

A dal regisztrációja folyamatban.

Zombie Girlfriend: Stories Of You And Me

Kimagaslóan a legismertebb Zombie Girlfriend-dal a korábbi korszakból, köszönhetően talán annak, hogy a fülbemászó dallamot itt a zenekar átlagánál kicsit kevésbé fedi el a gitártorzulás és a lo-fi megszólalás; illetve az egyszerű, de hatásos klipnek. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene és szöveg: Szabó Benedek. ISWC kód: T-007.169.467-1

Nana Vortex

Kevesen tudják Arany Jánosról, akinek 2017-ben emlékévét ünnepeltük, hogy “gyermekkorától kezdve gitározott és zongorázott, színészévei során is kitűnt énekhangjával. Dallamokat írt Petőfi, Kölcsey és a saját verseire… Tizenkilenc saját dala maradt fenn az 1874–1883 közötti időszakból, de írt dalszöveget is” – olvasható az Arany kétszáz című cikkben. Ezeket az elfeledett dalokat eleveníti fel a magát “szürreál folk-pop” zenekarként jellemző Nana Vortex, valamint számos nagy nevű vendégük. “Persze a zenekar csak kiindulási alapként tekintett rájuk, majd megnézte, leporolta, kifordította, és ha a fonákja is mutatott valamit, az néha kívülre került” – írja a magazin az Aranylemez című albumról. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Facebook

Nana Vortex & Horváth Kristóf ‘Színész Bob’: Zách Klára

Rap, népzene, az effektezésben a jamaicai dub: ez mind ott lüktet ebben a dalban. Mint a cikkben olvasható, “a rap sem csak plusz színként és drámai fokozóként van jelen, de kortünetek kidomborításához is remek választás”.

Az átdolgozás regisztrációja folyamatban van.

Nana Vortex & Csík János: A tudós macskája

Arany János egy kevésbé ismert, nem a “nagy nemzeti klasszikusok” közé tartozó versét Csík Jánossal egy kedves, népies dalban dolgozták fel.

Az átdolgozás regisztrációja folyamatban van.

Nana Vortex & Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák: Arany

A József Attila Arany Jánosról szóló versét feldolgozó dalról a cikkben ez olvasható: “blues-dub lüktetésével egészen megittasító”.

Az átdolgozás regisztrációja folyamatban van.

Portrék, egyéb cikkek

Barkóczi Noémi: Köd a nappaliban

“Barkóczi Noémi hangja, személyisége és szövegei egyszerre tűnnek törékenynek, mégis erőteljesnek. Kifinomultak, de nem finomkodnak; ösztönösen őszinték” – olvasható a dalszerző-előadót bemutató cikkben. A Nem vagyok itt című, egyszálgitáros lemez legnépszerűbb dala, amelynek egyedi klipje is feltűnést keltett. Szőke Barna (MYGL) nemcsak producere volt az albumnak, hanem egyes dalokat, pl. ezt is dobolással, tapssal vagy ukulelével színesít – és az említett videót is ő rendezte. Az album egyébként 2016-ban jelent meg, és a magyar kritikusok egyik kedvence volt, mint az évösszefoglaló Playlistünkből kiderült.

Zene és szöveg: Barkóczi Noémi. ISWC kód: T-007.263.770-7

Barkóczi Noémi: Távolabb

A 2017-es Linóleum című EP már csapatmunka eredménye, “a hangszerek aláhúzzák és körbeölelik Noémi mondanivalóját”. “A Linóleum sokkal összefüggőbb lett, és talán komolyabb, összetettebb is” – mondta róla Barkóczi Noémi a magazinnak. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

A dal regisztrációja folyamatban. 

Common Vibe x Várkonyi Csibészek: Lekapcsolom a villanyt (Bajdázó feldolgozás)

A Common Vibe egy olyan foglalkozás, ahol a periférián élő roma fiatalok és képzett zenészek együtt alkotnak, együtt zenélnek. “Egyáltalán nem gondoltuk, hogy ennyien meghallgatják és megosztják a Bajdázó-feldolgozást. Pont aznap járt nálunk a Zöld Pók forgatócsoport, amikor felvettük a Lekapcsolom a villanyt, amelyet egyébként Getto Feri énekelgetett korábban: a többiek is rákaptak, hogy mennyire jó a szöveg meg a zene” – mondta az egyik alapító, Lima Victor a fenti, már közel ötvenezres nézettségű videóról. A feldolgozott szám, a Bajdázó eredeti dala itt hallható.

Zene és szöveg: Mile Zsigmond Zsolt. ISWC kód: T-007.271.553-7

Lotti Szalai plays Goldberg Variations (1st variation) by JS Bach

A magazinban szó esik a 2017 végén másodszorra megrendezett Budapesti Nemzetközi Gitárversenyről. Ezen a közönségdíjat és a legjobb magyar versenyzőnek járó elismerést Szalai Lotti kapta. Fenti videója 2014-ben került fel a YouTube-ra. Akkor 14 éves Szalai Lotti Bach művét játssza, és 29 ezres nézettséget ért el, a világ minden tájáról érkező, igencsak elismerő kommentekkel. (Csak a YouTube-on van fent.)

(Egy portrécikk a Platon Karataev zenekart mutatja be. Ők nemrég itt szerepeltek rovatunkban, a Hangfoglaló Program által támogatott induló előadóként.)

Lemezajánlók

Blahalouisiana: Ha élni felejtek

A második lemez “megtartja a korábbi blahalujzis hangulatot, de egy rohamos ütemben fejlődő, egyre inkább kiforrottabb zenekart mutat be Az Alagutak, fények, nagymamád jegenyéi az önfeledt gyermekkortól a felelősségteljes felnőttkorig tartó életszakaszt örökíti meg” – olvasható az ajánlóban. A zenekart itt mutattuk be részletesen.

A dal regisztrációja folyamatban.

Péterfy Bori & Love Band: Oázis

A rovatunkban itt bemutatott zenekar ” saját bevallása szerint egyik legkreatívabb időszakát éli, ez pedig hallatszódik is, a könnyed, mégis lendületes és lehengerlő energiákat megmozgató, mondhatni rádióbarát dalokon.”

Zene: Tövisházi Ambrus, Drapos Gergely. Szöveg: Péterfy Bori, Tövisházi Ambrus. ISWC kód: T-007.290.900-2

Ligeti Gyuri: 350 (Return To Alexandria)

Ligeti Gyuri zenészként (The Puzzle, Zagar, We Are Rockstars) és producerként (Republic, 30Y, Bagossy Brothers Company) is ismert. Szólólemezén – amelynek ez az egyetlen magyar nyelvű dala – “a grandiózus, sokszor már himnikusba átcsapó hangulat mellett nagyon fontos faktor az a végtelen őszinteség, valamint az az zenei alázat és szeretet, ami már első hallgatásra is süt róla.”

Zene és szöveg: Ligeti György. ISWC kód: T-007.290.702-8

Amberjack: Cockroach

“A vintage rockerek első lemezén ugyan érződik, kiket hallgatnak szívesen (Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Pearl Jam), de mindenből olyan profin találták el az arányokat, hogy az előnyükre fordították. A végeredmény egy őszinte rocklemez, ami nem utánozza, sokkal inkább a saját képére formálja a nagy elődök zenéit.”

Zene: Nagy Márk, Láng Zsolt Péter, Remete Marcell, Németh Csaba, Haraszti Ádám. Szöveg: Láng Zsolt Péter. ISWC kód: T-007.281.490-4

Little G Weevil: Here I Come Knocking

A nemzetközi szinten a legjobbak között számon tartott Little G Weevil új lemezén részben eltávolodott a bluestól: “A saját bevallása szerint eddig old school southern blues műfajában tevékenykedő énekes-gitáros-dalszerző ugyanis modernebb, soulosabb megközelítésű anyaggal jelentkezik, sőt, ezúttal meglepő módon még a hiphop sem idegen tőle. Egy ízig-vérig modern albumról van szó.”

A dal regisztrációja folyamatban. 

Hó Márton: Szuperhősök

A magyar DIY-mozgalom, hálószobapop, lo-fi hangzás, singer-songwriter egyik legismertebb képviselőjének “nyáron sok volt a szabadideje, így úgy döntött, hogy egymaga – vagyis zenekar, producer, vendégzenész, hangmérnök nélkül – hoz össze egy 25 perces anyagot, aminek a végére saját bevallása szerint be is csavarodott. És pont ez az excentrikusság érződik a végeredményen.” (A YouTube-on csak egyben van fent a teljes EP.)

A dal regisztrációja folyamatban.

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: