Új állami elismerés a könnyűzenének: Máté Péter-díj

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán jelentette be, hogy “a könnyűzene és a jazz területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó előadóművészeknek Máté Péter-díjat alapítunk. Máté Péterről nevezzük el ezt a díjat, mert szeretnénk az elismerésünket és a megbecsülésünket kifejezni azok a zenei előadóművészek iránt, akik a mindennapjainkat zenével töltik meg.” A miniszter szerint az eddig meglévő zeneművészeti díjakban aránytalanság volt a komolyzenészek javára, a könnyűzenei előadók háttérbe szorítva, elvétve jutottak elismerésekhez. A Máté Péter-díj ún. állami művészeti középdíj, emlékéremmel, oklevéllel és pénzjutalommal jár, és díjazottjai jogosulttá válnak az érdemes vagy kiváló művész elismerésre is.

Az első Máté Péter-díjakat március 15. alkalmából már idén átadják három személynek. Az idő rövidsége miatt erre most nem vártak külön nevezéseket, hanem a Liszt Ferenc-díjra felterjesztett könnyűzenei és jazzelőadók közül kerülnek ki az első jutalmazottak. A díjat megítélő bizottság öt tagja négy-négy évre kapott mandátumot: Frenreisz Károly zenész, zeneszerző; Horváth Gergely rádiós szerkesztő, a Hangfoglaló Program Kollégiumának tagja ; Zsoldos Béla, a Zeneakadémia jazz tanszakának docense; Tóth Tibor, a Music Hungary főtitkára, a Hangfoglaló Program Kollégium tagja. További egy tagot a bizottságba a Magyar Művészeti Akadémia nevez majd ki.Categories: Hírek

Tags: ,

1 reply

  1. Nekem is volna jelöltem. Lovag Anatole Hongrois életműdíjas művész. Arany, gyémánt diplomás, és több tucat érdemei , elismerései vannak. A youtubon több mint 100 zenei alkotása, dalai vanna ami 14 musicalt takar. Zeneszerző, író és költő híresség, több mint 70 regénye ismert, több mint 30 országban ismerik, hallgatják zenéit, dalait. Ha valaki ismer hasonló művész, nosza, írja meg. Ez a művész igazán megérdemli a magyar emberek elismerését. Egy pár dalt azért mellékelek.
    https://www.youtube.com/watch?v=_8k3cy4jGLY

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: