ABC, ami a gyerekek fantáziájára és kreativitására is hat – Orbán Tamás Betűvető projektje

Orbán Tamás Artisjus-díjas dalszövegíró – akinek különleges szövegíró óráiról, táborairól itt írtunk – új, kisebb gyerekeknek való projektet kezdett Betűvető címmel, az NKA támogatásával. A betűk játékos megtanítását szolgáló sorozatot így mutatja be a Dal+Szerző blog olvasóinak:

“Az eddigi ABC-vel foglalkozó dalokkal vagy versekkel szemben nálunk nem az ABC betűivel való alliteráción van a hangsúly, hanem a betűk alakjának vizuális asszociációján. A Betűvető elsősorban nem tárgyi információkat ad át a gyerekeknek, hanem képi kapcsoló kódokat, amivel hamarabb tudják memorizálni a betűket. Itt a dal és a szöveg csak keret és aláfestés abban a játékban, ahol az A betű egy ház vázszerkezetéhez vagy egy havas hegycsúcshoz hasonlít. Mi egy audiovizuális csomagot hoztunk létre, amelyben az iskolakezdő gyerekek kapnak egy fülbemászó dalt és egy vizuálisan gazdag grafikai klipet több, egymáshoz kapcsolódó, de önállóan is teljes szóalkotó dal kapcsán, amelyet ha többször megnéznek, akkor érzelmi és képi kapcsolódásokat kapnak az ABC egyes betűihez, amelyeket már kognitív módon fognak kezelni az írás-olvasás feladataik alkalmával. Ergo, a Betűvető sokkal inkább az oktatáshoz használható kiegészítőanyag, amely a fantáziájukra és kreativitásukra is hat, mintsem egy újabb könnyűzenei Zengő ABC Móra után szabadon.

Az ötletgazda, a zeneszerző, az operatőr, a rendező, a vágó, a fényelő szerepkörben is én tiszteletlenkedtem, így nem csak mint szövegíró érzem sajátomnak a produkciót, hanem mint szülő is, aki nagy lelkesedéssel mutatja be az általam is favorizált élményalapú oktatásnak egy zenei és képi nyelven megfogalmazott szeletét.

A Betűvető egy hosszútávú terv, amely során szeretném legalább az angol ABC 26 betűjét integrálni a dalokba, amelyre a kidolgozott koncepció alapján 10 dal elég is lenne. Ehhez kapcsolódik majd gyakorlófüzet, tervezem interaktív workshopok megrendezését, de egyelőre a YouTube-ra szánt csomag teljes kidolgozása a cél. Közben természetesen tárgyalok gyerekcsatornákkal is, akik nyitottak az innovatív, új megközelítésekre is ezen a téren.

Most elkészült az NKA támogatásával a 4 dalos alapcsomag. A BABA, MACI, DOB szavak dalai mellett a VONAT jelenik még meg márciusban. Ezzel kínálunk két könnyű, egy közepes, egy nehezebb szóalkotó gyakorlatot a kicsiknek. A Betűvető teljes repertoárja 10 dalra van tervezve az idei évre, de 2 új, másik tematika már előkészületi fázisban van ugyanezen megvalósítási formában. A Betűvetőnél Bakó Kriszti, Juhász Attila, Rieger Attila és Sümeghi Toma voltak a zenésztársak, Szabó Viki és Szabó Hunor vokáloztak, Bulyáki Zsuzsi pedig rajzolt. Ezt a projektet velük szeretném végigvinni, ha már ilyen sikeres lett az anyag bemutatkozása is a közreműködésükkel.”



Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading