Katonai eszközöket, mesterséges intelligenciát is bevetnek a rendezvények biztosítására

2017. október 1-én, a Las Vegas-i Route 91 Harvest fesztivál alatt történt az Egyesült Államok történetének legtöbb, 58 halálos áldozattal járó tömegmészárlása; ráadásul közeledik a 2018-as fesztiválszezon. Ez adta az apropóját a Billboard a fesztiválok, koncertek biztonsági intézkedéseit áttekintő cikkének – a téma sajnos nem új, lásd a 2015-ös párizsi és a 2017-es manchesteri terrortámadás után írt cikkeinket.

A Las Vegas-i tömegmészárlás egyik tanulsága, hogy igaz az, amit már régóta mondanak: nincsen biztos módszer a támadások elkerülésére. A tömeggyilkos, Stephen Paddock itt a fesztiválhoz közeli Mandalay Bay hotel 32. emeletéről tüzelt – erre a fajta támadásra senki nem gondolt, pedig egy éven át tartottak a biztonsági előkészületek a Route 91 fesztiválra, és ebben benne volt egy ámokfutó lövöldöző megfékezésére való felkészülés is.

Egy, a Billboardnak név nélkül nyilatkozó szakember egyenesen azt mondja, hogy a biztonsági intézkedések jó része inkább a biztonságérzet megteremtéséről szól – és az esetleges jogi felelősségrevonás megelőzéséről. A Las Vegas-i áldozatok hozzátartozói például pert indítottak a szervezők ellen azzal a váddal, hogy nem volt megfelelőek a biztonsági intézkedések, és a Live Nation, illetve a helyszín tulajdonosa, az MGM akár egymilliárd dollár kártérítést is fizethet ennek végén.

A biztonsági szakértők túl részletesen nem akartak beszélni a Billboardnak – mint ahogy a Music Hungary konferencián is a hasonló témájú beszélgetések elején mindig elhangzik, hogy ezek nem sajtónyilvánosak -, de annyi kiderült, hogy a legújabb technológiákat is bevetik. Az egyik cég olyan megoldást fejlesztett ki, hogy a tömeget pásztázó kamerák képeit mesterséges intelligencia dolgozza fel, ami egyszerre akár több ezer ember azonosítására is képes. Napokon át egy helyben lebegni képes drone-okat terveznek a közönség fölé küldeni.

Nemcsak hogy katonai, terrorelhárító múlttal rendelkező emberek is dolgoznak a biztonsági cégeknél, de egyre inkább katonai megoldásokat is alkalmaznának. A Billboardnak az egyik cég tulajdonosa azt mondta , hogy (meg nem nevezett) események szervezőivel arról tárgyaltak, hogy őrtornyokat állítanak fel, ahol mesterlövészek állomásoznának, illetve szó van nagy fényerejű reflektorok felszereléséről, amelyek elvakíthatják a támadókat.

A Billboard egy becslést is közöl a megnövekedett biztonsági kiadásokról: egy nagyobb fesztivál esetén a tervezés és a jól képzett biztonsági személyzet fizetése akár 100-250 ezer dollárral (25-63 millió forinttal) is megemelheti a költségeket. Ennek legalább egy részét a látogatókra kell hárítani, de aligha fognak panaszkodni, ha tudják, hogy ez a biztonságuk érdekében történik.

(Nyitókép: a Billboard cikkében idézett egyik cég, a Prevent Advisors drone-ja)Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: