Majka újra az élre került, és már a rádiók is játsszák – 2017-18. téli toplisták

Friss toplistáinkon a legizgalmasabb fejlemény, hogy három és fél év után ismét Majka áll a YouTube-lista élén, most szólóban – ráadásul már a rádiók is játsszák a slágerét. Burai Krisztián és MISSH szerepel a legtöbb, a videómegosztón népszerű dalban. Halott Pénz viszont most csak a rádiós toplistára került fel; de szerinte a videó amúgy is visszaszorulóban van a streamhez képest.

2017 tavaszán jött össze először egy háromhavi időszak alatt tízmillió fölötti nézettség egy magyar zenei videónak (akkor ez az Origo volt, lásd elemzésünket), azóta pedig mindegyik toplistánk élén 10 millió fölötti videó állt, legutóbb, ősszel három is. Télen ismét csak egy videónak sikerült átlépnie ezt a határt (a top 20 összesített nézettsége is csökkent), ami mögött viszont kifejezetten érdekes történet van.

Majka Mindenki táncol /90’/ című videója még október végén került fel a YouTube-ra, és még így is be tudott kerülni az őszi toplistánkra (magasabb napi átlagnézettséggel, mint a téli volt). Mint akkor írtuk, ezzel nagyjából egy időben a Partykarantén című száma a rádiókban futott jól, Majka mégis a Facebookon panaszkodott, hogy az új dalt nem játsszák a rádiók (pontosabban a programigazgatók elérhetőségét kérdezte rajongóitól). Nos, azóta bekerült a rádióba is: télen a harmadik legtöbbet játszott magyar szám volt, egyben az időszak legsikeresebb új száma. (A heti, nemcsak magyar előadókat tartalmazó toplistákon egészen a 2. helyig is eljutott.) Majka és a rádiók viszonya közismerten nem volt mindig rózsás; meglátjuk, hogy új korszak kezdődik-e.

Ez egyébként három és fél év, vagyis 2014 nyara óta első Majka-szám a YouTube-lista élén, ráadásul az első, amit szólóban jegyez. Listáinkon, amiket pont a Belehalok akkor precedens nélküli, a nagyközönséget a YouTube hatalmára ráébresztő sikere idején kezdtünk el összeállítani, eddig a következő dalokkal vezetett: Belehalok (Majka, Curtis, BLR), Nekem ez jár (Majka, Curtis, BLR feat. Pápai Joci), Elvitted a szívemet (Majka & Curtis), Csak te létezel (Majka & Curtis).

toplista_dalszerzo_25_2017-2018tel

A képre vagy ide kattintva nagyban is megnézhető a 3GM, a Mahasz és a Zeneszöveg.hu közreműködésével készült lista.

A YouTube-listán ráadásul a Mindenki táncol Irigy Hónaljmirigy-féle paródiája is megtalálható. Ez az egyike a nyolc új számnak, amik közül négynek Burai Krisztián és Missh az előadója, különféle felállásokban másokkal együtt. (Burai Krisztián a második helyre feljött Opitz Barbi-számban is szerepel, Missh pedig még a 18. helyen is megtalálható). Új továbbá az amúgy régi ismerős AK26 száma; a tesvérduó egyik tagja, Hiro pedig még mindig ott van szólóban is a legnépszerűbbek között a Cristiano Ronaldóval. (Az azóta kijött számai között a Szívtelen a legnépszerűbb, de nézettsége nem volt elég a top 20-hoz.)

Rúzsa Magdolnának legutóbb 2016 nyarán volt olyan slágere, ami a rádiókban és a YouTube-on is a legnépszerűbbek tudott lenni; a Mosd fehérre című dalnak most ismét összejött ez. Viszont Halott Pénznek az Ahol a május földet ér című dala a második olyan, ami pedig a rádiós listára felkerült, a YouTube top 20-ba viszont nem fért be.

Ott van viszont a három szám között, amik a stream listára egyáltalán be tudtak kerülni a heti top 40-ekbe a külföldi előadók mellé. Marsalkó Dávid zenekarvezető a 24.hu friss interjújában érintette is a videók és a stream témáját: “Ma már a klipek dominanciája sem olyan erős, bár nagyon mennek még a szöveges videók, de a streaming erősödött fel borzasztóan, és még fokozódni fog, mindenki telefonon hallgat már zenét. A mi közönségünkön is azt látom már, hogy jóval kevesebb zenét hallgat YouTube-on, mint korábban: esetleg a klipet megnézi, vagy egyszer meghallgatja, hogy tetszik-e neki, de utána átmegy Spotify-ra vagy valamelyik streamoldalra, ez különösen az edukáltabb közönségre jellemző.” (A még mindig túl rövid stream lista a fenti ábrán nincs rajta, csak az alább letölthető fájlban. A három szám között az első a Mindenki táncol, a második az Ahol a május földet ér, a harmadik az AK26: Blöff.)

Az albumlista a szokásos képet mutatja (mint ahogy az összes toplista is a szokásos előadókkal van tele): az élen Tankcsapda, a második helyen Ákos, mindketten két lemezzel vannak itt; valamint sok rock, kevesebb hiphop és egyéb (pl. Budapest Bár). Szokás szerint sok a válogatás és koncertfelvétel; bár az új dalokat tartalmazó sorlemezek aránya volt már sokkal rosszabb is (2016 nyarán a húsz között öt ilyen, abban az évben megjelent album volt), viszont abban a majdnem négy évben, amióta a háromhavi albumlistákat is közöljük, nem volt még ezen ennyi koncertalbum: öt is ott van a legkelendőbbek között.

Előző téli listánk elemzésében megjegyeztük, hogy milyen sokan keresnek karácsonyi dalszövegekre vagy a – nemrég átalakult – Zeneszöveg.hu-n, vagy egy keresőn, ahonnan aztán az első találat rendszerint ide irányítja őket. A mostani listán a 20 legkeresettebb dalszöveg között már 11 téli vagy ünnepi témájú.

A lista innen letölthető .xlsx formátumban is.

A YouTube-toplista egy playlistben:

Ugyanez a Spotify-on – hiányoznak róla a következő dalok: Lyukas cipő, Buli Buli, La kamav (Őt szeretem), Mindenki táncol paródia, Hideg tél, Késő…

 

A rádiós toplista a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: