Dal+Szerző Playlist #44: Téli toplisták

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg.

Az eheti playlistek:

Spotify – Deezer – YouTube

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Szokás szerint a toplistáink megjelenése után bemutatunk ezekről néhány előadót. Mivel 2017-18 telén nem szerepelt új előadó sem a YouTube, sem a rádiós listán, ezért három, a videómegosztón népszerű, listáinkon gyakran visszatérő előadót választottunk ki. Bemutatjuk pályájuk kezdetét, néhány fontos állomását és legújabb sikereiket is.

Figyelem! Az átlagosnál jóval több szókimondó, helyenként kifejezetten durva szövegű dal található a Playlistben.

Majka

Majoros Péter a Való Világ című valóságshow-ban tűnt fel, azonban sok társával ellentétben hamar sikerült túllépnie ezen a szerepen. Első albumát még Dopeman csapata, a La Mafia Familia tagjaként készítette, majd kettejük összeveszésével sokat foglalkozott a média. Lemezei, klipjei rendre sikeresek lettek, majd jött a Belehalok, amivel tarolt a YouTube-on. (Jellemző, hogy a korabeli hírekben milyen tévedések szerepeltek: sokszor lehetett olvasni, hogy sokmillióan “töltöttték le” a számot, illetve volt, aki csalásra gyanakodott, amikor például a 10 milliót elérte a nézettség, hiszen nem lehet, hogy minden magyar meghallgatta a dalt. Egyébként már az 50 milliót is átlépte a videó.) Majka számos más szerepben látható-hallható volt még: műsorvezetőként, színészként stb. Itt az első három lemezéről mutatunk be egy-egy dalt, valamint legutóbbi sikerét, ami az ötödik a YouTube-listáink élén, és már a rádiókban is szól.

Facebook

Az ózdi hős

A még Majka Papa néven kiadott első album címadó száma, amolyan “névjegy”, ami a hiphopra jellemző módon erősen összeköti a rappert szülővárosával. A vendég Tyson, a zeneszerző Kicsi Dope.

Zene: Pityinger Péter. Szöveg: Majoros Péter, Váradi József. ISWC Kód: T-007.029.617-1 

Tündi bündi

Történt, ami történt című második album egyik slágere, ami fülbemászó refrénje és vicces hangvétele sokakat eltalált, akiket a keményebb rap nem. Igaz, hogy a szövegben elhangzik, hogy “Én nem vagyok, apám, hímsoviniszta”, de ettől még problémásnak tekinthető e szempontból a szöveg – igaz, az önironikus hangvétel (főleg a videóban) enyhíti ezt.

Zene: Egry Levente. Szöveg: Majoros Péter, Váradi József. ISWC Kód: T-007.029.624-0

Érezd

Erősen erotikus töltető szám a harmadik lemezről (Húz a szívem haza). A vendég Pápai Joci, aki Majka sok dalában szerepelt, és az Origo sikere után többször nyilatkozta, hogy Majka (és Caramel) volt az, aki végig mellette állt. A verzék alatt szinte csak a dobra és a gitár loopra épülő, helyenként suttogós vokált is alkalmazó szám az ezredforduló amerikai hiphopját (Timbaland, The Neptunes) idézi, de a vonósokat bevető refrén meglehetősen eltér ettől a zenei világtól.

Zene: Schrank Doma. Szöveg: Majoros Péter, Váradi József. ISWC Kód: T-007.073.861-2

Mindenki táncol /90’/

Régóta tartja magát az elmélet, hogy a popzene húszéves ciklusok szerint működik, tehát már az évtized elején megjósolták, hogy jön a kilencvenes évek iránti nosztalgia – és ez így is lett. Majka kicsit önironikus megemlékezése pedig a Belehalok utáni legnagyobb sikere, ami immár a rádiókban is szól.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Baby Gabi: Hazudj még nekem

Majka másoknak is írt néhány dalszöveget, többek között a Baby Sisters tagjaként indult Baby Gabi e romantikus dalához.

Zene: Fehér Attila. Szöveg: Majoros Péter. ISWC Kód: T-007.041.021-7

Horváth Tamás

Horváth Tamás érdekes helyet tölt be a magyar popzenében: bár voltak tévés sikerei, még mindig elsősorban YouTube-sztár. Zenészcsaládba született, a Csillag születikben került először képernyőre 2009-ben, majd Dajka Raullal alakított rendkívül sikeres duót. 2017-ben a Sztárban sztár győztese lett, és a híradások azt írták róla (miután addigra sok tízmilliós nézettséget szedett össze a YouTube-on), hogy “a mezőny talán legkevésbé ismert énekese volt”. (Egyébként az egymillió forintos nyereményét a Heim Pál Gyermekkórháznak ajánlotta fel.)

HonlapFacebook

Horváth Tamás feat. Raul: Lassan elmúlik

A duó első közös dala, ami a romantikus ének és keményebb rap párosítására épül, és egy erős szintimotívum határozza meg az alapját. A klip a Viván rögtön sikeres lett. Horváth Tamás és Dajka Raul egyébként állítólag egy buszmegállóban ismerkedett meg. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene: Horváth Tamás. Szöveg: Horváth Tamás és Dajka Raul. ISWC Kód: T-007.161.035-9

Horváth Tamás & Raul feat. Children of Distance: Vége

Ez a legnézettebb videójuk, mára 21,2 milliónál tart. A szintén elsősorban a neten népszerű Children of Distance a vendég, de az ő saját klipjeiknél is nagyobbat tarolt ez a közös, 2014-es dal.

Zene: Dajka Raul, Horváth Tamás. Szöveg: Ács Róbert, Dajka Raul, Horváth Tamás, Nyári Roland, Somogyi Péter. ISWC Kód: T-007.206.021-9

Tűnj el

Horváth Tamásra elsősorban a szerelmes vagy szakítós témák jellemzőek; ez egy kivételes száma, hiszen bár itt is a szakításról van szó, a szöveg nem a fájdalomra koncentrál. Elhangzik az is, hogy “kiszakítottál egy darabot a szívemből”, de a lényeg az, hogy “tűnj el”, és az elhatározás, hogy a bánkódás helyett “inkább leszek olyan, kit a csajok megesznek”. Szellemes animációs klip készült hozzá.

Zene, szöveg: Horváth Tamás. ISWC Kód: T-007.146.422-6

Egyedül megyek tovább

 

Horváth Tamás a Facebookon ezzel a dallal jelentette be, hogy “a Horváth Tamás & Raul formáció megszűnik. Köszönöm az eddigi közös munkát, élményeket”. Ezzel együtt csak a cím utal a zenei kapcsolat végére, valójában azért ez a dal is inkább a szerelemről szól.

Zene és szöveg: Horváth Tamás. ISWC kód: T-007.280.882-2

Tiszánál

Erősen népdalos hatású a dallamvilág, de elektronikus a kíséret, noha nem egészen szokványos: például a szintetizátor hangszíne ennél jóval harsányabb tánczenébe is beleillene. Az őszi YouTube toplistán a 11. helyen nyitott, a télin már a 4. helyre került.

Zene és szöveg: Horváth Tamás. ISWC kód: T-007.287.724-7

Meggyfa

Horváth Tamás A 2018-as A Dalban szerepelt ezzel a számmal; úgy érezte, hogy a zsűri kifejezetten ellenséges volt vele (vagy legalábbis a számával). A dallamvilágában a Tiszánálra emlékeztető dal egyik különlegessége a felépítése: lecsupaszítottan indul, majd fokozatosan telítődik az akusztikus hangszerelés. A téli YouTube toplistán a 7. helyen nyitott.

Zene és szöveg: Horváth Tamás. ISWC kód: T-007.290.659-2

 

Missh

Demeter Mihály a Miszterek formációban kezdte (innen maradt a nevében sokáig a Mr.), aztán ennek másik tagja, Rhino a Mr. Busta-féle RTM (Real Trill Music) tagja lett. Missh 2013-ban tűnt fel, máig legnézettebb videójával, ami jelzi az egyik irányvonalat, a romantikus dalokat; másik oldalon a trap és más kortárs amerikai rapstílusok vannak. Mint ebben az interjúban mondja, ez utóbbi áll hozzá közelebb, de igazán a két vonal ötvözése jelenti a saját hangját. Ugyanitt beszél arról, hogy figyeli, hogy mik a népszerű stílusok, de igyekszik azért saját magát is belevinni a dalaiba. Videóit maga és baráti társasága készíti.

Facebook

Missh feat. Raul & Horváth Tamás: Beléd estem

Ez az említett, áttörést meghozó romantikus dal (a klipben még egy kisgyerek is előkerül!), ami 2013 tavaszán a YouTube-toplistánk 4. helyén nyitott, és még 2014 őszén is a 20 legnépszerűbb magyar videó között volt. Érdekes, hogy Horváth Tamásék csak közreműködő előadóként vannak feltűntetve, azonban a számot hallgatva nem tűnik kisebbnek a súlyuk, ráadásul szerzőként is ők a meghatározók.

Zene: Horváth Tamás, Subecz Tamás. Szöveg: Dajka Raul, Horváth Tamás. ISWC Kód: T-007.174.252-3

Missh feat. Rhino: Hallgass a szívedre

Bár címe alapján lehetne ez is romantikus dal, inkább egy inspiratív, “tarts ki az álmaid mellett” típusú szám. A korábbi társ Rhino közreműködésével készült.

A dal regisztrációja folyamatban van.

Missh feat. Burai Krisz: Budapest

Hedonista és nagyon szókimondó szövegű szám, ami az elmosott elektronikus hiphop alapokkal, az AutoTune effektekkel és a sajátosan megszaggatott szövegritmikával is a kortárs amerikai hiphop legsikeresebb irányzatát követi. Érdekesség, hogy az egyik legnépszerűbb youtuber, Dancsó Péter komoly képpel előadott “műelemzést” készített róla, ami bő félmilliós nézettséget ért el (maga a Budapest már 10,5 millió fölött jár).

A dal regisztrációja folyamatban van.

Neked nincs

Missh számai közül ez egyértelműen a trapes vonalat képviseli, ezen belül az AutoTune-os, illetve “motyogós” (mumble) rap irányvonalat. Ez az ének-rap stílus egy fontos elemzés szerint azért terjedt el, mert jól érvényesül a mai zenefogyasztási körülmények között, vagyis okostelefonon fülhallgatóval hallgatva (és jellemzően streamelve).

A dal regisztrációja folyamatban van.

Missh x Kisha feat. Burai Krisztián: Hideg tél

A téli YouTube toplistán öt számban szerepel Missh, ezek közül a Hideg tél az, amelynél első előadóként van feltüntetve. Szakítós, vagy inkább “elhidegülős” szám, amiben a hiphop és az R&B stílusjegyei keverednek, ráadásul hangsúlyos szerepet kap a gitár, és a szövegritmus is meglehetősen sajátos. ( A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

A dal regisztrációja folyamatban van.

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:



Categories: Playlist

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading