Ugyanaz a banalitás kétszer, az nem plágium

Taylor Swift ellen számos plágiumvádat emeltek már; a legutóbbit a Shake It Off című 2014-es sláger kapcsán, amit az énekesnő, valamint Max Martin és a nála csak kicsivel kevésbé sikeres svéd dalszerző-producer, Shellback írt. A felperes két szintén keresett dalszerző: Sean Hall Justin Bieber, Lionel Richie, Pink és a Maroon 5 számain, Nathan Butler pedig a Backstreet Boys, Christina Milian, Aaron Carter és Victoria Beckham dalain dolgozott. Szerintük a 2001-ben a 3LW lánycsapatnak írt Playas Gon’ Play című daluk refrénjéből plagizáltak a Shake It Off szerzői. A kérdéses részek: “Playas, they gonna play / And haters, they gonna hate” – 3LW “‘Cause the players gonna play, play, play, play, play / And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate” – Taylor Swift.

A bíró azonban elutasította a keresetet. Mint írta, “2001-ben az amerikai populáris klutúrát már áthatották a player és a player hater fogalmai. Az az elgondolás, hogy az emberek a maguk lényegi természetének megfelelően cselekszenek, egy kicsit sem kreatív, hanem banális. Az állítólagosan plagizált szövegek olyan rövid frázisok, amikből hiányzik az eredetiség és a kreativitás olyan minimuma, ami kiérdemelné a szerzői jogi védettséget.”

A bíró néhány pikírt megjegyzéssel kísérve, “hatalmas türelmében” engedélyt adott arra, hogy a felperesek kiegészítsék keresetüket, “noha rendkívül szkeptikus” azzal kapcsolatban, hogy menthető volna az ügyük. Hall és Butler ügyvédje azonban nem erre készül, hanem fellebezésre, szerinte ugyanis a bíró hibát követett el, amikor saját maga döntött a szövegek eredetiségének kérdésében, ahelyett, hogy szakértőkre támaszkodott volna.



Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading