Megéri ismert slágert tenni a reklámba, mert 20%-kal hatékonyabb

Régi kérdés, hogy megéri-e egy reklámban jól ismert slágert használni, ami jóval többe kerül, mint egy kevésbé ismert, vagy kifejezetten az adott reklámhoz írt zene. A Nielsen egy italgyártó cég megbízásából tudományos módszerekkel próbálta megválaszolni a “negyedmillió dolláros kérdést”. Az eredmény röviden az, hogy ha jól használják, akkor megéri a plusz kiadás, hiszen akár 20%-kal is hatékonyabb lehet egy ismert sláger.

A kutatást a Nielsen idegrendszeri kutatásainak európai vezetője, Dr. Bradly Vines vezette, az eredményéről itt számol be, és a Billboard kérdéseire néhány részletét bővebben is kifejtette. A kísérleti személyeknél három agyi területen mérték az aktivitást EEG-vel: figyelem, érzelmi motiváció és az emlékezet aktiválása.

Ezekből egységes pontszámot képeztek, és azt találták, hogy egy ismert popslágert használó reklám 20%-kal jobb eredményt ért el, mint ugyanennek olyan változata, amihez új zenét írattak. Ráadásul ez a hatás a többszöri megnézés hatására nem hogy csökkent volna, hanem még nőtt is, pedig az ismétlődő ingerek többségénél ennek ellenkezője szokott történni.

Az ismert sláger hatására “beindul a konformitás (avagy a ‘kövesd a nyájat”) heurisztika”; a reklámozott terméket “a népszerűség aurája veszi körül”, ami a vásárló számára azt jelzi, hogy nem jelent kockázatot megvásárolni az eddig általa esetleg nem ismert terméket. A híres dal nagyobb tekintélyt kölcsönöz a reklámnak, összekapcsolja azt a “híres és gazdag zenész” képével.

Másként fogalmazva: a jól használt zene “pozitív hangulatba ringat, aminek hatására inkább hagyatkozunk az intuíciónkra, és kevésbé hallgatunk a kritikus gondolatokra és figyelünk a részletekre”, és ez a hatás az, amire a reklám törekszik.

A rosszul használt zene viszont ellenkező hatást érhet el – írja a Nielsen kutatója. Ha túl erős, elhomályosíthatja a reklám fő üzenetét; lehetséges, hogy túlságosan kötődik bizonyos korszakhoz vagy szubkultúrához, ezáltal pedig olyan értékekhez, amelyeket a brand nem biztos, hogy magáénak vall. Ez utóbbi problémára az ismert dalok új feldolgozását is szokták javasolni; a Billboard cikkében egy szakértő azt mondja, ennek további előnye, hogy több demográfiai csoportot megszólíthat, ráadásul olcsóbb is.

Sokak szerint ebben a reklámban a legrosszabb a slágerválasztás: Iggy Pop Lust For Life-jának szövegében a drogok és a sztriptíz is előkerül

Minden idők egyik leghíresebb reklámjában eredeti zene szerepel:Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: