Ugyanaz a banalitás kétszer, az nem plágium

Taylor Swift ellen számos plágiumvádat emeltek már; a legutóbbit a Shake It Off című 2014-es sláger kapcsán, amit az énekesnő, valamint Max Martin és a nála csak kicsivel kevésbé sikeres svéd dalszerző-producer, Shellback írt. A felperes két szintén keresett dalszerző: Sean Hall Justin Bieber, Lionel Richie, Pink és a Maroon 5 számain, Nathan Butler pedig a Backstreet Boys, Christina Milian, Aaron Carter és Victoria Beckham dalain dolgozott. Szerintük a 2001-ben a 3LW lánycsapatnak írt Playas Gon’ Play című daluk refrénjéből plagizáltak a Shake It Off szerzői. A kérdéses részek: “Playas, they gonna play / And haters, they gonna hate” – 3LW “‘Cause the players gonna play, play, play, play, play / And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate” – Taylor Swift.

A bíró azonban elutasította a keresetet. Mint írta, “2001-ben az amerikai populáris klutúrát már áthatották a player és a player hater fogalmai. Az az elgondolás, hogy az emberek a maguk lényegi természetének megfelelően cselekszenek, egy kicsit sem kreatív, hanem banális. Az állítólagosan plagizált szövegek olyan rövid frázisok, amikből hiányzik az eredetiség és a kreativitás olyan minimuma, ami kiérdemelné a szerzői jogi védettséget.”

A bíró néhány pikírt megjegyzéssel kísérve, “hatalmas türelmében” engedélyt adott arra, hogy a felperesek kiegészítsék keresetüket, “noha rendkívül szkeptikus” azzal kapcsolatban, hogy menthető volna az ügyük. Hall és Butler ügyvédje azonban nem erre készül, hanem fellebezésre, szerinte ugyanis a bíró hibát követett el, amikor saját maga döntött a szövegek eredetiségének kérdésében, ahelyett, hogy szakértőkre támaszkodott volna.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: