Dal+Szerző Playlist #40: Induló előadók a Hangfoglaló Programban

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify – Deezer – YouTube

Tavaly ősszel hirdették ki a Hangfoglaló Program (ex-CSTP) által két-kétmillió forinttal támogatott húsz kezdő előadót. Playlist rovatunkban a legtöbbjüket már bemutattuk itt, illetve itt – különféle okokból az utolsó hat zenekar idénre csúszott. (Nem szerepel egyik Playlistben sem a több jónevű zenekar tagjaiból összeállt, afrobeatet játszó The Mabon Dawud Republic, hiszen még nincs nincs megjelent számuk, csak több, nagysikerű koncertet adtak; illetve a SONYA, akikről itt írtunk.)

Telma Lincoln & Minimyst

A Minimyst sokáig Mészáros István énekes-dalszerző-producer vezette projektként indult, majd zenekarrá bővült. Több, elég szép kritikai visszhangot kapó EP-t jelentettek meg, több különböző vendégénekesnővel. Az Anima Sound System jelenlegi felállásában is éneklő, ghánai származású Telma Lincoln nemrég csatlakozott az együtteshez, így a név is megváltozott. Mészáros István downpopként határozza meg a zenéjét (“már nem emlékszem, hogy mi ragasztottuk magunkra, vagy valamelyik zenei újságíró találta ki, de mindenesetre ezzel azonosulni tudtunk” – mondja); vagyis a downtempo műfaj elektronikus megoldásai és a popzene dallamai találkoznak a számokban.

HonlapFacebook

Telma Lincoln and Minimyst: Promises

Az eddig megjelent egyetlen közös dal sok, kifejezetten tánczenei megoldást alkalmaz, bár tempója elég lassú. (Nincs a stream oldalakon.)

A dal regisztrációja folyamatban.

Minimyst feat. Manoya: Birdhouse

A Minimyst korábbi EP-iről a legsikeresebb (a YouTube-on több mint 30 ezres nézettségű) dal, amiben Manoya, vagyis Hodosi Enikő a vendégénekesnő. (Hozzá kell tenni, hogy a The Uncatchable című szám Zoohacker-remixe még népszerűbb.)

Zene, szöveg: MÉSZÁROS ISTVÁN. ISWC kód: T-007.213.376-6

Ham Ko Ham

A négytagú zenekar autentikus roma zenét, annak különféle változataiból egyaránt merítve, és bemutatkozásukban hangsúlyozzák, hogy “követik a folklór állandó változásait.” A Ham Ko Ham – amelynek neve azt jelenti: “vagyunk, akik vagyunk” – a folkzenekaroktól eltérő utat választott, amikor előbb az X Faktorba, majd A Dalba is jelentkeztek. Első lemezükön már dolgoznak, egyelőre kevés videójuk van, azok viszont a tévés szerepléseknek is köszönhetően nagy nézettséget értek el.

Facebook

Ham Ko Ham: Ellopták a biciklim

Bár a szöveg több “szerencsétlenségről” beszámol, valódi vidám bulizós szám ez, amihez egy Wartburgot is felvonultató klip készült, a nézettsége már a hétmilliót közelíti.

Bármerre jársz

Ezzel a számmal indultak A Dalban; klipje rövid idő alatt majdnem félmilliós nézettséget ért el a YouTube-on. (Nincs fent a stream oldalakon.)

The Beans

Az angolul éneklő pécsi zenekar az amerikai, “fésületlen, harapós” garázsrock műfajban alkot, “olyan átéléssel és állandó vijjogással, benyögésekkel, huhogással, hogy élvezet hallgatni” – írta az Index, amikor 2016-os The Glitch című bemutatkozó lemezüket az év legjobbjai közé választotta (több más zenei portálhoz hasonlóan). A Hangfoglaló Program támogatásával készítik második lemezüket, tavasszal tervezik megjelentetni, aztán európai turnéra indulnak.

Facebook

Ghost

A Glitch nyitó száma némi gótikus felhangot is ad a garázsrocknak, a címnek megfelelően.

Zene, szöveg: VIDA ÁRON. ISWC kód: T-007.265.969-8

Woman

A nagylemez óta ez az új szám jelent meg, ami egyben egy új, szintetizátorral kiegészült felállás bemutatkozása. Meglehetősen nyers, a hozzá összevágott animációk is erős idegzetűeknek valók.

A dal regisztrációja folyamatban.

Keresztkérdés

A név szójáték, arra is utal, hogy a zenekar a keresztény üzenetet kívánja közvetíteni a hiphop és más popzenei formák segítségével. (Felhívják a figyelmet arra, hogy ne számítsunk “medencés, aranyfukszos klipekre, vagy értelmetlen kínrímekre”.) Élő zenekar kísér egy rappert és két énekesnőt. 2015-ben jelent meg Szintet lép című nagylemezük. Szerepeltek a Ki Mit Tube? tehetségkutatón, 2017-ben pedig az első keresztény zenei díjátadón ők kapták a legjobb zenekarnak járó Szikra díjat. A Hangfoglaló támogatásával egy új EP-t szeretnének rögzíteni.

HonlapFacebook

Szívedbe

A vidám, bulis szám nem a szerelemről szól: ami a “szívedbe költözött”, az “valami apró csoda”, és amikor “töltény repül” a szövegben, akkor az is a keresztény üzenet, ami “a lelkedig halad”.

Zene, szöveg: FERENCZ PÉTER, KÜBLER DÁNIEL. ISWC kód: T-007.239.347-5

Elrettenő példa

Ezt a számot a Szintet lép nagylemezről a Balcony TV videósorozat keretében is eljátszották egy budapesti háztetőn. A másiknál jóval hangsúlyosabb az elektronika jelenléte a kíséreten.

Zene, szöveg: FERENCZ PÉTER, KÜBLER DÁNIEL. ISWC kód: T-007.238.983-3

Meg Egy Cukorka

 

Az alternatív rockon belül a magyar hagyományokat követő vonalról indultak, de idővel egyre több brit hatás került a budapesti trió zenéjébe – az a fajta rock, ami ott rádióbarátnak számít. “Egyes dalokban egy durva punk ösztönlény, máshol pedig érzékeny bölcsész-filozófus-költő” – jellemzik magukat. Egy EP-t és több single-t jelentettek meg, számos tehetségkutatón szerepeltek jól, például a első felvételükkel a Petőfi Rádió Saját Zenéd versenyén nyertek.

Facebook

Sötét lett

A dalt a Recorderen mutatták be, ahol rendhagyó módon a producer Szabó Szebásztian mesélt a dalról. “Napokig dúdoltam magamban a refrén dallamát. Az a borongós keseröröm. Az ember gyorsan tud azonosulni vele.” A felvételeken emlékezetes volt “a szenvedély, ahogy a ‘gyerekek’ eljátszották a dalt. Amikor Barna énekelt, egy picit meghalt, aztán visszajött és még kétszer meghalt a felvétel alatt.”

A dal regisztrációja folyamatban.

Úgykellesz

A Zsákutcák című EP-n hallható szakítós – és közben meglepő húzással politikai kiszólásokat is elejtő – dal, ami azért zenéjében elég könnyed és laza.

Zene, szöveg: HÁRS GYÖRGY BARNA. ISWC kód: T-007.250.394-6

Idegen

A zenekar nem szeretné besorolni magát, önjellemzésében inkább azt írja: “Az Idegen semmiről sem hazudik, nincs felesleges sor, sem hang. Az Idegen olyan underground élményt nyújt, amitől nehezen kapsz levegőt, minden szorongásod a tánctérbe taposod és velük üvöltöd, hogy ‘nincsen több félelem’.” Azért azt elmondhatjuk, hogy az alternatív rock hagyományához tartoznak. Eddig egy nagylemezt jelentettek meg Borda Mint Rács címmel. Megnyerték a Müpa Garázsband fesztivál közönségszavazását.

Facebook

Barátság

Meglepő hangulati párosítás: a dal könnyednek tűnik, de végig ott bújkál benne valami, ami aztán a végén egy zúzósabb részben tör felszínre.

A dal regisztrációja folyamatban.

Hideg

Melankólia és zúzás váltakozik ebben a klipes dalban, ami néhány meglepő fordulatot is tartogat.

Zene, szöveg: DENCS DOMINIK LÁSZLÓ, KUNICS OLIVÉR. ISWC kód: T-007.278.255-8

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: