Dal+Szerző Playlist #43: Fonogram-díj

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg; kérdéseket, észrevételeket erre az e-mail címre várunk.

Az eheti playlistek:

Spotify – Deezer – YouTube

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Ahogy tavaly és 2016-ban, idén is bemutatjuk a Fonogram-díj magyar nyerteseit (kivéve az életműdíjas Omegát, mert az ő bemutatásuk szétfeszítené a kereteket). A nyertesek teljes listája itt található, a díjról, odaítéléséről itt lehet bővebben olvasni.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele: PETER KOVARY & THE ROYAL REBELS – Halfway Till Morning (Music Fashion Art & Management)

Kőváry Péter a neo tagjaként lett ismert, onnan kilépve visszatért régi szerelméhez, a klasszikus rockzenéhez. Díjazott albuma “akár születhetett volna 1972-ben is, bár megszólalásban, hozzáállásban azért belecsempésztünk mai érzéseket is, persze szigorúan csak amennyire azt a műfaji keretek és a jó ízlés engedi” – mondta róla. It’s A Riot című számuk A Dalban is szerepelt. Nagyon izgalmas interjút adott tavaly a Grungery-nek zeneipari kérdésekről; többek között ezt mondta: “A rockzenekarok menedzselése itthon még mindig pár lépéssel hátrébb tart, mint a pop produkcióké. Sokszor azt látom, hogy pop projektek esetén már egy dal köré fel tudnak építeni egy óriási hype-ot, ami persze legtöbbször csak egy lufi, ami hamar kipukkan. A rockzenekaroknál pedig több album után sem tart ott a banda, ahol kellene, mert nem tudják , vagy nem merik meglépni a megfelelő lépéseket.”

It’s A Riot – Zene és szöveg: Kőváry Péter. ISWC kód: T-007.277.812-1

Az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele: HEINCZ GÁBOR ‘BIGA’ – Gátlás sztriptíz (Schubert Music Publishing)

A számos zenekarban megfordult, a 2012-es A Dalban a nagyközönséget meghódító Heincz Gábor ‘Biga’ szerepelt már rovatunkban, amikor nagylemezének címadó száma a 2016-os őszi rádiós toplistán a 9. helyre került.

Gátlás sztriptíz – Zene: Heincz Gábor, Szabó Zoltán. Szöveg: Heincz Gábor, Tariska Szabolcs. ISWC kód: T-007.278.908-2

Az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele: GUSTAVE TIGER – Chaste And Mystic Tribadry (Tom-Tom Records)

Az art-punknak (vagy éppenséggel “katedrális punknak”) besorolt zenekar először akkor szerepelt rovatunkban, amikor a nemzetközi showcase-fesztiválokra utazó zenekarokat mutattunk be; majd a kritikusok 2016-os kedvenceinek listáján is.

Thermidor – Zene: Szabó Miklós Csaba, Dorozsmai Gergely. Szöveg: Szabó Miklós Csaba. ISWC kód: T-007.269.389-0

Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele: BRAINS – Életlen / Keep Burning (Beats Hotel Records)

Az élő hangszerekkel játszott drum and basst, illetve olykor ezzel szomszédos stílusokat (pl. dubstep) játszó Brainst itt mutattuk be, amikor 2016-ban Fonogram-díjat nyertek.

Életlen – Zene: Varga Norbert, Lukács Levente. Szöveg: Kéri András. ISWC kód: T-007.288.294-0

Az év hazai rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele: GANXSTA ZOLEE és a KARTEL – K.O. / Heroin (Szerzői kiadás / Hunnia Records & Film Production)

Öt év kihagyás után jelentkezett nagylemezzel a magyar hiphop úttörő csapata, a MOL-kutakon kapható K.O. egy hét alatt aranylemez lett. Húsz év után tért vissza a csapatba Lory B, és vendégként is többen szerepelnek a számokban, többek között Funktasztikus, Curtis és az itt bemutatott Fish! rockzenekarból Kovács “Senior Hal” Krisztián.  (A Heroin az 1997-es, idén januárban vinylen megjelent Jégre teszlek album egy számának új, élő zenekarral, fúvósszekcióval felvett változata.)

Legendák – Zene: Tóth Lóránt, Marosi Z. Tamás, Kovács Dávid. Szöveg: Zana Zoltán, Kalmár László, Tóth Lóránt. ISWC kód: T-007.296.040-7

Az év felfedezettje: SOULWAVE (Universal Music Hungary)

A 2007-ben alakult, 2013-ban újraalakult, nagyívű folkos pop-rockot játszó Soulwave-et itt mutattuk be, miután Kalandor című daluk a 2016-os őszi rádiós toplistára felkerült (és még a következő két listán is a 20 legnépszerűbb magyar dalok közé került). Tavalyi dalaik közül a Szaladok aratott nagyobb sikert a rádiókban: a 15. helyig jutott.

Szaladok – Zene: Huszár Ádám, Holdosi Attila, Szabó Ferenc, Fodor Máté, Góczán Gábor. Szöveg: Fodor Máté. ISWC kód: T-007.280.822-0

Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele: ØRDØG – Sötétanyag (EDGE Records (HMR Music Kft.))

A Superbutt utódzenekaraként alakult, a hard rock, heavy metal és modern metal stílusjegyeit keverő zenekar először itt szerepelt rovatunkban, majd a díjazott album megjelenése után még egyszer itt.

Sátántangó – Zene: Szűcs Péter, Mahboubi Salim, Szentpéteri Zsolt. Szöveg: Vörös András. ISWC kód: T-007.277.830-3

Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele: MESZECSINKA – Álomban ébren (NarRator Records)

Az Oláh Annamária énekesnő és a Korai Örömből is ismert Biljarszki Emil multiinstrumentalista által alapított zenekar (amelyben már a többi tag is részt vesz a dalszerzésben: Krolikowski Dávid, Vajdovich Árpád és vendégként Karen Arutyunyan) többféle népzenéből merít, de a világzene amúgy tág kereteit is szétfeszíti pszichedelikus, misztikus-rituális hangulatú zenéjével. Nem véletlen, hogy a neves világzenei lap, a Songlines azt írta az albumról: “a világegyetem végét ünneplő rave party filmzenéje”. Sokat turnéznak Európában és a tengeren túl is.

Nehéz – Zene: Biljarszki Emil, Krolikowski Dávid, Oláh Annamária, Vajdovich Árpád, Arutjunjan Karen Gamletovich. ISWC kód: T-007.273.391-5

Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele: POLGÁR PETI – HUN a Peti (HungaroSound)

A 2002 óta rádiózó, mulatósparódiák mellett más műfajokat is kifigurázó Polgár Peti a paródiákat bemutató Playlistben szerepelt. Díjazott lemezének nyitó “ízes, magyaros” és (nem) trágár számával állítólag A Dalba is benevezett.

Hun a dal – Zene és szöveg: Pacsai Márk, Polgár Péter. ISWC kód: T-007.255.129-1

Az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele: IRIGY HÓNALJMIRIGY – Origó (Pápai Joci) / Darabokra törted a számom / Ma van a szülinapom (Alma Paródia) (Gold Record)

Az 1990-ben, poénból indult zenekarral természetesen szintén a paródiákkal foglalkozó Playlistben volt szó. A díjazott három szám közül kettő az utóbbi évek legnagyobb YouTube-slágereiből készült, a harmadik az Alma a videómegosztó korábbi éveiben a toplistákról kivakarhatatlannak tűnő szülinapos számából.

Darabokra törted a számom – a paródia bejelentése még folyamatban. Az eredeti dal szerzője Demjén Ferenc (zene és szöveg), a paródia alapjául szolgáló feldolgozás szerzői: Marsalkó Dávid,  Járai Márk, Papp Sámuel és Prifer Barnabás. 

Az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele: FARKASHÁZI RÉKA ÉS A TINTANYÚL – Igazi karácsony (Kolibri Kiadó)

A színésznőként, műsorvezetőként is ismert Farkasházi Rékát és zenekarát már röviden bemutattuk tavaly, amikor szintén ők nyertek ebben a kategóriában. Az Igazi karácsony nemcsak zene, hanem hangjáték és mesekönyv is (a mesét Boldizsár Ildikó írta). Az a bevételekből a Kolibri Kiadó a súlyos betegségből gyógyuló gyerekek kortársaik általi tanítását segítő KórházSuli programot támogatta.

Igazi karácsony – Zene és szöveg: Kálmán Tamás. ISWC kód: T-007.292.251-0

Az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele: TRIO MIDNIGHT, SZAKCSI LAKATOS BÉLA, TONY LAKATOS – To Meet Again (Songs Of Pál S. Gábor) (Tom-Tom Records)

A magyar jazz egyik legismertebb, legsikeresebb formációja és neves vendégeik a magyar táncdalszerző, Gábor S. Pál örökzöld dalait idézik meg jazz verzióban ezen az albumon. A cím a Találkozás egy régi szerelemmel című számra utal. (A YouTube-on nem található meg.)

Találkozás egy régi szerelemmel – Zene és szöveg: Szenes Iván, Pál S. Gábor. ISWC kód: T-007.004.406-2

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: