A dalszöveg fontos a streamelőknek

A Midia piackutató a LyricFind megbízásából készített egy felmérést az amerikai, brit és német piacon. A fő tanulság az, hogy a stream térhódításával a dalszövegek elérésének fontossága is megnőtt, főként az elkötelezett – például előfizető – zenerajongók között. Vagyis “központi helyre” került a zenehallgatók szemében a szöveg – szemben mondjuk a fizikai kiadványok korával, amikor inkább csak a leginkább elkötelezett rajongók nézegették ezeket a CD-k kísérőfüzetében (már ha egyáltalán ott voltak).

A kutatásban megkérdezett streamelők 79%-a szokott rákeresni szövegekre. Az előfizetők között ennél is magasabb volt az arány: 88% Viszont a legtöbben nem a stream szolgáltatók saját, a szövegekkel kapcsolatos funkcióit használják, hanem más oldalon keresnek.

A Midia következtetését, hogy a nagyon sok szempontból hasonló szolgáltatások versenyében a dalszövegekkel kapcsolatos különféle funkciók is egyre nagyobb szerepet kapnak, alátámasztja az az eredmény, hogy “korreláció van a szövegek keresése és az előfizetői lojalitás vagy lemorzsolódás között”. Majdnem mindenki, aki már legalább három éve előfizető, szokott szövegekre keresni (98%); viszont az átlagnál jóval alacsonyabb (60%) volt a szövegeket keresők aránya azok között, akik lemondták korábbi előfizetésüket.

Továbbá a megkérdezettek 55%-a mondta azt, hogy nagyobb eséllyel fizetne elő olyan stream szolgáltatásra, amelynek vonzó, dalszövegekkel kapcsolatos funkciói vannak; főleg a fiatalok között voltak olyanok, akik jelentős újításokat várnak a szolgáltatóktól ezen a téren.

Míg 2017-ben úgy tűnt, hogy a nagy versengés a playlistek területén van, 2018-ban az egyéb, kiegészítő funkciók is előtérbe kerülhetnek az egyre élesedő versenyben, és így azok a szolgáltatók, amelyek megfelelő innovációval tudják kiszolgálni a felhasználók jól kimutatható igényét, komoly előnyre tehetnek szert – szól a Midia végkövetkeztetése.

Arról, hogy a magyar zenehallgatók számára milyen fontosak a szövegek, az Artisjus készített közvéleménykutatást a #mutimithallgatsz kampány keretében.

midia lyrics

Forrás: MidiaCategories: Hírek

Tags: , ,

1 reply

Trackbacks

  1. A dalszövegek egyre nagyobb jelentőséget kapnak a digitális világ térhódításával párhuzamosan – Music Industry Magyarország

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: