Dal+Szerző Playlist #44: Téli toplisták

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus kétheti sorozata azoknak, akiket érdekel a magyar zene, de nem tudják követni napi szinten az újdonságokat. Bővebben itt írtuk le, mi ez. A Playlistek összegyűjtve itt találhatók meg.

Az eheti playlistek:

Spotify – Deezer – YouTube

A YouTube- és Spotify-playlist a cikk végén beillesztve is megtalálható.

Szokás szerint a toplistáink megjelenése után bemutatunk ezekről néhány előadót. Mivel 2017-18 telén nem szerepelt új előadó sem a YouTube, sem a rádiós listán, ezért három, a videómegosztón népszerű, listáinkon gyakran visszatérő előadót választottunk ki. Bemutatjuk pályájuk kezdetét, néhány fontos állomását és legújabb sikereiket is.

Figyelem! Az átlagosnál jóval több szókimondó, helyenként kifejezetten durva szövegű dal található a Playlistben.

Majka

Majoros Péter a Való Világ című valóságshow-ban tűnt fel, azonban sok társával ellentétben hamar sikerült túllépnie ezen a szerepen. Első albumát még Dopeman csapata, a La Mafia Familia tagjaként készítette, majd kettejük összeveszésével sokat foglalkozott a média. Lemezei, klipjei rendre sikeresek lettek, majd jött a Belehalok, amivel tarolt a YouTube-on. (Jellemző, hogy a korabeli hírekben milyen tévedések szerepeltek: sokszor lehetett olvasni, hogy sokmillióan “töltöttték le” a számot, illetve volt, aki csalásra gyanakodott, amikor például a 10 milliót elérte a nézettség, hiszen nem lehet, hogy minden magyar meghallgatta a dalt. Egyébként már az 50 milliót is átlépte a videó.) Majka számos más szerepben látható-hallható volt még: műsorvezetőként, színészként stb. Itt az első három lemezéről mutatunk be egy-egy dalt, valamint legutóbbi sikerét, ami az ötödik a YouTube-listáink élén, és már a rádiókban is szól.

Facebook

Az ózdi hős

A még Majka Papa néven kiadott első album címadó száma, amolyan “névjegy”, ami a hiphopra jellemző módon erősen összeköti a rappert szülővárosával. A vendég Tyson, a zeneszerző Kicsi Dope.

Zene: Pityinger Péter. Szöveg: Majoros Péter, Váradi József. ISWC Kód: T-007.029.617-1 

Tündi bündi

Történt, ami történt című második album egyik slágere, ami fülbemászó refrénje és vicces hangvétele sokakat eltalált, akiket a keményebb rap nem. Igaz, hogy a szövegben elhangzik, hogy “Én nem vagyok, apám, hímsoviniszta”, de ettől még problémásnak tekinthető e szempontból a szöveg – igaz, az önironikus hangvétel (főleg a videóban) enyhíti ezt.

Zene: Egry Levente. Szöveg: Majoros Péter, Váradi József. ISWC Kód: T-007.029.624-0

Érezd

Erősen erotikus töltető szám a harmadik lemezről (Húz a szívem haza). A vendég Pápai Joci, aki Majka sok dalában szerepelt, és az Origo sikere után többször nyilatkozta, hogy Majka (és Caramel) volt az, aki végig mellette állt. A verzék alatt szinte csak a dobra és a gitár loopra épülő, helyenként suttogós vokált is alkalmazó szám az ezredforduló amerikai hiphopját (Timbaland, The Neptunes) idézi, de a vonósokat bevető refrén meglehetősen eltér ettől a zenei világtól.

Zene: Schrank Doma. Szöveg: Majoros Péter, Váradi József. ISWC Kód: T-007.073.861-2

Mindenki táncol /90’/

Régóta tartja magát az elmélet, hogy a popzene húszéves ciklusok szerint működik, tehát már az évtized elején megjósolták, hogy jön a kilencvenes évek iránti nosztalgia – és ez így is lett. Majka kicsit önironikus megemlékezése pedig a Belehalok utáni legnagyobb sikere, ami immár a rádiókban is szól.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

Baby Gabi: Hazudj még nekem

Majka másoknak is írt néhány dalszöveget, többek között a Baby Sisters tagjaként indult Baby Gabi e romantikus dalához.

Zene: Fehér Attila. Szöveg: Majoros Péter. ISWC Kód: T-007.041.021-7

Horváth Tamás

Horváth Tamás érdekes helyet tölt be a magyar popzenében: bár voltak tévés sikerei, még mindig elsősorban YouTube-sztár. Zenészcsaládba született, a Csillag születikben került először képernyőre 2009-ben, majd Dajka Raullal alakított rendkívül sikeres duót. 2017-ben a Sztárban sztár győztese lett, és a híradások azt írták róla (miután addigra sok tízmilliós nézettséget szedett össze a YouTube-on), hogy “a mezőny talán legkevésbé ismert énekese volt”. (Egyébként az egymillió forintos nyereményét a Heim Pál Gyermekkórháznak ajánlotta fel.)

HonlapFacebook

Horváth Tamás feat. Raul: Lassan elmúlik

A duó első közös dala, ami a romantikus ének és keményebb rap párosítására épül, és egy erős szintimotívum határozza meg az alapját. A klip a Viván rögtön sikeres lett. Horváth Tamás és Dajka Raul egyébként állítólag egy buszmegállóban ismerkedett meg. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene: Horváth Tamás. Szöveg: Horváth Tamás és Dajka Raul. ISWC Kód: T-007.161.035-9

Horváth Tamás & Raul feat. Children of Distance: Vége

Ez a legnézettebb videójuk, mára 21,2 milliónál tart. A szintén elsősorban a neten népszerű Children of Distance a vendég, de az ő saját klipjeiknél is nagyobbat tarolt ez a közös, 2014-es dal.

Zene: Dajka Raul, Horváth Tamás. Szöveg: Ács Róbert, Dajka Raul, Horváth Tamás, Nyári Roland, Somogyi Péter. ISWC Kód: T-007.206.021-9

Tűnj el

Horváth Tamásra elsősorban a szerelmes vagy szakítós témák jellemzőek; ez egy kivételes száma, hiszen bár itt is a szakításról van szó, a szöveg nem a fájdalomra koncentrál. Elhangzik az is, hogy “kiszakítottál egy darabot a szívemből”, de a lényeg az, hogy “tűnj el”, és az elhatározás, hogy a bánkódás helyett “inkább leszek olyan, kit a csajok megesznek”. Szellemes animációs klip készült hozzá.

Zene, szöveg: Horváth Tamás. ISWC Kód: T-007.146.422-6

Egyedül megyek tovább

 

Horváth Tamás a Facebookon ezzel a dallal jelentette be, hogy “a Horváth Tamás & Raul formáció megszűnik. Köszönöm az eddigi közös munkát, élményeket”. Ezzel együtt csak a cím utal a zenei kapcsolat végére, valójában azért ez a dal is inkább a szerelemről szól.

Zene és szöveg: Horváth Tamás. ISWC kód: T-007.280.882-2

Tiszánál

Erősen népdalos hatású a dallamvilág, de elektronikus a kíséret, noha nem egészen szokványos: például a szintetizátor hangszíne ennél jóval harsányabb tánczenébe is beleillene. Az őszi YouTube toplistán a 11. helyen nyitott, a télin már a 4. helyre került.

Zene és szöveg: Horváth Tamás. ISWC kód: T-007.287.724-7

Meggyfa

Horváth Tamás A 2018-as A Dalban szerepelt ezzel a számmal; úgy érezte, hogy a zsűri kifejezetten ellenséges volt vele (vagy legalábbis a számával). A dallamvilágában a Tiszánálra emlékeztető dal egyik különlegessége a felépítése: lecsupaszítottan indul, majd fokozatosan telítődik az akusztikus hangszerelés. A téli YouTube toplistán a 7. helyen nyitott.

Zene és szöveg: Horváth Tamás. ISWC kód: T-007.290.659-2

 

Missh

Demeter Mihály a Miszterek formációban kezdte (innen maradt a nevében sokáig a Mr.), aztán ennek másik tagja, Rhino a Mr. Busta-féle RTM (Real Trill Music) tagja lett. Missh 2013-ban tűnt fel, máig legnézettebb videójával, ami jelzi az egyik irányvonalat, a romantikus dalokat; másik oldalon a trap és más kortárs amerikai rapstílusok vannak. Mint ebben az interjúban mondja, ez utóbbi áll hozzá közelebb, de igazán a két vonal ötvözése jelenti a saját hangját. Ugyanitt beszél arról, hogy figyeli, hogy mik a népszerű stílusok, de igyekszik azért saját magát is belevinni a dalaiba. Videóit maga és baráti társasága készíti.

Facebook

Missh feat. Raul & Horváth Tamás: Beléd estem

Ez az említett, áttörést meghozó romantikus dal (a klipben még egy kisgyerek is előkerül!), ami 2013 tavaszán a YouTube-toplistánk 4. helyén nyitott, és még 2014 őszén is a 20 legnépszerűbb magyar videó között volt. Érdekes, hogy Horváth Tamásék csak közreműködő előadóként vannak feltűntetve, azonban a számot hallgatva nem tűnik kisebbnek a súlyuk, ráadásul szerzőként is ők a meghatározók.

Zene: Horváth Tamás, Subecz Tamás. Szöveg: Dajka Raul, Horváth Tamás. ISWC Kód: T-007.174.252-3

Missh feat. Rhino: Hallgass a szívedre

Bár címe alapján lehetne ez is romantikus dal, inkább egy inspiratív, “tarts ki az álmaid mellett” típusú szám. A korábbi társ Rhino közreműködésével készült.

A dal regisztrációja folyamatban van.

Missh feat. Burai Krisz: Budapest

Hedonista és nagyon szókimondó szövegű szám, ami az elmosott elektronikus hiphop alapokkal, az AutoTune effektekkel és a sajátosan megszaggatott szövegritmikával is a kortárs amerikai hiphop legsikeresebb irányzatát követi. Érdekesség, hogy az egyik legnépszerűbb youtuber, Dancsó Péter komoly képpel előadott “műelemzést” készített róla, ami bő félmilliós nézettséget ért el (maga a Budapest már 10,5 millió fölött jár).

A dal regisztrációja folyamatban van.

Neked nincs

Missh számai közül ez egyértelműen a trapes vonalat képviseli, ezen belül az AutoTune-os, illetve “motyogós” (mumble) rap irányvonalat. Ez az ének-rap stílus egy fontos elemzés szerint azért terjedt el, mert jól érvényesül a mai zenefogyasztási körülmények között, vagyis okostelefonon fülhallgatóval hallgatva (és jellemzően streamelve).

A dal regisztrációja folyamatban van.

Missh x Kisha feat. Burai Krisztián: Hideg tél

A téli YouTube toplistán öt számban szerepel Missh, ezek közül a Hideg tél az, amelynél első előadóként van feltüntetve. Szakítós, vagy inkább “elhidegülős” szám, amiben a hiphop és az R&B stílusjegyei keverednek, ráadásul hangsúlyos szerepet kap a gitár, és a szövegritmus is meglehetősen sajátos. ( A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

A dal regisztrációja folyamatban van.

A Playlist a YouTube-on:

és a Spotify-on:Categories: Playlist

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d