Ozzy Osbourne piactorzító magatartás miatt perli a koncertipar óriását

Tavaly nyáron álltak elő a brit független fesztiválok azzal, hogy az élőzenei iparág óriáscége, a Live Nation exkluzív szerződésekkel torzítja a piacot (bővebben lásd e cikkünket), és versenyhivatali vizsgálatot követeltek. Most pedig Ozzy Osbourne piactorzító magatartással vádolta meg és perelte be a másik nagy multinacionális koncertipari céget, az AEG-t.

A legendás énekes azt állítja, hogy az AEG a trösztellenes törvény előírásait megszegve megpróbálta összekötni a londoni koncertjének helyszínét a Los Angeles-ivel. Arról van szó, hogy Londonban egy ilyen méretű turnét csak egyetlen helyre lehet vinni, a város legnagyobb fedett helyszínére, vagyis az O2 Arenába. Az AEG által erőltetett megkötés szerint (ami “annyira szemtelen és explicit, hogy még neve is van: Staples Center Commitment” – olvasható a vádiratban) csak akkor léphet fel egy művész az AEG tulajdonában lévő O2-ben, ha egyben elvállalja, hogy Los Angeles-i koncertjének a Staples Center lesz a helyszíne (szintén az AEG tulajdona).

Azonban Londonnal ellentétben ott egy másik helyszín is szóba jöhetne, a Forum (az AEG riválisa, a Live Nation, valamint a Madison Square Garden Company közös tulajdona). Tehát a Los Angelesben fellépő művészek “élvezhetik a két helyszín közötti piaci verseny előnyeit” – azonban az AEG ezektől az előnyöktől a korlátozó szerződéssel megfosztotta Ozzy Osbourne-t.

Ozzy Osbourne szerint nem kizárólag a pénzről van szó, hiszen a helyszín megválasztása egyben a művészi szabadság része is. A bíróságtól így nem csak anyagi kompenzációt vár, hanem egyben azt is, hogy tiltsa meg az AEG-nek a “Staples Center Commitment” végrehajtását nemcsak az ő esetében, hanem minden más turnéra vonatkozóan is.

Az AEG vezetője, Jay Marciano alaptalannak nevezte a vádakat, és azt nyilatkozta, hogy állnak elébe annak, hogy a bíróság “alaposan megvizsgálja a globális élőzenei piacot, ezen belül is a mi és a versenytársaink gyakorlatát. Az AEG mindig is a művészek érdekeit helyezte előtérbe. Ugyanakkor reagálnunk kell a versenytársaink, specifikusan a Live Nation és a Madison Square Garden lépéseire. Az, hogy az egyenlő feltételekkel működő piacért harcolunk, éppen hogy a tisztességes piaci verseny lényege”. A Los Angeles-i két nagy helyszín közötti harcok már korábban elkezdődtek, és ha nem is bíróságon, de elhangzott, hogy a Forum és a New York-i Madison Square Garden helyszín között ugyanolyan kapcsolat van, mint amit az Ozzy Osbourne által kifogásolthoz hasonló szerződésbe foglaltak.

ozzy osbourne no more tours 2Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: